Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου

Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου – Χάρτου : Στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών στη συνδικαλιστική δράση. Απαντάμε με Απεργία

image_pdfimage_print

     Με την έναρξη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή της δράσης του ταξικού εργατικού  κινήματος βρέθηκε η ανάγκη προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.  Σαν  Ομοσπονδία πρωτοστατήσαμε μαζί με άλλες Ομοσπονδίες και συνδικάτα στον αγώνα για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την κάλυψη των αναγκών σε ΜΕΘ. Για μέτρα προστασίας της Υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων με τις συγκοινωνίες, στα σχολεία, ώστε να είναι ασφαλές το άνοιγμα και η λειτουργία τους για  μαθητές και  εκπαιδευτικούς. Δώσαμε τη μάχη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

   Πως απάντησε η κυβέρνηση  σε όλα αυτά;

   Ενώ δεν έκανε τίποτα για να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, θεώρησε την  πανδημία σαν ευκαιρία  να τελειώνει μια και καλή με τα εργατικά δικαιώματα που είχαν απομείνει. Απολύσεις και ανεργία, άθλια επιδόματα, κατάργηση δικαιωμάτων και ΣΣΕ, τηλεργασία, περιορισμό των διαδηλώσεων με νόμο και  καταστολή ήταν αυτό που επιφύλασσε για τους εργαζόμενους.  

    Τώρα ετοιμάζεται να νομοθετήσει νέες αντεργατικές ανατροπές  με προμετωπίδα την ψήφιση νέου συνδικαλιστικού νόμου.

   Μόνο τυχαία δεν ήταν η συνάντηση του  Υπουργού Εργασίας  με τον  ΣΕΒ στις 7 Οκτώβρη και οι στοχευμένες διαρροές στα ΜΜΕ για να προετοιμάσουν το έδαφος για όσα έρχονται.  Μετά την απεργοκτόνο διάταξη Αχτσιόγλου που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική δράση.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, γενικεύεται η πρόβλεψη για προσωπικό ασφαλείας για να διασφαλίζεται η συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας και η λειτουργία των επιχειρήσεων ακόμα και όταν γίνεται απεργία.  Δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να διεκδικεί αποζημίωση απ’ τους απεργούς και τα συνδικάτα σε περίπτωση που μια κινητοποίηση κριθεί παράνομη ή καταχρηστική και με δεδομένο ότι ήδη 9 στις 10 απεργίες κρίνονται παράνομες ή καταχρηστικές αυτό σημαίνει  εξόντωση των συνδικάτων.

Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μπαίνουν πρόσθετα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία και στη ζωντανή δράση των συνδικάτων. Παράλληλα,  σχεδόν καταργείται η  προστασία των συνδικαλιστών από απόλυση ενώ αρκεί η υποβολή μήνυσης από εργοδότη ή   καταγγελία για συμμετοχή στην  απεργιακή φρουρά  για να απολυθεί.

Προωθείται η δραστική μείωση των συνδικαλιστικών αδειών με στόχο να μετατραπούν οι χώροι δουλειάς σε γκέτο χωρίς παρεμβάσεις αγωνιστών συνδικαλιστών.

      Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση ψάχνει την κατάλληλη στιγμή  για να αιφνιδιάσει εργαζόμενους και συνδικάτα γι’ αυτό χρειάζεται να βρισκόμαστε όλοι σε αγωνιστική ετοιμότητα. Μας θέλουν δεμένους χειροπόδαρα και τους χώρους δουλειάς γκέτο που θα βασιλεύει ο νόμος του εργοδότη! Να μην τους περάσει!  

Δίνουμε απάντηση με απεργιακή κινητοποίηση   σε κάθε προσπάθεια χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης. Καλούμε όλα τα συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες να πάρουν απόφαση για απεργία.

Με   μαζικό, ταξικό αγώνα τώρα να αχρηστέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας.

 

Δεν κάνουμε πίσω  απ’ το δικαίωμά μας να παλεύουμε οργανωμένα.

 

Comments are closed.