Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας: Χαιρετίζουμε την απόφαση των σωματείων των μεταλλωρύχων Χαλκιδικής για την συνέχιση του αγώνα τους

Δημοσιεύτηκε στις

Η ΟΜΕ χαιρετίζει τον αγώνα των Σωματείων Μεταλλωρύχων της «Ελληνικός Χρυσός» όπου με συντριπτική πλειοψηφία 97%, αποφάσισαν την συνέχιση του αγώνα τους με προκήρυξη στάσεων εργασίας και απεργιακών κινητοποιήσεων, ενάντια στην αποικιοκρατική πρόταση της εταιρείας για υπογραφή νέας ΣΣΕ που περιλαμβάνει 12ωρο και 365 μέρες εργασίας τον χρόνο με κατάργηση όλων των επίσημων αργιών.

Το «νέο σύστημα» που προτείνει η εταιρεία, με τη 12ωρη – 4ήμερη εργασία και την κατάργηση των αργιών, με τις 182 ώρες επιπλέον εργασίας τον χρόνο, θα τσακίσει την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, θα διαλύσει την κοινωνική ζωή και τον τόπο. Οι πολύωρες βάρδιες αν εφαρμοστούν θα έχουν προφανείς επιπτώσεις στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Οι 12ωρες βάρδιες, μαζί με τα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και την ουσιαστική ανυπαρξία της Επιθεώρησης Μεταλλείων, έρχονται να δώσουν συντριπτικό χτύπημα στην προστασία της ζωής των εργαζομένων στις στοές.

Αποτελεί το επόμενο επεισόδιο του «Στρατηγικού Οδικού Χάρτη 2021 – 2024», που προϋποθέτει την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία είχε 27% αύξηση της παραγωγής στο μεταλλείο Ολυμπιάδας την τελευταία διετία, με ίδιο αριθμό εργαζομένων.Πάνω από 1 δισ. δολάρια τζίρο για την «Eldorado Gold» το 2023, με αύξηση 16% το τελευταίο έτος. Την ίδια στιγμή, οι μισθοί των εργαζομένων την τελευταία διετία έχουν αυξηθεί μόλις 2%.Τα μεταλλεύματα πουλιούνται σε τιμές ιστορικά υψηλές, με τη μέση τιμή πώλησης χρυσού να έχει αυξηθεί σε έναν χρόνο κατά 9%.

Τα παιχνίδια των εταιρειών με τι είναι προϊόν και τι παραπροϊόν και με την αξιοποίηση των παραπροϊόντων που είναι πολλές φορές πιο προσοδοφόρα από τα «προϊόντα» δεν ενδιαφέρουν τους εργάτες των μεταλλείων. Χρηματιστηριακά παιχνίδια που δεν έχουν σχέση με την παραγωγή αλλά με την ευκαιριακή απόδοση μετοχών δεν δίνουν σε καμμιά χώρα συγκριτικό πλεονέκτημα αλλά μόνο κέρδη από χρηματιστηριακές φούσκες σε λίγους.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργαζομένων με την Εταιρεία! Απαιτούμε να από την «Ελληνικός Χρυσός» να δεχτεί όλα τα αιτήματα των εργαζομένων για υπογραφή της προτεινόμενης από αυτούς ΣΣΕ!

Συνάδελφοι ψηλά το κεφάλι!

Η ΟΜΕ  είναι στο πλευρό σας και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ενωμένοι θα ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

 

Δελτίο Τύπου των Σωματείων 21/5/2024:

 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.

Εδώ και 3 μήνες με σοβαρότητα προς την διαδικασία του διαλόγου και σεβασμό προς όλους τους παρευρισκόμενους, καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεών σε κάθε πρόσκληση σας, με κύριο γνώμονα το αληθινό συμφέρον των εργαζομένων. Σήμερα 21 Μάϊου για άλλη μία φορά και τελευταία στιγμή, δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση μας με δικιά σας υπαιτιότητα, με την δικαιολογία πως «Ο Καναδάς αποφασίζει και όχι η Ελλάδα»!

