Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών : Εισήγηση 31ου Συνεδρίου

Δημοσιεύτηκε στις

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Εκ μέρους της απερχόμενης Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΓάλακτοςΤροφίμων & Ποτών, σας καλωσορίζω στο 31ο συνέδριο .
Εδώ στην πόλη του Πειραιά αυτές τις 2 μέρες θα εκτιμήσουμε την δράση που ανέπτυξε η ομοσπονδία μαζί με τα σωματεία στον κλάδο και θα ανταλλάξουμε γνώμες θα συζητήσουμε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. Θα αποφασίσουμε το νέο σχεδιασμό της ομοσπονδίας και των σωματείων για τα επόμενα 3 χρόνια.
Η επιλογή να γίνει το συνέδριο στο εργατικό κέντρο της πόλης δείχνει και την κατεύθυνση μας τα συνέδρια να γίνονται στον φυσικό χώρο των εργαζομένων. Άλλωστε από το προηγούμενο Συνέδριο που έγινε στην Χαλκίδα υλοποιούμε αυτήν την απόφαση. Ως εκ τούτου θέλουμε να ευχαριστήσουμε την διοίκηση του εργατικού κέντρου για την φιλοξενία τους.
Αυτό το τρίχρονο υπάρχει σωρευμένη πείρα και χρειάζεται να μεταφερθεί από τους αντιπροσώπους και τις ομιλίες. Πείρα που έρχεται μέσα από τις μάχες και τους αγώνες που δώσαμε και τώρα χρειάζεται να
εξοπλιστούμε καλυτέρα για τις επόμενες, για να βάλουμε και να αξιοποιήσουμε στον αγώνα νέες και φρέσκες δυνάμεις. Δυνάμεις που καταλαβαίνουν την γραμμή υπεράσπισης και τα συμφέροντα τους, δυνάμεις  που θα απεγκλωβιστούν από τις δαγκάνες της εργοδοσίας και των ιδεολογημάτων της, από την επιζήμια επίδραση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Το γεγονός ότι μετράμε σημαντικά βήματα σε όλους τους δείκτες της δουλειάς μας αποδεικνύει την προσπάθεια που καταβάλαμε, επιβεβαιώνει τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για την παραπέρα ανασύνταξη και μαζικοποίηση του κλάδου. Συνεχίζουμε με άξονες:
Την μαζικοποίηση των συνδικάτων και τη βελτίωση της λειτουργίας τους.
Το ανέβασμα του βαθμού οργάνωσης των εργαζομένων στον κλάδο, μέσα στους χώρους δουλειάς, με δημιουργία Επιτροπών Αγώνα, Επιχειρησιακών Σωματείων κ.ο.κ.
Το δυνάμωμα της Ομοσπονδίας με νέα σωματεία.
Τον συντονισμό της δράσης των σωματείων μας με κοινό πλαίσιο πάλης που θα αποφασίσουμε.
Την ανάγκη βελτίωσης του βαθμού κινητοποίησης δυνάμεων στα συνδικάτα μας με πρωτοβουλίες και συγκεκριμένο σχέδιο.
Την παρέμβαση για όλα τα προβλήματα και τα θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους μας, εργαζόμενους και άνεργους, συνολικά την εργατική τάξη.
Την ενίσχυση της ταξικής γραμμής πάλης και της προοπτικής που πρέπει να προωθείται μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων, για έναν διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων εργατικών και λαϊκών αναγκών.

2. ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Σε αυτά τα τρία χρόνια που πέρασαν είχαμε κυβερνητική αλλαγή, με την κυβέρνηση της Ν.Δ να διαδέχεται αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, να συνεχίζει και να απογειώνει, τις ίδιες αντεργατικές – αντιλαϊκές πολιτικές.
Οι εκτιμήσεις μας επιβεβαίωσαν αυτά που είχαμε συζητήσει, δηλαδή ότι η κάθε αστική κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από την προηγούμενη, για να συνεχίσει τις πολιτικές που υπαγορεύονται από την Ε.Ε, τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, για την παραπέρα μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης, με ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, περιορισμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Τόσο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, παρά τις διαφοροποιήσεις τους, συμπλέουν στη βασική στρατηγική, υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Οι μηχανισμοί και η προπαγάνδα τους έχουν στόχο να σπείρουν αυταπάτες, να δημιουργήσουν κλίμα αναμονής και απραξίας από κάθε αγωνιστική δράση, καλλιεργώντας την προσδοκία καλυτέρευσης της κατάστασης, μέσω μιας κυβερνητικής διαχείρισης.
Βρισκόμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας COVID-19 με εκατόμβες νεκρών σε όλο τον κόσμο, στη χώρα μας ξεπερνούν τις 20.000. Μια πανδημία που έδειξε πιο καθαρά τη σήψη και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, μαζί με το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους. Η πολιτική τους και τα χέρια τους είναι βουτηγμένα στο αίμα της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς.
Ο ιός χτυπά την εργατική τάξη μέσα στους χώρους δουλειάς. Η ατέρμονη συζήτηση για διάφορες «επικίνδυνες συναθροίσεις, συνωστισμούς», έχει σκοπό να ενοχοποιήσει τις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις και να κρύψει ότι η διασπορά γίνεται κυρίως στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια και στα ΜΜΜ.
Στα εργοστάσια του κλάδου τροφίμωνποτών παρά και την προσπάθεια των σωματείων που σε πολλές περιπτώσεις κατάφεραν να παρθούν μέτρα προστασίας για την πανδημία, η κατάσταση παραμένει δύσκολη για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Η μεγάλη κερδοφορία της εργοδοσίας δεν εγγυάται την πρόληψη και την προστασία της ζωής μας, το αντίθετο μάλλον συμβαίνει.
Ο ιός χτυπά την εργατική τάξη στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, στα μικρά σπίτια που στριμώχνονται πολυμελείς οικογένειες, στα νοσοκομεία που δε «φτάνουν» για όλους και η «επιλογή» νοσηλείας καθιστά τους εργαζόμενους και τους φτωχούς πιο ευάλωτους, πιο αναλώσιμους.
Ο ιός έχει ταξικό πρόσημο, όπως και τα μέτρα που παίρνει ο καπιταλισμός ανά τον κόσμο, για να θωρακιστεί, να καλύψει τη «γύμνια» του, να αντιμετωπίσει τη νέα κρίση του, στην οποία η πανδημία λειτουργεί καταλυτικά. Μέτρα στρατηγικού χαρακτήρα, χρόνια επεξεργασμένα, έρχονται να γίνουν πράξη στην ζωή με αφορμή την πανδημία.
Μέτρα προσαρμογής των εργασιακών σχέσεων, των μισθών και της ασφάλισης στις σύγχρονες απαιτήσεις της καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, μέτρα ενσωμάτωσης του συνδικαλιστικού κινήματος σε αυτές τις απαιτήσεις και συνθήκες. Μέτρα έντασης της καταστολής, για να χτυπιέται όποιος σηκώνει κεφάλι, για να αντιμετωπιστεί ο «ριζοσπαστισμός», όπου είναι επίσημα διακηρυγμένη θέση της ΕΕ. Για να περάσει η πανδημία και η εργατική τάξη να βγει πιο λαβωμένη, μαζί και ο λαός, με πετσοκομμένα δικαιώματα και ελευθερίες.

 

Ολόκληρη την Εισήγηση μπορείτε να τη βρείτε εδώ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ-31ου-ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ-ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ-ΓΤΠ.pdf

 

 

Περισσότερα

Παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στη συνέντευξη τύπου στο Υπ. Εργασίας

Για την συνέντευξη τύπου Τετάρτη 20 Μαρτίου,12:30μμ στο Υπουργείο Εργασίας – Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Σήμερα...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Παρέμβαση στη συνέντευξη τύπου των συνδικάτων έξω από το υπουργείο εργασίας, 20 Μάρτη 2024...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Εργατ/λων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Συνέντευξη Τύπου Συνδικάτων 20/3/24 12.30 υπουργείο εργασίας από το ΣΕΤΗΠ Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και...