Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου

Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου : Τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα

0
image_pdfimage_print

      Με το νέο κύμα καύσωνα να κατακλύζει τη χώρα  και όπως φαίνεται  θα διαρκέσει  αρκετές  ημέρες, γίνεται επιτακτικό να κινητοποιηθούν όλα τα σωματεία για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

    Γνωρίζοντας πως σε συνθήκες καύσωνα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους αφού  στις ελλείψεις στα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, στην εντατικοποίηση και την κατάργηση του 8ωρου που ψήφισε πριν λίγες μέρες   η Κυβέρνηση, έρχονται να προστεθούν και  οι εκβιασμοί  της  εργοδοσίας που απαιτεί   δουλειά  μέχρι ‘’τελικής πτώσεως’’.

   Με την   Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας να  έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, για την   παντελή απουσία ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους δουλειάς που ενθαρρύνει την εργοδοτική αυθαιρεσία. Για το γεγονός πως περιορίζονται μόνο σε  συστάσεις αυτοπροστασίας και ευχολόγια!

   Εδώ και τώρα, σήμερα, απαιτούμε:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει της 38 βαθμούς Κελσίου. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Πλήρη καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμιά περικοπή.
  • Αποχή απ’ την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λ.π) με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλλείματα κατάλληλης διάρκειας ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης και της στολής εργασίας.
  • Περιορισμό των βαριών εργασιών όταν η θερμοκρασία και η υγρασία δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση, σε συνεχή βάση, πόσιμου δροσερού νερού στους εργαζόμενους, κοντά στη θέση εργασίας.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλλείματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

  Τα μέτρα αυτά γίνονται ακόμα ποιο αναγκαία απ’ τη στιγμή που το κύμα καύσωνα συμπίπτει μ’ ένα νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας.

Share.

Comments are closed.