Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας: Σχετικά με αποφάσεις της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου

Δημοσιεύτηκε στις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ του  ΔΣ της ΟΜΕ 6ης Συνεδρίασης ΣΤΙΣ 9/4/2024

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

  1. Συνεχίζουμε την Αλληλεγγύη μας στα σωματεία της Ελ. Χρυσός, όπου τους εκβιάζει η εταιρεία να υπογράψουν ΣΣΕ με 12ωρο και τετραήμερο. Ήδη εκδώσαμε ΔΤ συμπαράστασης στις 7/4/2024.

Στο ΔΣ, τοποθετήθηκαν οι καλεσμένοι από τα σωματεία της Ελληνικός Χρυσός, όπου ευχαρίστησαν την ΟΜΕ την αμέριστη συμπαράσταση στον Αγώνα που δίνουν για υπογραφή νέας ΣΣΕ. Μας ενημέρωσαν ότι στο Σωματείο τους υπάρχουν συνολικά 930 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 400 εργάζονται στις υπόγειες στοές. Τόνισαν ότι η εταιρεία προκλητικά απαιτεί στην νέα ΣΣΕ να δεχτούν σε ετήσια βάση το 12ωρο και τετραήμερο, δηλ. να αυξηθούν επιπλέον οι ώρες ετησίως σε 182, με τον κίνδυνο να αυξηθούν τα ατυχήματα από την υπερκόπωση και εξάντλησή των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση της εταιρείας και την κατήγγειλαν δημοσίως και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για αξιοπρεπή ΣΣΕ. Ενημερωθήκαμε, ότι ήδη τα σωματεία της Χαλκιδικής προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας για εφαρμογή του 11ωρου που επέβαλε η ΤΕΧΝΟΧΗΜΙΚΗ σε θυγατρικές εργολαβικές, όπου με εκβιασμό υποχρέωσαν τους εργαζομένους να υπογράψουν σε ένα «λευκό» χαρτί, το οποίο δεν τους έδωσαν αντίγραφο για τους όρους. Οι παράγοντες της εταιρείας τους λένε, ακόμη κι αν είναι παράνομη η πρόταση τους για 12ωρο, θα βρουν τρόπο σε συνεργασία με την κυβέρνηση να το …νομιμοποιήσουν.

Ακολουθήσε διαλογική συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων και συν αποφασίστηκε να συνεχιστεί η στενή επαφή για καλύτερο συντονισμό του Αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια της Εταιρείας, τα οποία όχι μόνο θα πλήξουν τον κλάδο, αλλά και όλη την Εργατική Τάξη.

  1. Σε συνεννόηση με το τοπικό Σωματείο μας στην Νίσυρο, Αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ για να γίνει μια επίσκεψη της ΟΜΕ στη Νίσυρο για να δούμε εργαζομένους και συνθήκες. Ενδεχομένως μέχρι τέλη Ιουνίου.
  2. Αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑη Συμμετοχή και οργάνωση για την απεργία στις 17 Απριλίου, καθώς και για την Πρωτομαγιά. Μέλη του ΔΣ της ΟΜΕ θα βρίσκονται σε χώρους όπως στη ΛΑΡΚΟ ή ακόμη και στις σκουριές αν χρειαστεί να περιφρουρήσουμε την ΑΠΕΡΓΙΑ σε εργολαβικές εταιρείες.Μας ενημέρωσαν συνάδελφοι της ΛΑΡΚΟ για την σημερινή κατάληψη στη Λάρυμνα, όπου αποκρούστηκε η τοποθέτηση εταιρείας σεκιούριτι. Ο αγώνας συνεχίζεται με στόχο την ανατροπή για την λήξη των συμβάσεων στις 12 Μάη.
  3. Αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ να γίνει προς το τέλος Μάη πριν τις Ευρωεκλογές, Συν-διοργάνωση Ημερίδας με τον ΕΣΤΥ (Ενιαίο Σύλλογο Τέως Υπαλλήλων ΙΓΜΕ), με τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και το Συνδικάτο ΙΓΜΕ με θέμα τον«ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ».
  4. Αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ. ηέρευνα και συγγραφή της ιστορίας της ΟΜΕ και γενικότερα των Μεταλλωρύχων στην Ελλάδα. Μέχρι το επόμενο συνέδριο θα έχει ολοκληρωθεί.
  5. Αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ η αποστολή εκπροσώπου από το ΔΣ της ΟΜΕ, στο αντιπολεμικό ταξίδι των συνδικάτων στο Βελιγράδι 19-22 Απριλίου, 25 χρόνια μετά τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.
  6. Αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑη αύξηση της αμοιβής του λογιστικού γραφείου από 50€ τον μήνα σε 62€ με τον ΦΠΑ και θα ισχύσει από τον Απρίλιο του 2024. Επειδή όμως από κεκτημένη ταχύτητα το λογιστικό γραφείο μας έστειλε τιμολόγια από τον Φεβρουάριο του 2024, θα συμψηφιστεί η διαφορά σε επόμενο τιμολόγιο, πιθανά του Απριλίου.

Περισσότερα

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: 22 Μάη συνέντευξη τύπου έξω από το Κέντρο Υγείας

Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/1/2024 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου...

Σωματείο Εργαζομένων DEMO: Για τη δολοφονία συναδέλφισσας

 Το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων DEMO εκφράζει τη βαθιά θλίψη του και τα ειλικρινή...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Υπόμνημα των εργαζομένων της πλωτής γέφυρας Λ

Σε σχετικό υπόμνημα που λάβαμε από τους υπογράφοντες υπάλληλους της Περιφερείας Ιονίων Νήσων και...