Ομοσπονδία Τύπου – Χάρτου : Διεκδικούμε μέτρα προστασίας της υγείας – Ζωή και δουλειά με δικαιώματα

image_pdfimage_print

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία  να  αποδεικνύει πως  προτεραιότητά της, ακόμα και στη πανδημία, είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η υγεία του λαού.

      Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η απόφασή της  για την αύξηση της πληρότητας των πλοίων στο 80-85% ώστε οι εφοπλιστές, που έτσι κι αλλιώς παίρνουν δεκάδες εκατομμύρια επιδοτήσεις, να μη χάνουν ούτε σεντς από τα κέρδη τους και να μην χρειαστεί να δρομολογήσουν επί πλέον  πλοία. Το ίδιο έγινε προηγούμενα  και με τα αεροπλάνα, που ταξιδεύουν χωρίς κενές θέσεις με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα των ομίλων στις αερομεταφορές.

   Όσο για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς ή για ελέγχους, ούτε λόγος αφού   χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν σε απαράδεκτες συνθήκες εντατικοποίησης, χωρίς μέτρα προστασίας, με τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα και με τον φόβο της απόλυσης να κρέμεται πάνω απ’ το κεφάλι τους. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι και τα εργατικά ατυχήματα που αυξάνονται ραγδαία όπως βλέπουμε και στον δικό μας κλάδο.

     Η κυβέρνηση  κάνει πως δεν κατάλαβε τι έγινε στην Καβάλα, με τα μαζικά  κρούσματα στο εργοστάσιο παραγωγής κρέατος, δεν ακούει τις  καταγγελίες των συνδικάτων για όσα συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς. Κουβέντα για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου η άρνηση για προσλήψεις προσωπικού και για την   ενίσχυση  του στόλου   εκθέτει τους επιβάτες  σε τεράστιους κινδύνους για την υγεία τους.  Με  τη  “βούλα”  της Ε.Ε και της Κομισιόν, που συγκαταλέγουν τα γκέτο της εργοδοσίας στους χαμηλούς παράγοντες κινδύνου!

    Μας παρουσιάζουν το δημόσιο σύστημα Υγείας πλήρως θωρακισμένο τη στιγμή που υπάρχουν τεράστια κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές, στις υποδομές, με τις καταγγελίες των σωματείων στα νοσοκομεία να βαράνε το καμπανάκι του κινδύνου.

     Και ενώ η κυβέρνηση και τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ που τη στηρίζουν  είναι χαλαροί όταν αναφέρονται στο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του, επικεντρώνονται  στην ατομική ευθύνη και επιτίθενται  στον λαό κατηγορώντας τον πως “δεν προσέχει”. Θέλουν να μας πείσουν πως η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνδέεται με τη  διαχείριση “λάστιχο” της κυβέρνησης και το άνοιγμα των συνόρων  αλλά με την “ανευθυνότητα” του λαού.

    Αν εμείς οι εργαζόμενοι  έχουμε μια  ευθύνη  αυτή είναι ακόμα ποιο αποφασιστικά να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση και την εργοδοσία μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας. Να κάνουμε  δική μας  υπόθεση τον αγώνα για άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ.

  Να παλέψουμε οργανωμένα με τα ταξικά συνδικάτα κόντρα  στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πανδημία για νέα μέτρα ενάντια στον λαό  όπως επιχειρείται με  το πόρισμα της “Επιτροπής Πισαρίδη”. Που έρχεται να επιβεβαιώσει πως εμείς οι εργαζόμενοι  δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τα δισεκατομμύρια  του περιβόητου “Tαμείου  Ανάκαμψης”.

   Αντίθετα   θα κληθούμε να πληρώσουμε τον λογαριασμό με νέα σκληρά μέτρα και ένταση της εκμετάλλευσης αφού στην Ε.Ε, το λένε και οι ίδιοι, δεν υπάρχει “δωρεάν φαγητό”.

    Η επιτάχυνση των ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα με τη προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης, η γενίκευση της φοροληστείας, η παραπέρα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και η ενίσχυσης της ευελιξίας, η μείωση  του λεγόμενου κόστους εργασίας και η διευκόλυνση των απολύσεων είναι  μερικά από όσα προβλέπει το περιβόητο  πόρισμα.

    Για να φορτωθεί και η νέα καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού και να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.  Ήδη  σε μια σειρά από χώρους δουλειάς η επίθεση  οξύνεται αφού  τα αφεντικά αξιοποιούν τα αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεων για να τσακίσουν εργατικά δικαιώματα, προχωρούν  σε απολύσεις.

    Είναι χαρακτηριστικές  οι περιπτώσεις  απόλυσης συναδέλφων μας από δυο επιχειρήσεις στις εκτυπώσεις, επειδή δεν υπέκυψαν στις πιέσεις των εργοδοτών  να μοιραστούν μαζί τους την επιδότηση από την αναστολή των συμβάσεών τους. Βέβαια  μετά τις καταγγελίες και την παρέμβαση του συνδικάτου  αναγκάστηκε  η εργοδοσία, στη μια απ’ τις επιχειρήσεις, να πάρει πίσω την απόλυση. Αποδείχτηκε  πως όταν η διεκδίκηση των δικαιωμάτων γίνεται υπόθεση των εργαζομένων, οργανωμένα με τα συνδικάτα τους μπορούν να αντιμετωπίσουν  κάθε  εργοδοτική αυθαιρεσία. 

    Μπροστά σε όλα αυτά που ζούμε καθημερινά και όσα έρχονται, μονόδρομος είναι ο οργανωμένος αγώνας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για να μην  βρεθεί κανείς εργαζόμενος μόνος του απέναντι στην επίθεση  κυβέρνησης και  εργοδοσίας. Δεν χωρά πλέον  καμιά αναμονή ή αυταπάτες πως μπορούν να λυθούν τα προβλήματα με τους εργαζόμενους στο περιθώριο.

    Καλούμε τα συνδικάτα του κλάδου να παραμείνουν ανοιχτά, σε επιφυλακή  και την περίοδο των διακοπών. Να  παρέμβουν με κάθε τρόπο και μορφή όπου χρειάζεται και να αποτελέσουν το σταθερό και  μόνιμο αποκούμπι για κάθε εργαζόμενο.  

Comments are closed.