Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας : Να ανακληθεί η απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου ΣΕΜΛΑ και μέλος ΔΣ της ΟΜΕ από την EDILMAC

0
image_pdfimage_print

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Μ.Ε. ΑΠΟ ΤΗΝ EDILMAC

Η εταιρεία EDILMACεκτελώντας εργολαβικό συμβόλαιο στα πλαίσια του νέου αντεργατικού  νομοθετήματος και σε αγαστή συνέργεια με τις εργοδοτικές ενώσεις,φαίνεται να αποφασίστηκε να παίξει τον ρόλο του «λαγού» για να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά του εργατικού κινήματος.

Η ΟΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ την ΘΡΑΣΥΤΑΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ νέα επίθεση της εταιρείας EDILMACεναντίον του Προέδρου του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, ο οποίος είναι επίσης εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. της ΟΜΕ.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 4 μήνες που η εταιρεία προσπαθεί να απολύσει εκλεγμένους συνδικαλιστές, αυτή τη φορά «αξιοποιώντας» τον αντεργατικό νόμο έκτρωμα που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση, για να «σιγήσει» κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης των Συνδικάτων στον κλάδο των Μεταλλείων.

Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την προσχηματική και εκδικητική απόλυση του Συναδέλφου μας, ο οποίος είναι συνεπής στα εργασιακά και συνδικαλιστικά καθήκοντα, αλλά αυτό φαίνεται ενοχλεί, διότι ως Τεχνικός Ασφαλείας, προτείνει, νοιάζεται, ενεργεί για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ έχει καταγγείλει εδώ και 7 μήνες πάμπολλες παραβιάσεις σε ζητήματα Ασφάλειας της Εργασίας και Υγείας της εταιρείας EDILMAC, τόσο στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος όσο και στην εκμεταλλεύτρια εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ χωρίς καμιά τους να έχει προβεί σε κάποια ουσιαστική ενέργεια προκειμένου για να λυθούν αυτά τα σοβαρά ζητήματα.

Αντ’ αυτού, τον «επιβραβεύουν» με απόλυση, με σκοπό προφανώς να απαλλαγούν από την συνδικαλιστική δράση, αλλά και να αποδυναμώσουν το Σωματείο, έτσι ώστε να μπορούν να επιβάλλουν συνθήκεςεργασιακής γαλέρας, χωρίς αντίσταση.

Η ΟΜΕ θεωρεί ότι η πρωτοφανής αυτή κίνηση της εταιρείας είναι σε γνώση των εργοδοτικών ενώσεων, αν όχι και της ίδιας της κυβέρνησης. Σε μια περίοδο που ο κλάδος είναι χωρίς ΣΣΕ, ενώ επίκειται η διάλυση και το ξεπούλημα στη ΛΑΡΚΟ, θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή είναι ο προπομπός επίθεσης στα συνδικαλιστικά όργανα και θεσμούς, έτσι ώστε να απουσιάσει κάθε μορφή αντίστασης των εργαζομένων στη νέα εποχή που ετοιμάζουν για μας, χωρίς εμάς.

Είναι αναμφισβήτητα μια δοκιμή αντανακλαστικών των εργαζομένων από την πλευρά της εργοδοσίας και μια πράξη εκφοβισμού στους υπόλοιπους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Σε περίπτωση που η ΕDILMAC επιμένει στην απόλυση, η ΟΜΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως για να δώσει άμεση και δυναμική απάντηση.

Καλούμε για ύστατη φορά την εταιρεία να αναλογιστεί τις συνέπειες της κίνησής της και τον ασκό του Αιόλου που ανοίγει. Από μια εργασιακή αναταραχή (και είναι ήπιος ο όρος),  είναι σίγουρο πως δεν θα βγει κερδισμένη.

 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ EDIMALC, NA ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΗΣ ΣΕΜΛΑ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΕ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ!

