Τρίτη, 28 Ιουνίου

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας : Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ

0

 Μετά τη νέα επίθεση κατά της ΛΑΡΚΟ από την κυβέρνηση με σκοπό, την παραχώρηση της εμβληματικής αυτής μεταλλευτικής εταιρείας στους ημέτερους, απαλλαγμένης από εργασιακές υποχρεώσεις, μπαίνει ξανά στο στόχαστρο το ΙΓΜΕ που οδηγείται σταδιακά σε συρρίκνωση και ουσιαστικό κλείσιμο.

Το νομικό καθεστώς της ΕΑΓΜΕ, που άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, μετατρέποντας το Ινστιτούτο από ερευνητικό φορέα εφαρμοσμένης έρευνας σε γραφειοκρατική υπηρεσία ανάθεσης έργων και υπηρεσιών, με ταυτόχρονη δραστική μείωση των οργανικών θέσεων σε 220.

Αλλά ακόμη και από τον ήδη ανεπαρκή αριθμό των 220 οργανικών θέσεων που όρισε ο ν. 4602/2019 για το φορέα,  σήμερα οι 70 είναι ακόμη κενές.

Ο  φορέας αριθμεί σήμερα μόνο 150 μόνιμους εργαζόμενους. Μέχρι το 2026 προβλέπεται να αποχωρήσουν περίπου 98 εργαζόμενοι, με ανεκτίμητη και αναντικατάστατη εμπειρία. Έτσι το ΙΓΜΕ οδηγείται μοιραία σε συρρίκνωση και μαρασμό με μόνιμο προσωπικό 70 περίπου υπαλλήλων πανελλαδικά το 2026, αν συμπεριλάβουμε και τις 16 νέες προσλήψεις που είναι σε εξέλιξη, αλλά κωλυσιεργούν.

Σημαντική επίσης εκκρεμότητα για τους εργαζόμενους είναι η λύση της μη ομαλής μισθολογικά και εργασιακά κατάστασης που έχει προκύψει από την παράνομη παρακράτηση της υπερβάλλουσας μείωσης των μισθών τους, γεγονός που θα πρέπει να λυθεί άμεσα.

Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό και την κυβέρνηση να προκηρύξει άμεσα όλες τις κενές οργανικές θέσεις και να δώσει λύσεις σε όλα τα ζητήματα επιβίωσης και συνέχισης του ερευνητικού έργου του φορέα, προκειμένου να συνεχίσει το ΙΓΜΕ την προσφορά στην χώρα με την έρευνα του ορυκτού πλούτου της χώρας. Επίσης να δοθεί άμεση λύση στις μισθολογικές εκκρεμότητες που υπάρχουν σχεδόν 9 χρόνια και αφορούν στα παρανόμως παρακρατηθέντα αναδρομικά εργαζόμενων και συνταξιούχων.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.