Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών : Εστίες μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού τα εργοστάσια και οι χώροι δουλειάς

image_pdfimage_print

Η ταξική αναλγησία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του 2ου κύματος της πανδημίας οδηγεί στην τραγική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών συνανθρώπων μας.

Αποδεικνύεται από τα εκατοντάδες κρούσματα και τη μεγάλη διασπορά στους χώρους εργασίας, ότι η προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η οικονομία και η κερδοφορία των βιομηχάνων, των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η υγεία των εργαζομένων και συνολικά του λαού. Είναι προκλητικό σε συνθήκες πανδημίας να καταγράφεται μείωση 30% στους ελέγχους για συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας από την Επιθεώρηση Εργασίας αντί αυτοί να ενταθούν και να αυξηθούν.

Στις επιχειρήσεις του κλάδου Τροφίμων-Ποτών φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος  λόγω της παραγωγικής διαδικασίας που σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί στις γραμμές παραγωγής ο ένας εργαζόμενος να είναι δίπλα στον άλλο, να πιάνουν και να επεξεργάζονται διαδοχικά το ίδιο προϊόν ενώ ρόλο παίζουν και οι συνθήκες (κλειστοί χώροι, υγρασία, αερισμός κτλ).

Η ομοσπονδία και τα συνδικάτα σε όλη την χώρα από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βρεθήκαμε μέσα στους χώρους δουλειάς απαιτώντας την λήψη και την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Σε αυτή την προσπάθεια η εργοδοσία σε αρκετές περιπτώσεις εξαναγκάστηκε να λάβει κάποια μέτρα. Όμως στο σύνολο των εργοστασίων όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι τα μέτρα αυτά ακόμα και σήμερα μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας είναι από ανύπαρκτα ως ελάχιστα και αυτό συμβαίνει γιατί οι εργοδότες δεν θέλουν να θιγούν τα κέρδη τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης της ΝΔ περί «ατομικής ευθύνης» βγάζει λάδι την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική που έχει επιβάλλει ακόμα και όταν πρόκειται για την υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Η προσπάθεια να αποδώσει τις ευθύνες στους εργαζόμενους πρέπει να της γυρίσει μπούμερανγκ. Το θράσος της είναι περίσσιο, αξιοποιεί τις συμβουλές και οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας για να μας κούνα το δάχτυλο αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, να αυστηροποιήσει τα πρωτόκολλα υγείας στους χώρους δουλειάς.

Δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο για τους εργαζόμενους ότι γενικά ο κορονοιός βρίσκεται παντού, μεταφέρεται και άρα είναι φυσιολογικό να κολλήσουμε. Πέρα από την ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου που πρέπει να τηρεί τα μέτρα προστασίας τόσο στην προσωπική του ζωή όσο και στο χώρο εργασίας του, είναι ατομική ευθύνη  της κάθε εταιρείας να εξασφαλίζει ασφαλείς συνθήκες και των ελεγκτικών μηχανισμών να ελέγχουν ότι τα  μέτρα στο χώρο δουλειάς εφαρμόζονται. Όμως αυτά πηγαίνουν αντίθετα με την κερδοφορία και την απρόσκοπτη εξασφάλιση της παραγωγής.

Τα παραδείγματα με τα εργοστάσια κονσερβοποιίας PAVLIDES-ΚΡΟΝΟΣ (Πέλλα)-VENUS (Ημαθία), στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ΠΙΝΔΟΣ-ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ (Ιωάννινα), στην βιομηχανία επεξεργασία κρέατος ΧΑΤΖΗΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ (Καβάλα), στην ΔΕΑΣ τυποποίηση ελιάς (ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ), ΜΕΤΑΧΑ οινοποιία (ΑΤΤΙΚΗ) κα. Αλλά και νέα εργοστάσια όπως η AGROVIM τυποποίηση λαδιού (ΜΕΣΣΗΝΙΑ) προσθέτονται στην μακριά λίστα όπου οι εργαζόμενοι νοσούν από covid-19 και που οι ίδιοι καταγγέλλουν την διασπορά αλλά εκφράζουν και την έντονη ανησυχία τους καθώς βλέπουν να μην παίρνονται τέτοια μέτρα για τον περιορισμό της νόσου.

Η ομοσπονδία καταγγέλλει σε όλη την εργατική τάξη, τις συνθήκες που επικρατούν και απαιτεί την άμεση ενημέρωση για την κατάσταση σε όλους τους χώρους δουλειάς,  καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία) να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση και προστασία της υγείας των εργαζομένων που σημαίνει:

  • Καθημερινή θερμομέτρηση όλων των εργαζομένων κατά την έναρξη και λήξη της βάρδιας.
  • Μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας με διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού.
  • Επιμήκυνση της γραμμής παραγωγής για να μεγαλώσουν οι αποστάσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους και τοποθέτηση προστατευτικών πλεξιγκλάς.
  • Τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι (γραμμές παραγωγής, αποδυτήρια, εστιατόρια, καντίνες, γραφεία. κλπ).
  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη και κόστος του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν χωρίς να χαθεί ούτε 1 ευρώ, ούτε ένα ένσημο για το χρονικό διάστημα που δεν εργάστηκαν.
  • Σε ενδεχόμενο ύπαρξης πολλαπλών κρουσμάτων, άμεση διακοπή του εργοστασίου για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται. Διασφάλιση των μισθών και του μεροκάματου, όπως και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε τέτοια περίπτωση με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας χωρίς δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων.
  • Ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε όσους χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου χωρίς κανένα δισταγμό, να επικοινωνήσουν για οποιαδήποτε ζήτημα τους προβληματίζει, με την Ομοσπονδία και τα κλαδικά συνδικάτα σε κάθε νομό και περιοχή.

Η απάντηση σε αυτή την κατάσταση είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής και δεν μπορεί να είναι η σιωπηλή αποδοχή όσων συμβαίνουν που βάζουν σε κίνδυνο  την υγεία, την ίδια την ζωή.

Σήμερα οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους μπορούν να ζήσουν καλύτερα αξιοποιώντας τα επιστημονικά επιτεύγματα, την τεχνολογία και την δυνατότητα της όλο και μεγαλύτερης παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών που θα εντάσσονται στη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Αυτό όμως προϋποθέτει η οικονομία να ανήκει στους πραγματικούς παραγώγους του πλούτου, οι οποίοι θα σχεδιάζουν με επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες και όχι για τα κέρδη των βιομηχάνων.

Περνάμε στην αντεπίθεση για να προστατεύσουμε και να διεκδικήσουμε

την ζωή που μας αξίζει!

Comments are closed.