Δευτέρα, 26 Ιουλίου

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών : Οι εργαζόμενοι στις Ιχθυοκαλλιέργειες να δώσουμε απεργιακή απάντηση

0
image_pdfimage_print

Οι εργαζόμενοι στις Ιχθυοκαλλιέργειες να δώσουμε απεργιακή απάντηση στην αντεργατική επίθεση Κυβέρνησης και Εργοδοσίας.

Όλοι στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη 16/06/2021

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Η Κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει προς ψήφιση ένα αντεργατικό νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου. Μετά από παραγγελία των εργοδοτών έρχεται να νομιμοποιήσει όλα όσα μέχρι τώρα οι εργοδότες έκαναν παράνομα. Βαφτίζουν «ορθές πρακτικές της ΕΕ» τον αντεργατικό μεσαίωνα που επικρατεί σε μία σειρά χώρες της Ευρώπης.

Σήμερα, 101 χρόνια από τη καθιέρωση του 8ωρου στην Ελλάδα η κυβέρνηση, φέρνει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου. Με το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί για «διαβούλευση», θεσμοθετείται η απλήρωτη δουλειά, οι παραπέρα ευέλικτες μορφές εργασίας ως συνέχεια των νόμων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Φέρνουν μέτρα για το χτύπημα της συνδικαλιστικής  δράσης και της απεργίας προσπαθώντας να προλάβουν τις όποιες αντιδράσεις των εργαζομένων στο μέλλον.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν θα ρυθμίσει, όπως λένε, την εργασιακή ζούγκλα που έχουν επιβάλλει οι εργοδότες. Θα την κάνει ακόμη πιο άγρια κάνοντας ακόμη πιο λάστιχο την ζωή μας, ξεχαρβαλώνοντας τον όποιο προσωπικό και οικογενειακό χρόνο έχει απομείνει. Ονειρεύονται πως μπορούν με νόμο να απαλλάξουν τους επιχειρηματίες από τον μεγάλο βραχνά της συλλογικής πάλης, διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης, από το ταξικό εργατικό κίνημα, βάζοντας τον κάθε εργαζόμενο, μόνο του απέναντι στον εργοδότη.

Σκεφτείτε μόνο πόσο βολικά ακούγονται όλα αυτά, σε έναν κλάδο όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, που η ανασφάλιστη εργασία ελλήνων και μεταναστών είναι καθεστώς, που στα συσκευαστήρια αξιοποιούνται κατά κόρων δουλεμπορικά γραφεία. Πόσο βολικό είναι για τους εργοδότες να μας κρατάνε στη δουλειά όσο χρειάζεται για να βγουν οι ανάγκες της παραγωγής και αντί να πληρώνουν υπερωρίες να δίνουν ρεπό (αν και εφόσον) όποτε έχει κακοκαιρία.

Μπορεί να θέλουν να παρουσιάσουν ότι κάνουν εξυγίανση παρεμβαίνοντας στη δράση των συνδικάτων, αλλά στην πραγματικότητα νομιμοποιούν αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια στον κλάδο. Οι εργοδότες να απολύουν συνδικαλιστές και πρωτοπόρους εργάτες, για να πάρουν τα μήνυμα και οι υπόλοιποι και να μην διεκδικούν. Εντατικοποιούν την εργασία σε όσους συνεχίζουν να εργάζονται αδιαφορώντας για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας στον ήλιο και τη βροχή, συχνά με άσχημη θάλασσα. Κρατάνε τον κλάδο έξω από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα τη στιγμή που μετράμε δεκάδες μικρά και μεγάλα αδήλωτα εργατικά ατυχήματα κάθε μήνα που περίτεχνα συγκαλύπτονται από τους εργοδότες και ήδη μέσα στο 2021 θρηνούμε δύο νεκρούς συναδέλφους εν ώρα εργασίας.

Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι στα ιχθυοτροφεία, στα συσκευαστήρια και στους ιχθυογεννητικούς σταθμούς, οι υπάλληλοι στα γραφεία των μεγάλων ομίλων του κλάδου που δεν ξέρουν τι θα πει ωράριο, να δώσουμε τη δική μας απάντηση. Να πάψουμε να ανεχόμαστε την κλάψα των εργοδοτών για τη χαμηλή τιμή των ψαριών και για τα προβλήματα που έχουν με τους ξένους ανταγωνιστές τους. Μπορεί να είναι μία βολική απάντηση εδώ και πολλά χρόνια για να δουλεύουμε με μισθούς πείνας, αλλά κρύβει ότι οι ίδιοι οι καπιταλιστές και το σύστημά τους, είναι αυτοί που καθορίζουν τις τιμές της αγοράς. Κρύβουν πως η ελεύθερη αγορά που με τόσο πάθος υπερασπίζονται έτσι ακριβώς λειτουργεί, έχοντας μοναδικό θεό το κέρδος.

Κανένας εργοδότης μικρός ή μεγάλος δεν αναφέρει πως όλος ο κλάδος έχει στηθεί με κρατικές επιδοτήσεις, δηλαδή με χρήματα του φορολογούμενου λαού. Κρύβουν πως ακόμα και τώρα ρέει ποτάμι το χρήμα με μία σειρά επιδοτούμενα προγράμματα ελληνικά και ευρωπαϊκά που και πάλι εμείς τα πληρώνουμε. Ποιος άραγε ήρθε να επιδοτήσει τα έξοδα των εργαζομένων, το ενοίκιο, το ρεύμα, τα φροντιστήρια των παιδιών, το σούπερ μάρκετ που συνεχώς ακριβαίνουν;

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Οι εργοδότες του κλάδου είναι οργανωμένοι και μάλιστα σε δύο εργοδοτικούς συνδέσμους. Συνεδριάζουν τακτικά, οργανώνουν την αύξηση τα κερδοφορίας τους και την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Συναντιούνται με υπουργούς και τον πρωθυπουργό μεταφέροντας τα αιτήματά τους για περισσότερη οικονομική και όχι μόνο στήριξη στην κερδοφορία τους.

Πρέπει και εμείς να πάρουμε τα δικά μας μέτρα! Κάθε εργαζόμενος σε εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας, ανεξαρτήτου ειδικότητας και σχέσης εργασίας, ανεξαρτήτου φύλου και εθνικότητας να γίνει μέλος στο Συνδικάτο του. Μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουμε δύναμη στη φωνή μας. Να ανοίξει η συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς για τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς. Εμείς που παράγουμε όλο αυτό τον πλούτο, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε να δουλεύουμε με μισθούς πείνας δουλεύοντας σαν σύγχρονοι σκλάβοι. Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη όχι μόνο να αποτρέψουμε την αντεργατική επίθεση, αλλά να διεκδικήσουμε μισθούς και συνθήκες εργασίας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Αν δυναμώσουμε τη συσπείρωση των εργαζομένων του κλάδου σε κάθε πόλη, στα Κλαδικά Συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών θα μπορέσουμε να μετράμε νίκες και στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Είναι η ώρα να ενώσουμε τη φωνή μας με το σύνολο της εργατικής τάξης!

Στην Απεργία της Τετάρτης 16 Ιούνη να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση!

Share.

Comments are closed.