Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών : Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Δημοσιεύτηκε στις

Πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 30/07 η σύσκεψη που κάλεσε η Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. 

Συμμετοχή ΔΣ και εργαζόμενοι από μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της Θεσπρωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Δωρίδας, Αχαΐας, Αργολίδας, Κορινθίας, Αττικής και Εύβοιας.

Η εισήγηση  έγινε από το Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας, Θανάση Κολιζέρα. Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις των εκπροσώπων από τους χώρους δουλειάς. Μεταφέρθηκε ο προβληματισμός από τη γενικότερη κατάσταση, τα ιδιαίτερα προβλήματα του κάθε χώρου δουλειάς, έγινε αναφορά σε μικρές και μεγαλύτερες νίκες από τη δράση των σωματείων και της Ομοσπονδίας, όπως ανάκληση απολύσεων, εξασφάλιση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας κλπ. Κύρια όμως εκφράστηκε η αισιοδοξία και αναδείχθηκε από όλους η δυνατότητα για μαζικοποίηση των σωματείων και μεγαλύτερες κατακτήσεις μέσα από τον συντονισμό των σωματείων και την Ομοσπονδία. 

Επιπλέον σημειώθηκε η ανάγκη ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών για τις εξελίξεις με στόχο να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η στήριξη των εργαζομένων.

Παρέμβαση από το ΔΣ της Ομοσπονδίας έκαναν: Ο Γιάννης Τζαβάρας, Οργανωτικός Γραμματέας, ο Γιάννης Σχινάς, ταμίας και ο Γιώργος Σταθόπουλος, μέλος του ΔΣ.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας όπου και μετέφερε την αλληλεγγύη και την στήριξη με κάθε τρόπο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας στους εργαζόμενους του κλάδου και την ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις της σύσκεψης.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Εργατικό Κέντρο Πάτρας 30/07/2023

Συναδέλφισσες – οι,

ο κλάδος των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών που μετρά τέσσερις δεκαετίες είναι ένας από τους σημαντικότερους,  παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα  κατέχει ηγετική θέση διεθνώς στην ιχθυοκαλλιέργεια σε πλωτούς ιχθυοκλωβούς, η οποία αποτελεί πεδίο σημαντικής κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους, όπου κυριαρχούν συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα με την παραγόμενη υπεραξία από την σκληρή εργασία των εργαζομένων, μια σειρά προγράμματα οικονομικών ενισχύσεων βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχίσουν την παροχή «ρευστού» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με δεδομένα τα φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας ο ανταγωνισμός των ομίλων για το κέρδος προωθεί την αχαλίνωτη επέκταση και συγκέντρωση των ιχθυοκαλλιεργειών.

Οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου, μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που οδήγησαν σε πτώση των εξαγωγών, επέστρεψαν σε αυξημένη παραγωγή, παράλληλα εξασφάλισαν από την κυβέρνηση και την ΕΕ εκατομμύρια ευρώ σε αντίθεση με τους εργαζόμενους που επιδεινώθηκε η θέση τους με την διαδοχική αντεργατική νομοθεσία των κυβερνήσεων που τσάκισαν εργασιακά δικαιώματα και μισθούς.

 Διαχρονικά, η πολιτική όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ ευθυγραμμιζόταν πλήρως με το στόχο της ενίσχυσης του βιομηχανικού μοντέλου παραγωγής αλιευμάτων και η ταυτόχρονη διάλυση κυρίως της παράκτιας και σε μια πορεία και της μέσης αλιείας στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μεγάλη συγκέντρωση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.

Οι θαλάσσιες καλλιέργειες, ως βιομηχανικές ουσιαστικά επιχειρήσεις στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση, υποτάσσονται αντικειμενικά, στους νόμους της αγοράς, της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων.

Η στρατηγική στον τομέα της αλιείας έχει στον πυρήνα της την ενίσχυση των μονοπωλίων της ιχθυοκαλλιέργειας, τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της παραγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο το αποτέλεσμα ήταν, οι περισσότερες εταιρείες που μεσουράνησαν τις προηγούμενες δεκαετίες να μην υπάρχουν. Κάποιες πτώχευσαν και κάποιες, αυτές που αποτελούσαν «συστημικό κίνδυνο», πέρασαν στα «χέρια» των τραπεζών που μετοχοποίησαν τα χρέη τους και αναδιάρθρωσαν τα δάνειά τους.

Αυτό συνέβη πριν από μια δεκαετία. Δέκα χρόνια μετά, το μεγαλύτερο κομμάτι του κλάδου το ελέγχει το επενδυτικό σχήμα Amerra Capital ManagementMubadala Investment Company που εμφανίστηκε ως σωτήρας αποκτώντας το 2018 από τις Τράπεζες το Νηρέα και τη Σελόντα και το 2021, δημιούργησε την Avramar με την ένωση σε αυτή του Ομίλου Ανδρομέδα και της Περσεύς.

