Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου: Τώρα μέτρα προστασίας για τον καύσωνα!

Δημοσιεύτηκε στις

Μπροστά στον παρατεταμένο καύσωνα που περιμένουμε τις επόμενες ημέρες αποκτά άμεση προτεραιότητα η κινητοποίηση  των σωματείων  για την προστασία  της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν αφού δίπλα στην εντατικοποίηση και τα εξαντλητικά ωράρια έρχεται να προστεθεί  η θερμική καταπόνηση που μπορεί να αποβεί μοιραία, ειδικά για συναδέλφους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με χρόνια προβλήματα.

Και βέβαια δεν αρκεί η κυβέρνηση και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να  δίνουν γενικές οδηγίες  και συστάσεις αλλά χρειάζονται αποφάσεις που θα δεσμεύουν τους εργοδότες και αυστηροί έλεγχοι. Αλλά ποιος θα τους κάνει αυτούς  όταν διαδοχικά,  όλες οι κυβερνήσεις, φρόντισαν να διαλύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, την Επιθεώρηση Εργασίας, την οποία μετέτρεψε σε ανεξάρτητη αρχή η κυβέρνηση της ΝΔ για να πετάξει  από πάνω της το μπαλάκι της ευθύνης.

Στη πραγματικότητα δεν έχουμε να περιμένουμε  τίποτα από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους!  Μόνο με τη δική μας  παρέμβαση, με κινητοποίηση σε κάθε χώρο μπορούμε να  απαιτήσουμε και να επιβάλουμε τη λήψη των αναγκαίων μέτρων όσο διαρκεί ο καύσωνας και ειδικότερα:  

  – Διακοπή άμεσα  όλων  των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς κελσίου. Αντίστοιχα άμεση διακοπή εργασιών σε επιβαρημένους θερμικά χώρους με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.

– Αποχή απ την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λ.π ) με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.

– Συχνά διαλλείματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης και της στολής εργασίας.

– Περιορισμό των βαριών εργασιών όταν η θερμοκρασία και η υγρασία δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

–  Συνεχή διάθεση πόσιμου, δροσερού νερού στους εργαζόμενους, κοντά στη θέση εργασίας τους.

–  Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλλείματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην κάνουν εκπτώσεις  στα ζητήματα προστασίας της υγείας τους. Να απευθύνονται  στα σωματεία τους, στην Ομοσπονδία, για κάθε παραβίαση απ’ την εργοδοσία των μέτρων προστασίας της υγείας.  

Περισσότερα

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 στις 10:00πμ όλοι και όλες στην Ευελπίδων.

Ανακοίνωση Η άμεση και δυναμική απάντηση που δώσαμε στο Υπουργείο Εργασίας, έδειξε ότι: Όποτε, όπου,...

Σωματεία Έβρου: Προβολή ταινίας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργανώνουμε προβολή ταινίας και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους νέους...

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας: Χαιρετίζει τη νέα μεγάλη νίκη των μεταλλωρύχων Χαλκιδικής για υπογραφή ΣΣΕ

Η ΟΜΕ χαιρετίζει την νέα μεγάλη Νίκη των Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής ενάντια στον εμπαιγμό της...