Τετάρτη, 6 Ιουλίου

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας : Νέο εργατικό ατύχημα στον κλάδο των μεταλλωρύχων

0

Το ΔΣ της Ο.Μ.Ε. εκφράζειτη βαθιά τουθλίψη για το εργατικό ατύχημαπου είχε αποτέλεσματον θάνατο του 43χρονου συναδέλφου Νίκου Νικολόπουλουσε λατομείο μαρμάρου γνωστής εταιρείας στο Μακρυχώρι του Δήμου Νέστου. Εκφράζουμε επίσης τα βαθιά συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στην οικογένεια και τους οικείους του συναδέλφου. Ο συνάδελφος πήγε για το μεροκάματο το πρωί της Τετάρτης 18 τουΜάη και δεν γύρισε ποτέ στην οικογένειά του. Σκοτώθηκελόγω πτώσης από μεγάλο ύψος εκτελώντας εργασία σε οροφή αποθήκης χωρίς μέτρα ασφαλείας.

Νιώθουμε οργή που ακόμα ένας εργαζόμενος μπαίνει στη λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων. Είναι ο τρίτος νεκρός εργάτης σε περίοδο 6 μηνών στα λατομεία μαρμάρων. Δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνεται ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Όλοι οι νεκροί και τσακισμένοι συνάδελφοί μας δεν είναι αποτέλεσμα «κακιάς στιγμής», ούτε από «απροσεξία» του εργαζόμενου, όπως έντεχνα αποδίδεται από την εργοδοσία για να αποσείσειτις τεράστιες ευθύνες της. Είναι από την εντατικοποίηση της δουλειάς από την εκάστοτε επιχείρηση, είτε για να τελειώσει το έργο, είτε για να φύγει η παραγγελία, είτε από την πίεση να βάλουμε πλάτη για να πάει καλά η επιχείρηση. Είναι από τα ελλιπή μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια, αφού για την εργοδοσία θεωρούνται ως επιπλέον κόστος και χρόνος.

Οι μεταλλωρύχοι που παράγουμε τον πλούτο των ιδιοκτητών των λατομείων, δουλεύοντας σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, παίρνουμε πίσω ψίχουλα συνεχίζοντας να θρηνούμε συναδέλφους μας, την ώρα του καθήκοντος. Η εργοδοσία επιλέγει να θυσιάζει τη ζωή των εργατών για να αυξήσει την παραγωγή της και τα κέρδη της με κάθε κόστος, ακόμα και με ανθρώπινες απώλειες. Από την άλλη, η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, έχουν μεγάλες ευθύνες που τα εργοτάξια και οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αρένες θανάτου, αφού δεν πραγματοποιείται κανένας ουσιαστικός έλεγχος.Η διαρκής υποστελέχωση και υποβάθμιση των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων από όλες τις κυβερνήσεις συνεχίζεται, «κλείνοντας το μάτι» στην αυθαιρεσία των εργοδοτών, να θυσιάζουν ακόμη και τις ζωές μας για τα κέρδη τους.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΘΥΣΙΑ ΕΡΓΑΤΗ! ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕΤΡΑΝΕ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:

  • Να διαλευκανθούν τα αίτια του εργατικού ατυχήματος από τους αρμόδιους φορείς και να καταλογιστούν οι ευθύνες. Ταυτόχρονα να εξεταστούν τα αίτια της αύξησης των ατυχημάτων στον μεταλλευτικό και ειδικότερα στον λατομικό χώρο.
  • Να ερευνηθούν άμεσα οι θάνατοι εργαζομένων στα λατομεία μαρμάρου και να αποδοθούν οι ευθύνες για αυτήν την συνεχιζόμενη ανθρωποθυσία.
  • Να πάψει η ομερτά προστασίας των επώνυμων μεγαλο-επιχειρηματιών στον χώρο των λατομείων.
  • Να στηριχθεί η οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου μας.
  • Να διενεργούνται τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι από τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για την προστασία της Υγείας & Ασφάλειας των εργαζόμενων σε κάθε μεταλλείο και λατομείο.
  • Να δημιουργηθούν παραρτήματα της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος στη Δράμα και στη Χαλκιδική.
  • Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, ενίσχυση και πλήρης στελέχωση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος.
  • Να ισχύσουν ουσιαστικά μέτρα Υγείας & Ασφάλειας σε όλα τα λατομεία και μεταλλεία.
  • Να δημιουργηθούνΕπιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε λατομείο και μεταλλείο.

Να ισχύσει ΣΣΕ με αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς και συνθήκες εργασίας που να μη ανήκουν σε περασμένους αιώνες. Οι μεταλλωρύχοι δεν είναι δουλοπάροικοι, είναι το ανθρώπινο δυναμικό που βγάζει με το αίμα του την πέτρα και το μετάλλευμα από την γη με αποτέλεσμα τον πλούτο του ιδιοκτήτη, ο οποίος τους θεωρεί αναλώσιμο εξάρτημα στα επιχειρηματικά του σχέδια.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.