Η PHILOSOFISH

Είναι η δεύτερη σε όγκο παραγωγής εταιρεία στον κλάδο (18.000 τόνοι παραγωγής) που προέκυψε από την πώληση του βασικού μετοχικού πακέτου του Μπιτσάκου στο fundDiorasisInternationalSAτο 2014 και την αγορά μονάδων του Νηρέα και της Σελόντα το 2020.

Τα ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΊΑ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

Η πρώτη ιχθυοκαλλιέργεια θαλασσινού νερού της Ελλάδας, (1981) με έδρα το Ληξούρι και >10.000 τόνους παραγωγής τα τελευταία χρόνια. Σημαντικός όγκος της παραγωγής αφορά σε βιολογικό ψάρι.

Ακόμα υπάρχουν δεκάδες μικροί και μεσαίοι υδατοκαλλιεργητές που εκπροσωπούνται από την πανελλήνια ένωση τους που έχει 40 μέλη (ΠΑΝΕΜΜΙ). Ενώ υπάρχει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλλασσοκαλιεργιών  (ΣΕΘ) που συμμετέχουν οι μεγάλοι όμιλοι.

Συναδέλφισσες -: συνάδελφοι η Ομοσπονδία μας και οι οργανωμένες δυνάμεις στον κλάδο, επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, από την πρώτη στιγμή, είχαμε επισημάνει ότι τίποτα το θετικό δεν μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τα επιχειρηματικά παιχνίδια. Ότι πρέπει να κρατάνε μικρό καλάθι όταν εμφανίζονται μεγαλοεπενδυτές σαν σωτήρες.

 Γρήγορα επιβεβαιωθήκαμε καθώς ήρθαν απολύσεις, κλείσιμο μονάδων, εργολαβοποίηση τμημάτων, περικοπές, επέκταση ωραρίων, εντατικοποίηση της εργασίας, παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης, ενώ παρέμειναν τα εργατικά ατυχήματα πολλά εκ των οποίων θανατηφόρα κτλ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες υπήρχε κύμα παραιτήσεων από το 2021 και μετά. Οι νέες μεγάλες εταιρείες έβαζαν εμπόδια στην υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Ιχθυοκαλλιεργειών.

Ωστόσο έγκαιρα αντέδρασε η Ομοσπονδία. Βγήκε ανακοίνωση,  οργανώθηκαν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, διαμορφώθηκε σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ σε μια συνεχή προσπάθεια για να υπογραφεί.

Επιπλέον η συνολικότερη δράση της Ομοσπονδίας μας και σωματείων σε πολλές περιπτώσεις όπου υπήρχαν οργανωμένες δυνάμεις εμπόδισε την πλήρη ισοπέδωση των δικαιωμάτων. Η εργοδοσία αναγκάστηκε να πάρει πίσω μειώσεις μισθών, εμποδίστηκε η επέκταση του 8ωρου σε 8,5ωρο, επιβλήθηκε λήψη μέτρων υγιεινής-ασφάλειας, μπήκε φρένο στον αυταρχισμό κλπ

Συναδέλφισσες -: συνάδελφοι,σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της  Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) το 2021 ο κλάδος σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων δεκαετίας και επανήλθε στα προ κρίσης επίπεδα παρά τα προβλήματα που είχε πυροδοτήσει ο Covid 19. Η παραγωγή ξεπέρασε τους 130.000 τόνους αριθμός, που εκτιμάται ότι το 2022 κινήθηκε ανοδικά.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση ως προς τον όγκο και την αξία παραγωγής υδατοκαλλιεργειών  στην ΕΕ.

Το 72% των εξαγωγών ήταν προς την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ προς τις ΗΠΑ ήταν το 3% και προς τον Καναδά το 1%. Οι υπόλοιπες εξαγωγές έγιναν κυρίως προς τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και τις βαλκανικές χώρες. (το 80% της παραγωγής να εξάγεται!)

Την ίδια στιγμή για την κατάσταση των εργαζομένων στον συγκεκριμένο υποκλάδο και με δεδομένο ότι οι συνθήκες εργασίας είναι από τις χειρότερες που υπάρχουν γενικά ισχύει ότι:

  • Δεν υπήρξε ποτέ κλαδική ΣΣΕ-Χαμηλοί μισθοί.
  • Μπαράζ απολύσεων.
  • Εντατικοποίηση και βαριά εργασία χωρίς να υπάρχουν ΒΑΕ.
  • Μεγάλη επικινδυνότητα με σοβαρά και θανατηφόρα ατυχήματα.
  • Ανασφάλιστη εργασία.
  • Εργολαβικήεργασία.

