Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου

Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου : 10 Ιούνη Απεργούμε ! Παίρνουμε μέρος στα συλλαλητήρια 3 Ιούνη

0
image_pdfimage_print

Για να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό έκτρωμα!

Με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της Ν.Δ για τα εργασιακά, επιχειρείται να κατεδαφιστούν όσα κατακτήθηκαν απ’ τους εργαζόμενους τα τελευταία 100 χρόνια. Τα δικαιώματα που ξεχωρίζουν τον εργάτη από το δούλο. Κανένα αίτημα των μεγαλοεργοδοτών δεν έμεινε έξω από αυτό το νομοσχέδιο που έρχεται να τους προσφέρει στο πιάτο τη ζωή των εργαζομένων χωρίς κανένα όριο.

Με κατάργηση του 8ωρου και καθιέρωση της 10ωρης εργασίας  την ημέρα χωρίς πρόσθετη, υπερωριακή αμοιβή και αύξηση των υπερωριών στις 150 ώρες που θα είναι και φθηνότερες κατά 20%. Η Κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε σπάνια εξαίρεση ενώ καταργείται η Επιθεώρηση Εργασίας και απελευθερώνονται οι απολύσεις. Με την τηλεργασία επιβάλλεται δουλειά χωρίς όρια, όποτε θέλει ο εργοδότης και παράλληλα μπαίνουν νέα εμπόδια στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.

Βέβαια η κυβέρνηση διαλαλεί πως αυτές οι αλλαγές δίνουν «δύναμη στον εργαζόμενο»! Όμως πόσο δυνατός μπορεί να αισθάνεται κάποιος που δεν ξέρει πότε, πόσο και πως θα δουλέψει; Πόση δύναμη έχει όταν δεν ξέρει πότε θα δει το παιδί του, πόσο εισόδημα θα φέρει στο σπίτι, που θα δουλεύει και ποια μέρα θα ξεκουραστεί;

Μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνουν όλα αυτά και για τον κλάδο μας, εκεί που υπάρχουν διακυμάνσεις όσο αφορά τον φόρτο εργασίας από μήνα σε μήνα, ακόμα και μέσα στην εβδομάδα,  να έχουν τη δυνατότητα οι εργοδότες να απασχολούν τους εργαζόμενους μέχρι και 10 ώρες την ημέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Με την αναπλήρωση των ωρών να γίνεται με μειωμένο ωράριο ή με κάποια ρεπό όποτε θέλει ο εργοδότης. Αυτό ονομάζουν διευθέτηση!  Αλλά έτσι οι εργοδότες βγάζουν πρόσθετο κέρδος αυξάνοντας την εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα των εργαζομένων ενώ επιβαρύνουν  την υγεία τους. Παράλληλα με  το κυβερνητικό νομοσχέδιο ανοίγει  ο δρόμος για απολύσεις ενώ θα σταματήσουν και οι  όποιες προσλήψεις γίνονταν ακόμα και εποχικών εργαζομένων.

    Επιχειρούν να βάλουν νέα, ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια, στη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία. Θέλουν να εφαρμόζουν την ολοένα και πιο σφοδρή αντεργατική πολιτική για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση σε όφελος των αφεντικών  και να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, χωρίς τη δική μας αντίσταση και διεκδίκηση.

Δεν είναι όμως ούτε η πρώτη φορά, ούτε η τελευταία που προσπαθούν να γυρίσουν το ρολόι της ιστορίας πίσω. Απ’ το 1990 και μετά Ε.Ε., επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους ξηλώνουν τη μια κατάκτηση των εργαζομένων μετά την άλλη για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Η αντιπαράθεση σήμερα της Ν.Δ. με το ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά γίνεται για να κρύψουν τη στρατηγική συμφωνία τους στο ξήλωμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Τα δύο αυτά κόμματα με το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) έχουν φέρει στη ζωή των εργαζομένων δεκάδες ελαστικές μορφές δουλειάς.

Έχουν μπουκώσει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με εκατοντάδες δουλεμπορικά γραφεία και έχουν την ευθύνη γιατί με την πολιτική τους δημιούργησαν στρατιές ανέργων και μισοαπασχολουμένων, με πρωταθλητές τους νέους και τις νέες που δεν γνώρισαν ποτέ τι σημαίνει δουλειά με δικαιώματα.

   Και βέβαια όλα αυτά με τις πλάτες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που λειτουργεί διαχρονικά σαν μηχανισμός του ΣΕΒ και της κυβέρνησης. Τους εργατοπατέρες που ανέλαβαν και πάλι δράση  και με το προσφιλές τους κόλπο με τις ημερομηνίες αποφάσισαν απεργία στις 10 Ιούνη, αγνοώντας προκλητικά τις δεκάδες αποφάσεις που είχαν πάρει συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά  Κέντρα για τις 3 Ιούνη. Έκαναν ακριβώς ότι και την Πρωτομαγιά με προφανή στόχο να αποσυντονίσουν και να αποδιοργανώσουν το απεργιακό μέτωπο των εργαζομένων απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που έρχεται να ισοπεδώσει τη ζωή τους και να τους προσφέρει βορά στα επιχειρηματικά κέρδη.

   Τους λέμε πως είναι γελασμένοι, πως ο σχεδιασμός τους δεν θα περάσει!

   Θα φροντίσει γι αυτό το ταξικό εργατικό κίνημα που θα δώσει τη μάχη για  να δημιουργηθεί και να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο. Ακόμα πιο μαζικά, πιο μαχητικά,  να κλιμακωθεί ο   αγώνας.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να σταθούμε με σταυρωμένα τα χέρια. Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν πως με τους αγώνες δεν βγαίνει τίποτα, εμείς γνωρίζουμε πως ότι σήμερα μας παίρνουν πίσω κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες και πολλές φορές με αίμα.

Είναι ώρα να σηκώσουμε ανάστημα και με όπλο μας την οργανωμένη πάλη να δώσουμε τη μάχη για να μην περάσει η βαρβαρότητα που  ετοιμάζουν. Για να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο τερατούργημα και να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Να φέρουμε στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες. Για σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο, επαναφορά των ΣΣΕ και κατάργηση όλων των νόμων που γενικεύουν τη δουλειά λάστιχο και πλήττουν το απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική δράση.

Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να εντείνουν τη δράση τους για την οργάνωση της πάλης  και   να πάρουν αποφασιστικά μέρος  στην Πανελλαδική Πανεργατική απεργία την Πέμπτη 10 Ιούνη 2021 και στα συλλαλητήρια στις 3 Ιούνη. Να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας και την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων εργαζόμενων για όσα έρχονται.

 ΔΙΝΟΥΜΕ  μαζική – μαχητική απάντηση σε κυβέρνηση

και εργοδοσία                  

Share.

Comments are closed.