Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας : Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία θύματα στο βωμό της κερδοφορίας των εργοδοτών

Δημοσιεύτηκε στις

 Άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα στο πολυπαθή κλάδο των Μεταλλωρύχων. Εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά εν ώρα εργασίας στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι»,  Εύβοιας, καθώς έπεσε από μεγάλο ύψος, την Παρασκευή 20 Γενάρη.Η κύρια αιτία για αυτά τα εργοδοτικά εγκλήματα είναι το κυνήγι της κερδοφορίας των μεταλλειοκτητών. Το πρώτιστο ενδιαφέρον τους έγκειται πως θα εξορύξουν με το ελάχιστο κόστος το μέγιστο κέρδος, χωρίς να λογαριάζουν τις ανθρώπινες ζωές των εργαζομένων, αδιαφορώντας για την σωστή εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας στις στοές.

Πρόκειται για το τέταρτο αντίστοιχο περιστατικό, που συμβαίνει σε διάρκεια μόλις τριών μηνών, να υπολογίσουμε δε και τα πολυάριθμα  «παραλίγο» ατυχήματα, ιδιαίτερα αυτά που γίνονται στις απαράδεκτες από ασφάλεια επικίνδυνες γαλαρίες, στα οποία  από «τύχη» δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.

Το τοπικό Σωματείο πιέζει την εταιρεία για τα ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. Παρά τις δεσμεύσεις ελάχιστα έχουν γίνει και αυτά κάτω από την πίεση του Σωματείου.

 Όπως φαίνεται, το μεγαθήριο «όμιλος ΤΕΡΝΑ» μπορεί να στήνει τους μεγαλύτερους αιολικούς σταθμούς των Βαλκανίων στην Κάρυστο, μπορεί να ετοιμάζεται να αγοράσει τη ΛΑΡΚΟ, αλλά δεν του περισσεύει ευρώ για να διασφαλίσει ασφαλείς συνθήκες για τους εργαζόμενους.

Η αντεργατική Κυβερνητική πολιτική, το κτύπημα της συλλογικής δράσης και η πλήρη απαξίωση των ελεγκτικών κρατικών μηχανισμών όπως της Επιθεώρησης Μεταλλείων Ελλάδας σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας για την αύξηση της κερδοφορίας των αδίστακτων επιχειρηματικών ομίλων, έχει δημιουργήσει ένα άκρως επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον όπου η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια  έχει υποτιμηθεί και τα πάντα μετρούνται σε χρήμα και κόστος.

Η ΟΜΕ έχει κάνει επανειλημμένως παρεμβάσεις στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία, Εργασίας και ΥΠΕΝ, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»!

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση όλων των εμπλεκόμενων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών για την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος.

Περισσότερα

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: 9 Μάρτη αποκριάτικο πάρτι στις 9μμ

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες, Σας καλούμε στο αποκριάτικο πάρτι που συνδιοργανώνουμε με το Σωματείο του Χρηματοπιστωτικού στα...

Επιτροπή Ειρήνης Βόλου: Ανοιχτό κάλεσμα σε έκθεση ζωγραφικής 29/3 – 5/4/2024

Ανοιχτό κάλεσμα σε έκθεση ζωγραφικής 29/3 - 5/4/2024 - Φουαγιέ Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας  Η...

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Ελασσόνας: Για την Απεργία στις 28 Φλεβάρη

Στις 28 Φλεβάρη ενώσαμε τις γροθιές μας, γίναμε η φωνή των αδικοχαμένων ανθρώπων σε...