Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών : Να καταχωρηθούν άμεσα όλα τους τα ένσημα στους εργαζόμενους στην επιχείρηση ΖΟΥΡΑ

0

ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΖΟΥΡΑ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ

Η εργοδοσία και το κράτος της καταληστεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας τους έπειτα από τους νικηφόρους αγώνες των εργαζομένων στις αρχές του 20ου αιώνα.

Παρά το ότι τότε αναγκάστηκαν στη δημιουργία των ασφαλιστικών ταμείων, ποτέ δεν τήρησαν την τριμερή χρηματοδότηση ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ-ΚΡΑΤΟΣ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.

Επί της ουσίας μόνο οι εργαζόμενοι πληρώνουμε μέσα από τις τεράστιες κρατήσεις των αμοιβών μας και τους φόρους. Η εργοδοσία με τη διευκόλυνση του κράτους της οφείλει τεράστια ποσό που σήμερα είναι 43δις ευρώ (3ος/2022) παρά τις κατά καιρούς γιγαντιαίες διαγραφές οφειλών, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την επιδότησή τους κτλ. Αντίστοιχες είναι και οι κρατικές οφειλές με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ανεξάρτητα από το “μαγείρεμα” που κάθε φορά γίνεται για να μην εμφανίζονται.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την έναρξη της πανδημίας ψήφισε νομοσχέδιο (ν.4682/2020) που επέτρεπε και με τη βούλα του νόμου στις επιχειρήσεις να μην πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Παρά τον ψευδεπίγραφο τίτλο του νομοσχεδίου “Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού” σε αυτό περιέχονταν το μέτρο της αναστολής της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό το μέτρο αύξησε κατακόρυφα τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και αυτοί που πλήρωναν σταμάτησαν να πληρώνουν. Την ίδια στιγμή μέσα στην πανδημία οι επιχειρήσεις πήραν έξτρα ζεστό χρήμα επίσης με πρόσχημα τον κορονοϊό!

Οι επιχειρήσεις ΖΟΥΡΑ αξιοποίησαν όλες τις παραπάνω ευνοϊκές για αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις. Δεν κατέβαλλαν δεκάρα στα ασφαλιστικά ταμεία, πήραν όλων των ειδών τις επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις κτλ.

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ μας είχε προειδοποιήσει από τον Γενάρη (2022) για τον κίνδυνο να μείνουν οι συνάδελφοι ανασφάλιστοι με ευθύνες ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ.

Κάτω από την πίεση της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ μας και του επιχειρησιακού ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ στις επιχειρήσεις ΖΟΥΡΑ η εργοδοσία απευθύνθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία για να καταχωρήσει τα ένσημα και να ρυθμίσει τις οφειλές, όμως ο ΕΦΚΑ Αλεξανδρούπολης όπου ανήκουν οι επιχειρήσεις αρνείται την καταχώρηση των ενσήμων!

Ο υφυπουργός εργασίας κ. Τσακλόγλου σε απάντησή του προς την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ μας αναφέρει ότι υποτίθεται πως στη νομοθεσία υπάρχουν όλες οι προβλέψεις ώστε τα μέτρα που λαμβάνονται προς τις επιχειρήσεις να μην καταλήγουν “σε βάρος των εργαζομένων” όπως συγκεκριμένα επισημαίνει στο έγγραφό του (20527/01-03-22)!

Σήμερα, με ευθύνες ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ, οι συνάδελφοι στις επιχειρήσεις ΖΟΥΡΑ μετράνε ήδη 3 μήνες ανασφάλιστοι τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους ή άλλα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους. Δεν μπορούν να γράψουν εξετάσεις και φάρμακα και αναγκάζονται να επιβαρύνονται οικονομικά, άλλοι που είναι να καταθέσουν για συνταξιοδότηση δεν μπορούν να το κάνουν. Συνάδελφοι μετανάστες, που στη συγκεκριμένη επιχείρηση εργάζονται πολλοί, δεν μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους παρότι πολλοί από αυτούς είναι πολλές 10ετίες στη χώρα μας. Οι συνάδελφοι αποκλείονται από επιδόματα γιατί δεν φαίνεται ότι έχουν ένσημα ενώ ακόμα και σε περίπτωση απόλυσης δεν θα δικαιούνται ούτε το επίδομα ανεργίας.

Δηλαδή με ευθύνες ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ τη νύφη πληρώνουν οι εργαζόμενοι που είναι οι μόνοι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μέσα από τις κρατήσεις που γίνονται από τις αμοιβές τους.

Πέρα τον άλλων, πρόκειται και για υπεξαίρεση του ποσού των κρατήσεων των εργαζομένων που υποτίθεται ότι γίνονται για να αποδοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά κάτι τέτοιο εκ του αποτελέσματος διαπιστώνουν ότι τελικά δεν γίνεται.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να καταχωρηθούν τα ένσημα των συναδέλφων που εργάζονται στις επιχειρήσεις ΖΟΥΡΑ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ

ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.