Συναδέλφισσες – οι, μας προβληματίζει έντονα, σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκυρων οικονομικών site,  ότι η Avramar, έχει προσφύγει στις εγχώριες Τράπεζες ζητώντας ένεση ρευστότητας 50 εκατ. Ευρώ, αναδιάρθρωση των δανείων της που ξεπερνούν τα 350 εκατ. Ευρώ, ενώ και οι μέτοχοι της δεν προτίθενται να βάλουν «φρέσκο» χρήμα.

Παράλληλα δεν φαίνεται ενδιαφέρον να διασφαλιστεί η παραγωγική διαδικασία αλλά μόνο το πως θα «τσεπώσει» ακόμα περισσότερα η εργοδοσία! Υπάρχει καταστροφή μεγάλης ποσότητας ψαριών λόγω κακής διαχείρισης. Παύουν τη λειτουργία τους μονάδες παραγωγής ιχθυοτρόφων λόγω αδυναμίας να αγοραστούν πρώτες ύλες. Υποσιτίζονται ψάρια γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες σε ιχθυοτροφές. Ο γόνος που στοκάρεται είναι θεαματικά μειωμένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές που προμηνύει μείωση παραγωγής.

Όλα δείχνουν πως ετοιμάζεται το ξανα-ανακάτεμα της τράπουλας με νέες επιχειρηματικές συμφωνίες και παιχνίδια για άλλη μια φορά στην πλάτη των εργαζομένων.

Προφανώς και η ανησυχία είναι διάχυτη για το τι μέλλει γενέσθαι δεδομένου ότιη Avramarαποτελεί ηγετική δύναμη στην αγορά των ιχθυοκαλλιεργειών και ενδεχόμενες αναταράξεις θα έχουν επιπτώσεις συνολικά στον υποκλάδο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, με τις όποιες εξελίξεις να τις επωμίζονται και πάλι οι εργαζόμενοι που ήδη ασφυκτιούν, για να εξασφαλιστούν η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των ομίλων και των μετόχων.

Στα νέα επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζονται μια ακόμα φορά στις πλάτες των εργαζομένων σημειώνουμε ότι η μόνη τους επιλογή είναι ο κοινός αγώνας για σταθερή εργασία, για αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα και αξιοποίηση της επιστήμης και τεχνολογίας για καλύτερες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Δικό μας μέλημα είναι να κατοχυρωθούν δουλειές, μισθοί, προϋπηρεσίες, δικαιώματα για όλους τους συναδέλφους σε όλες τις επιχειρήσεις του υποκλάδου, σε κάθε σενάριο, ακόμα και αν αλλάξουν χέρια εταιρείες ή κάποιες μονάδες κτλ.Η υπεράσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, των εργαζομένων, του ωραρίου, της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα. Για ΣΣΕ υποχρεωτικές, με αυξήσεις στους μισθούς, κόντρα στο πάγωμα και τις πραγματικές μειώσεις των μισθών λόγω του πληθωρισμού, για σταθερό εργάσιμο χρόνο, ενάντια στην «διευθέτηση» και την ευελιξία που προβλέπονται από τις οδηγίες της ΕΕ και τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη.Να υπογραφεί Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Να εξασφαλιστεί η παραγωγική διαδικασία και να εκσυγχρονιστεί σύμφωνα με τις σημερινές δυνατότητες ώστε να μην επικρατούν συνθήκες μεσαίωνα!Ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. 

Σε αυτή τη κατεύθυνση ο προσανατολισμός μας πρέπει να είναι:

  1. Στην άνοδο της οργάνωσης στα σωματεία, στην μεγάλη προσπάθεια μαζικοποίησης τους. Nα καταβάλουμε προσπάθεια να βάλουμε στη δράση και στην οργάνωση περισσότερες δυνάμεις.
  2. Στη συγκρότηση καινούργιων σε όλους τους χώρους δουλειάς χωρίς καθυστερήσεις. Προσπάθεια να βελτιωθούν οι συσχετισμοί. Υπάρχουν προϋποθέσεις να αποσπάσουμε δυνάμεις και αυτό έχει αποδειχθείκαι με τη δημιουργία και συσπείρωση σε επιτροπές αγώνα που να καταπιάνονται με όλα τα προβλήματα των εργαζομένων.
  3. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και να είμαστε έτοιμοι μπροστά σε ενδεχόμενες εξελίξεις στην Avramar.

Συναδέλφισσες – οι,

το ΔΣ της Ομοσπονδίας καλεί  κάθε συνάδελφο που δουλεύει στον υποκλάδο να μη διαλέξει το δρόμο της παραίτησης αλλά το δρόμο του συλλογικού αγώνα.

