Ομοσπονδία Τροφίμων: Ομιλία του Κυριαζίδη Χ., στο συλλαλητήριο της αγροτιάς στη Agrotica στις 3 Φλεβάρη

Δημοσιεύτηκε στις

Συναγωνιστές βιοπαλαιστές αγρότες βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι, 

εκ μέρους των Εργατικών Σωματείων χαιρετίζουμε την σημερινή μαχητική σας συγκέντρωση και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά σας.  Αιτήματα που μας αφορούν όλους.

Αφορούν την εργατική τάξη, τις λαϊκές οικογένειες που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Ο αγώνας των αγροτών μας αφορά όλους και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, καθώς αφορά πρωτίστως στην εξασφάλιση φθηνών και υγιεινών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες βρίσκονται στον δρόμο του αγώνα , γιατί το εισόδημά τους συρρικνώνεται διαρκώς από το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, στα αγροτικά εφόδια, στα καύσιμα.

Αναγκάζονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ μετά τα αγοράζουμε όλοι μας πανάκριβα.

 Ενώ χιλιάδες αγρότες αδυνατούν πλέον να έχουν εισόδημα λόγω των καταστροφών που υπέστησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες που οι συνέπειές τους είναι προϊόν της ανυπαρξίας υποδομών όπως αντιπλημμυρικά έργα κ.α. αφού διαχρονικά για όλες τις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και για του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αποτελούν κόστος, γιατί προτεραιότητα έχουν την στήριξη των κερδών των λίγων, τις υποδομές και την κερδοφορία των ομίλων και τις εξοπλιστικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση των αποστολών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Το αίτημά σας για μείωση του κόστους παραγωγής συνδέεται με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για το λαό.

Άλλωστε είναι ξεκάθαρο περισσότερο από ποτέ, ότι έχουμε κοινό αντίπαλο που είναι οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι.

Αυτοί καρπώνονται τον ιδρώτα, τον μόχθο της εργατικής τάξης, καταληστεύουν την παραγωγή της αγροτιάς. Αυτοί θησαυρίζουν είτε με κρίση, είτε με ανάπτυξη, είτε τώρα με τον πόλεμο στην γειτονιά μας, αυξάνουν σε δυσθεώρητα ύψη τα κέρδη τους, βάζουν εκατομμύρια ευρώ στα σεντούκια τους, σε αντίθεση με όλους εμάς, τις λαϊκές οικογένειες που αγωνιούμε και ματώνουμε για ένα κομμάτι ψωμί και βλέπουμε τη ζωή μας να γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη.

Από τη μια οι τεράστιες ανατιμήσεις στο πετρέλαιο, στα καύσιμα, στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές, αυξάνουν το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και οδηγούν σε υπερχρέωση των αγροτών, ενώ από την άλλη οι βιομήχανοι που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή, αντλούν υπερκέρδη μετατρέποντας βασικά είδη διατροφής σε πανάκριβα είδη “πολυτελείας” με πολλαπλές συνέπειες για τον λαό.

Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, μειώνουν τους μισθούς, απολύουν τους εργάτες, τους στέλνουν στην ανεργία και την ανέχεια, βάζουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και την απεργία.

Συναγωνιστές ,

Έχουμε απέναντί μας, ένα εχθρικό κράτος, κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων που νομοθετούν, στηρίζοντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και σφίγγοντας τη θηλιά στο λαιμό της εργατικής τάξης, των βιοπαλαιστών αγροτών και του λαού συνολικά.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, απαντάμε μαζικά, οργανωμένα, με τη δική μας συμμαχία και διεκδικούμε αιτήματα και λύσεις που θα δώσουν μία ανάσα στην καθημερινότητά μας.

Ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι η οργάνωση της πάλη μας, δυναμώνουμε τα Συνδικάτα, δυναμώνουμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, τους Συλλόγους των επαγγελματιών, συντονίζουμε τους αγώνες μας. Αυτή είναι η δική μας απάντηση.

Στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών και στο δίκαιο του  αγώνα τους.

 Καλούμε όλα τα συνδικάτα, να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση και στην έκφραση αλληλεγγύης στην κινητοποίηση των αγροτών.

Πιάνοντας το νήμα από την σημερινή συγκέντρωση, δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού, σε όλη την Ελλάδα, στις 28 Φλεβάρη  με Γενική Απεργία.

Μέχρι τότε να δώσουμε τη μάχη για να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα παντού, σε όλους τους ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης.

Ώστε στις  28 Φλεβάρη, να νεκρώσει η Ελλάδα, να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας με τον

το προκλητικό κάλεσμα της κυβέρνησης στον λαό να “προσαρμοστεί” και να επιβιώσει με ψίχουλα, ενώ η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων καλπάζει, να δώσουμε συνέχεια στην αγωνιστική διεκδίκηση, για μέτρα προστασίας του εργατικού λαϊκού εισοδήματος, των εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων, της υγείας μας.

 Συναγωνιστές , 

Παίρνουμε την υπόθεση της ζωής μας, των οικογενειών μας, στα δικά μας χέρια και απαιτούμε την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών  αγροτών για:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και οι μεγάλες περικοπές της ΚΑΠ στη βασική και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.
  • Αποζημιώσεις στο 100%, για τις ζημιές σε παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο, μηχανήματα, αποθήκες, πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων (χωρίς ΣΔΙΤ) καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

ΕΡΓΑΤΙΑ – ΑΓΡΟΤΙΑ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ

Περισσότερα

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου (μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ εκ μέρους των εργαζομένων) για το νέο άθλιο πρόγραμμα που αφορά τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Αίσχος και ντροπή! Την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ως μια γροθιά βρίσκονται επί...