Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας: Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΟΜΕ, του Συνδικάτου ΙΓΜΕ με τον Διευθυντή της ΕΑΓΜΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Πραγματοποιήθηκε στις 29.03.2023 συνάντηση Συνδικάτου ΙΓΜΕ και ΟΜΕ με τον Γ. Δντη της ΕΑΓΜΕ, προκειμένου να δοθεί θετική λύση στο θέμα της μη καταβολής αποζημίωσης διαβίωσης για την τελευταία ημέρα εκτός έδρας του προσωπικού, όπως παρότρυνε την Διοίκηση της ΕΑΓΜΕ και η επιθεώρηση εργασίας που επιλήφθηκε του θέματος μετά από καταγγελία εργαζόμενου.

Στο χρονικό διάστημα από την τριμερή συνάντηση διοίκησης ΕΑΓΜΕ, εργατικής πλευράς (εργαζόμενος-Συνδικάτο ΙΓΜΕ, ΟΜΕ), που πραγματοποιήθηκε την20.02.2023 στα γραφεία του ΣΕΠΕ και μέχρι την τελική απόφαση του, δεν υπήρξε καμία συναίνεση από την Διοίκηση της ΕΑΓΜΕ για ομαλή λύση του προβλήματος.Η εργατική πλευρά κατέθεσε γραπτώς τεκμηριωμένες προτάσεις του νομικού μας συμβούλου που επιβεβαίωνε το παράνομο της μη καταβολής του ποσού της αποζημίωσης διαβίωσης.

Σημειώνεται ότι η έναρξη της μη καταβολής έγινε εντός του 2022, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια καταβαλλόταν κανονικά!

Η διοίκηση της ΕΑΓΜΕ κατέθετε επίσης γραπτές προτάσεις παρερμηνεύοντας έναν σαφέστατο νόμο, προκειμένου να «νομιμοποιήσει» την κλεψιά της αποζημίωσης της τελευταίας ημέρας του εκτός έδρας και να μην αναδειχθούν οι ευθύνες της για την μη εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ο Γ. Δ/ντης μας ενημέρωσε ότι έχει σταλεί από τον ίδιο επιστολή από τις 14/2/23 στο Γενικό Λογιστήριο Κράτους με ερωτήματα που αφορούν το θέμα, αλλά και πλήθος άλλων περιπτώσεων για τις ισχύουσες διατάξεις εκτός έδρας και μέχρι να υπάρξει απάντηση από το ΓΛΚ,θα ισχύει η σημερινή πρακτική περί μη καταβολής.

Διευκρίνισε ότι αν η απάντηση του ΓΛΚ αφήνει δυνατότητα ευνοϊκής ερμηνείας, θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα, διαφορετικά προσανατολίζεται στην εξεύρεση κάποιας άλλης αντιμετώπισης που θα λειτουργεί ευνοϊκά για τον μετακινούμενο.

Η επιστολή αυτή θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη όσο αφορά το περιεχόμενο των ερωτημάτων που προσπαθούν να «εκμαιεύσουν» αρνητική απάντηση.

Εκ μέρους των εκπροσώπων των εργαζομένων τονίστηκε με σαφήνεια και αποφασιστικότητα ότι:

  1. Ο νόμος είναι σαφής και δεν επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας.
  2. Η επιστολή στο ΓΛΚ δεν ήταν απαραίτητη για ένα θέμα που κατά την άποψή μας είναι σαφές.
  3. Η απάντηση από την Επιθεώρηση Εργασίας θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως δυνατότητα επίλυσης του θέματος στην Διοίκηση της ΕΑΓΜΕ, εκτίμηση την οποία δεν συμμερίστηκε ο κ. Γ. Δ/ντης.
  4. Οι συνάδελφοι που δεν επιθυμούν να μεταβαίνουν ΕΕ και να καλύπτουν οι ίδιοι τα έξοδα διαβίωσης τους την τελευταία ημέρα ΕΕ,θα καλύπτονται από το Συνδικάτο και την ΟΜΕ για την απόφασή τους σε ΑΠΟΧΗ από την εκτός έδρας μετακίνηση.
  5. Η ΟΜΕ και το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΓΜΕ, έχουν αποφασίσει από κοινού, να δώσουν τη οργανωμένα και αγωνιστικά την μάχη, ακόμη και στα δικαστήρια σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης ή (εσκεμμένης) καθυστέρησης απάντησης από την διοίκηση της ΕΑΓΜΕ.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο τους για να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη για να κερδηθεί η απαράδεκτη κλεψιά της τελευταίας ημέρας του Εκτός Έδρας.

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΙΝΙΑ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΕΤΕΥΤΑ!

Περισσότερα

Κλαδικό Σωματείο Εργαζ. στην Ιδιωτική Υγεία & Πρόνοια Ν.Αχαΐας: Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των αφεντικών

Το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία & Πρόνοια Ν.Αχαΐας καταγγέλλει ένα ακόμα εργοδοτικό...

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Για τον νεκρό εργάτη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος

ΌΧΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΌΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ  Συναδελφισσες και συνάδελφοι, Το...

Σωματείο Εργαζομένων NEXI (πρώην First Data): Συμμετέχουμε στην εκδήλωση για τις ΣΣΕ του Σωματείου εργαζομένων Netcompany Intrasoft

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Την Τετάρτη 31/05 συμμετέχουμε στην εκδήλωση του σωματείου εργαζομένων Netcompany Intrasoft για τις...