Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου : Αγωνιστικά τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά

0
image_pdfimage_print

ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

 Τα κέρδη τους,  οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!

     Η Πρωτομαγιά είναι μέρα πάλης της εργατικής τάξης και γιορτάζεται με  απόφαση των συνδικάτων της και όχι των αφεντικών και των κυβερνήσεών τους. Η φετινή έχει το δικό της ξεχωριστό  περιεχόμενο και τα συνδικάτα που πέρσι, με οργανωμένη απειθαρχία έστειλαν από το Σύνταγμα μήνυμα αντίστασης και ελπίδας σε όλο τον κόσμο, πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγωνιστικό της γιορτασμό.

   Και αυτό γιατί εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού, συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση την αντεργατική της επίθεση. Στο στόχαστρό της τώρα, με νομοσχέδιο και το 8ωρο που κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες και αίμα εργατών, με πρώτους τους νεκρούς εργάτες την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο.   Μετά από 135 χρόνια επιχειρείται το 8ωρο να γίνει 10ωρο, να μπουν νέα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία και  στη συνδικαλιστική δράση γενικότερα, η μονιμοποίηση της τηλεργασίας, νέα επίθεση στη κοινωνική ασφάλιση.  

   Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με τις «ανατροπές του αιώνα» όπως έχουν χαρακτηριστεί, έρχεται να υλοποιήσει τις απαιτήσεις των βιομηχάνων, όλων των εργοδοτικών οργανώσεων εδώ και δεκαετίες. Να ενισχύσει την αντεργατική πολιτική  διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και να στηρίξει την  καπιταλιστική ανάπτυξη.

   Οι δύο παραπάνω ώρες εργασίας δεν θα πληρώνονται. Λένε ότι θα δίνονται πίσω στους εργαζόμενους όποτε βολεύει τους εργοδότες, σε βάθος 6μηνου ή έτους με ρεπό ή λιγότερες ώρες εργασία. Βέβαια η πείρα έχει δείξει πως τα αφεντικά δεν θα κάνουν ούτε αυτό. Στη πραγματικότητα θα έχουν το ελεύθερο να επιβάλλουν το 10ωρο όποτε θέλουν χωρίς να πληρώνουν υπερωρίες.

   Και δεν σταματούν εκεί! Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να  ενισχύσει την ευελιξία στην αγορά εργασίας, κάτι που σημαίνει αύξηση των απλήρωτων ωρών εργασίας, ακανόνιστα ωράρια με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, δηλαδή δουλειά και ζωή λάστιχο για τους εργαζόμενους, ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα για τα κέρδη των επιχειρήσεων.  

   Δεν είναι τυχαίο που ανέλαβε δράση, στο γνωστό της ρόλο,  η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μετά από μήνες που ήταν άφαντη!  Για να εκφυλίσει την Εργατική Πρωτομαγιά ευθυγραμμίζεται με το Υπουργείο Εργασίας ορίζοντας για ημέρα εορτασμού την Τρίτη του Πάσχα ως μια ακόμα αργία συνεχόμενη με τις αργίες των ημερών.

     Έφτασαν στο σημείο οι εργατοπατέρες να κατηγορούν συνδικαλιστές που  καθημερινά δίνουν  αγώνα στους χώρους δουλειάς για τη ζωή και την υγεία, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, ότι με τη δράση τους ευθύνονται για τη διασπορά του κορονοϊού, πως «παίζουν» με τις ζωές των εργαζομένων, ξεπερνώντας σε συκοφαντίες τις αντιδραστικές φωνές της κυβέρνησης και των άλλων επιτελείων.

Χαρακτηρίζουν γελοιότητα την απεργιακή κινητοποίηση στις 26 Νοέμβρη και γελοία τα εκατοντάδες σωματεία, τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις που την αποφάσισαν και έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της,  αβαντάροντας την κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει νομοσχέδιο». Δεν ξενίζει κανέναν η συμπεριφορά τους!  Η  ηγετική ομάδα στη ΓΣΕΕ είναι στην ίδια πλευρά με την κυβέρνηση και τους εργοδότες,  χέρι-χέρι διαμορφώνουν  τις επιθέσεις στα εργατικά δικαιώματα για να ενταθεί η εκμετάλλευση, μαζί επεξεργάζονται τρόπους για  να ελέγχουν τα εργατικά σωματεία.

 Εμείς τους απαντάμε πως η Πρωτομαγιά είναι απεργία, ημέρα σύμβολο στον αγώνα της εργατικής τάξης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και γιορτάζεται ταξικά από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους.

   Με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πρωτομαγιάς την Πέμπτη 6 Μάη τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας και στέλνουμε αγωνιστικό μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία, στα τσιράκια τους στο συνδικαλιστικό κίνημα ότι θα μας βρουν απέναντι, ενωμένους  και αποφασισμένους στον αγώνα για να μην περάσει η βαρβαρότητα.

   Είναι πρόκληση, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, η κυβέρνηση να νομοθετεί το 10ωρο, να βάζει τα συνδικάτα στο γύψο και να θέλει να επιβάλλει στους χώρους δουλειάς σιγή νεκροταφείου. Είναι ώρα ευθύνης για όλους!

Με το πλαίσιο πάλης που έχουμε επεξεργαστεί, δίνουμε καθημερινά τη μάχη με κάθε τρόπο στους χώρους δουλειάς, μαζί με τα σωματεία μας που πρέπει να διαμορφώσουν το δικό τους πρόγραμμα δράσης ώστε να γίνει υπόθεση των εργαζομένων ο μαζικός, ταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς. Να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την οργάνωσή του, το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στο νέο αντεργατικό έκτρωμα. Για την προστασία της Υγείας του λαού και ικανοποιητικό εισόδημα για όλους τους εργαζόμενους, για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, την προστασία των ανέργων, για την υπεράσπιση των συνδικάτων μας και της δράσης τους.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΙΣ 6 ΤΟΥ ΜΑΗ – ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΩΡΑ 10 ΠΜ

Share.

Comments are closed.