Τώρα επιβάλλεται πιο πολύ από ποτέ να συσπειρωθούν όλοι στα Σωματεία και να μην μείνει κανείς μόνος του απέναντι σε οποίες εξελίξεις κι αν έρθουν.

Απορρίπτουμε κάθε τυχόν εκβιασμό πως στα δύσκολα πρέπει όλοι να κάνουμε πίσω και να βάλουμε πλάτη. Η πείρα μας δείχνει πως το άνοιγμα, κλείσιμο ή η μεταβίβαση επιχειρήσεων προχωράει με βάση τις διαθέσεις των εργοδοτών και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς. Οι πενταροδεκάρες που παίρνουμε οι εργαζόμενοι δεν καθορίζουν αυτές τις εξελίξεις, απλά όσο πιο φθηνοί είμαστε, τόσο θα γεμίσουν οι τσέπες των όποιων εργοδοτών μας. Στο μεγαθήριο AVRAMAR που πληρώνει λιγότερα σε μισθούς ανά μονάδα προϊόντος, τα χρέη μεγάλωσαν!

Τα σωματεία, επιχειρησιακά και κλαδικά, που δρουν στις ιχθυοκαλλιέργειες χρειάζεται σε αυτές τις κατευθύνσεις και με συντονισμό με την Ομοσπονδία να στηρίξουν με αποφασιστική ενεργή συμμετοχή τις  πρωτοβουλίες που ανάλογα και με τις εξελίξεις, θα επικαιροποιούνται και θα προσαρμόζονται. Στη συγκεκριμένη φάση να αποφασίσουμε και να προχωρήσουμε στις παρακάτω ενέργειες:

1.Η Ομοσπονδία να προχωρήσει σε έκδοση δελτίου τύπου για τη σημερινή  σύσκεψη και συζήτηση. Με βάση αυτό να γίνει ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

2.Να γίνει αίτημα συνάντησης με Υπουργείο για τις γενικότερες εξελίξεις στον υποκλάδοκλπ μέσα στον Αύγουστο. Είναι ευθύνη και της κυβέρνησης η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας χωρίς να χτυπηθούν ούτε στο ελάχιστο εργασιακά δικαιώματα και αμοιβές, δεδομένου ότι η AVRAMAR (και όχι μόνο), πέρα από επιδοτήσεις και αναπτυξιακούς νόμους, χρηματοδοτήθηκε με εκατομμύρια ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Δηλαδή έβαλε στα ταμεία της «ζεστό χρήμα» των εργαζομένων και του γενικότερα.

3.Να βγει ανακοίνωση για το αποτέλεσμα της συνάντησης, να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες για τις όποιες εξελίξεις.

4.Να προκηρυχθεί απεργία στο τέλος Σεπτέμβρη – αρχές Οκτώβρη για όλα τα ζητήματα που απασχολούν. Προμετωπίδα της πάλης και των διεκδικήσεων η υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

5.Να γίνει αίτημα συνάντησης με τους εργοδοτικούς φορείς στις αρχές Σεπτέμβρη με θέμα την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 Σε όλη την παραπάνω προσπάθεια και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ομοσπονδία, είναι εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική η μαζική στήριξη των εργαζομένων του υποκλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών. Εξίσου σημαντική είναι, η ουσιαστική αλληλεγγύη των σωματείων και των εργαζομένων συνολικά στον κλάδο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών.

Επιπλέον, ιδιαίτερο ρόλο, για να δώσουμε με καλύτερους όρους τη μάχη, θα παίξουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα που θα ζητήσουμε να συμβάλλουν με κάθε τρόπο σε αυτή τη προσπάθεια, στηρίζοντας κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία.Είμαστε σίγουροι για την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και την ενεργή συμμετοχή στον αγώνα μας! Συναδέλφισσες και συνάδελφοι μπορούμε να τα καταφέρουμε!

 

 

 

Περισσότερα

Σημεία προπωλήσης της συναυλίας αλληλεγγύης στην Χαλκίδα

Εισιτήρια ενίσχυσης για τη συναυλία αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθεί 23/07/2025 στο 3ο – 6ο...

Περιοδείες σωματείων της Πάτρας για το νομοσχέδιο για το 13ωρο

Έπειτα από την επιτυχημένη σύσκεψη με τη μαζική συμμετοχή πολλών σωματείων, που πραγματοποιήθηκε από...

Σωματείο Τουρισμού – Επισιτισμού Σάμου: Και εσύ δεν ζήταγες 13ωρο;

Συνάδελφισσα/ε, και εσύ δεν ονειρευόσουν να δουλεύεις 13 ώρες; (Μάλλον όχι) Η κυβέρνηση φέρνει λοιπόν...