Επισυνάπτεται η ανακοίνωση του Σωματείου

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΔΡΑ:ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΗΛ:6948087526,                                                          e-mail:[email protected]

https://www.facebook.com/synd.metalleiwn.latomeiwn

Ημερομηνία δημ.:28-07-2021

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Το Δ.Σ. του Συνδικάτου μας ομόφωνα καταγγέλει την ενέργεια της πολυεθνικής εταιρείας EDILMAC, η οποία δραστηριοποιείται στο μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, να απολύσει σήμερα 28/07 τον Πρόεδρο του Συνδικάτου μας, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος (Ο.Μ.Ε.) και Τεχνικό Ασφαλείας. Με την πρόφαση ότι παραβίασε τις συμβατικές και εκ του νόμου υποχρεώσεις του ως Τεχνικός Ασφαλείας. Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση, ειδικά τη στιγμή που η εν λόγω εταιρεία EDILMAC παραβιάζει καθημερινά δεκάδες κανόνες ασφαλείας, εκθέτοντας σε πολύ μεγάλους κινδύνους τους εργαζόμενους της εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια, αγνοώντας τις επανειλημμένες παρατηρήσεις και συστάσεις του T.A. Ναι ο τεχνικός ασφαλείας και Προεδρός μας δεν έκανε σωστά τη δουλειά του όπως υποστηρίζει η εταιρεία γιατί δεν δέχτηκε ΠΟΤΕ να γίνει τσιράκι της εργοδοσίας και να αποκρύψει τις σοβαρές παραβιάσεις στα θέματα Υγείας & Ασφάλειας της εταιρείας.

Το Συνδικάτο μας αλλά και ο τεχνικός ασφαλείας ξεχωριστά, έχουμε ενημερώσει και καταγγείλει εδώ και 7 μήνες όλες αυτές τις παραβιάσεις σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας της εταιρείας EDILMACτόσο στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος όσο και στην εκμεταλλεύτρια εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ χωρίς να έχουν προβεί έκαστως σε καμία ουσιαστική ενέργεια. Να πάρουν θέση για όλα αυτά κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία.

Η νέα αυτή επίθεση της εταιρείας EDILMAC δεν μας ξενίζει αφού πρίν 4 περίπου μήνες ξανάπροσπάθησε να απολύσει τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Συνδικάτου μας. Όμως τότε κάτω από τον αγώνα και την κατακραυγή των εργαζόμενων αλλά και των δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, τους αναγκάσαμε οι προσπάθειές τους να πέσουν στο κενό.Αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι δεν αντέχουν καμία φωνή που να σηκώνεται και να διεκδικεί για τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζόμενων.Προσπαθούν και με όπλο το νέο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης να ξεμπερδέψουν με οτιδήποτε τους βάζει εμπόδια, να προκαλέσουν σιγή νεκροταφείου στο μεταλλείο, προσπαθόντας να βάλουν στο «γύψο» τη συνδικαλιστική δράση και διεκδίκηση για να ξεζουμίζουν ανενόχλητοι χωρίς καμία αντίσταση τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Καταλαβαίνουμε τον πόθο τους να ξεμπερδέψουν με το «αγκάθι» που λέγεται σωματείο, όμως τους δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα, το δικαίωμα των εργατών να οργανώνονται, να συζητάνε, να αποφασίζουν και να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις,τους τοπικούς φορείς, τους εργαζόμενους, κάθε τίμιο άνθρωπο να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας και να καταδικάσουν εμπράκτως την απαράδεκτη ενέργεια της εταιρείας EDILMAC. Η επίθεση αυτή αφορά όλους μας, την ύπαρξη και τη δράση των σωματείων μας και πρέπει να την απαντήσουμε συντεταγμένα και ενωμένα.

Απαιτούμε τώρα από την εταιρεία EDILMAC να παρθεί πίσω η απόλυση και να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.

 ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

 

Share.

Comments are closed.