Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας μετά από αίτημα της πραγματοποίησε την 20.04.2026 συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Δ. Παληαρούτα. Στην συνάντηση έγινε αναλυτική παρουσίαση του συνόλου των κρίσιμων θεμάτων του κλάδου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη της Ε.Γ. της Ομοσπονδίας, καθώς και εκπρόσωποι των Σωματείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν διεξοδικά όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με ιδιαίτερη έμφαση:
- στις εξελίξεις που αφορούν τη διαγωνιστική διαδικασία της ΛΑΡΚΟ, στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον χώρο του εργοστασίου στη Λάρυμνα, καθώς και στον συνολικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για το μέλλον της εταιρείας,
- στην επιτακτική ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας των πρώην εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, με μόνιμη και σταθερή εργασία στους φορείς όπου απασχολούνται, και όχι με τη συνέχιση του ιδιότυπου καθεστώτος ομηρίας μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ,
- στο ζήτημα της συνταξιοδότησης των εργαζομένων στις υπόγειες στοές, όπου παρουσιάστηκε το ιστορικό των παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας και υπογραμμίστηκε η ανάγκη άμεσης εισηγητικής παρέμβασης του ΥΠΕΝ προς το Υπουργείο Εργασίας ώστε να προωθηθεί η επαναφορά του ορίου συνταξιοδότησης στο πρότερο καθεστώς
- στην δραματική υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων, η οποία δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και επαρκούς εποπτείας του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη άμεσης στελέχωσης των υπηρεσιών, καθώς και η δημιουργία παραρτήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Χαλκιδική, λόγω της αυξημένης μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή και της ανάγκης για συνεχή και αποτελεσματικό έλεγχο.
Η Γενική Γραμματέας ενημερώθηκε πλήρως για τα αιτήματα και τις θέσεις της Ομοσπονδίας, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί και κατατεθεί.
Κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών, ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 13 Μαΐου 2026 και ώρα 12:00 μ.μ., προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης επί των κρίσιμων ζητημάτων που τέθηκαν.
Η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να παρεμβαίνει με συνέπεια και αποφασιστικότητα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη διασφάλιση της βιώσιμης προοπτικής του κλάδου.