Εδώ και 3 μήνες, καθόμαστε με στωικότητα και σεβασμό απέναντι στην διαδικασία και σας ακούμε να μας παρουσιάζετε αυτό που εσείς ονομάζετε «νέο σύστημα εργασίας» και «βέλτιστες πρακτικές» στη μεταλλευτική βιομηχανία, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πρόγραμμα μείωσης του κόστους, όπως οι ίδιοι ομολογείτε. Μας ζητάτε «να βάλουμε πλάτη» δηλαδή -για να χρησιμοποιήσουμε την προσφιλής σας φράση τα χρόνια που μας είχατε ανάγκη για να εδραιωθείτε- χαρίζοντάς σας τις ίδιες μας τις ζωές, γιατί αυτό θα είναι το αποτέλεσμα του 12ωρου για εμάς. Δεν παραλείψατε δυστυχώς να χρησιμοποιήσετε και έναν εκβιασμό ότι σε περίπτωση που δεν δεχτούμε αυτό το νέο πρόγραμμα εργασίας «θα φύγετε νωρίτερα» από τον προβλεπόμενο χρόνο. Εμείς δηλαδή θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα φύγετε νωρίτερα εσείς, ή αν θα πεθάνουμε νωρίτερα εμείς; Είστε σίγουροι για τα διλήμματα που βάζετε;

Εδώ και 3 μήνες με υπομονή περιμένουμε την στιγμή που θα μας καλέσετε να μιλήσουμε για την ολοκληρωμένη, δίκαια και λογική πρόταση που σας έχουμε αποστείλει και εσείς κάνετε σαν να μην την έχετε δει ποτέ. Μία πρόταση που λαμβάνει υπόψιν της: την 20% αύξηση στην παραγωγή τόνων χρυσού από την ολυμπιάδα τον προηγούμενο χρόνο, τους 26% περισσότερους τόνους ανά βάρδια για το 2023. Την συνεχόμενη άνοδο της μετοχής της Eldorado Gold την τελευταία τουλάχιστον διετία. Τις τιμές του χρυσού και του χαλκού που βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και παράλληλα όλες τις οικονομικές αναλύσεις που μιλάνε για διπλασιασμό της παγκόσμιας ζήτησης χαλκού τα επόμενα χρόνια, και τα λοιπά και τα λοιπά και τα λοιπά. Ένας τεράστιος πλούτος που έχει παραχθεί από τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε τι πιστεύατε πως μπορούσε να αλλάξει από πλευράς μας όλους αυτούς τους μήνες που παριστάνατε πως δεν είδατε ποτέ την πρόταση μας, πιστεύατε ότι θα την ξεχνούσαμε;

Κύριοι της Ελληνικός Χρυσός, της Eldorado, της Ολυμπιάδας, της Αθήνας, του Βανκούβερ ή όπου άλλου βρίσκεστε εσείς που αποφασίζετε για εμάς, η υπομονή μας τελείωσε. Χθες 20 Μαΐου 2024 η Γενική Συνέλευση των σωματείων αποφάσισε πως ο μόνος λόγος για να καθίσουμε ξανά στο τραπέζι του διαλόγου είναι για να συζητήσουμε την ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και μόνο γι αυτό.

Ελπίζουμε πως την Τρίτη 28 Μάϊου, θα συμβεί ακριβώς αυτό. Αλλιώς….

Εμείς θέλουμε δουλειά και ανοιχτά μεταλλεία, αλλά θέλουμε με τη δουλειά μας να μπορούμε να ζούμε καλύτερα και να γυρίζουμε στα σπίτια μας ζωντανοί για να απολαμβάνουμε τους ανθρώπους, τις οικογένειες και τον τόπο μας.

Υ.Γ.1 Καλό θα ήταν να θυμάστε πως αυτός ο τόπος έχει παρελθόν και θα έχει και μέλλον. Δεν είμαστε Μεταλλωρύχοι της Ελληνικός Χρυσός. Είμαστε Μεταλλωρύχοι των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Είμαστε μεταλλωρύχοι, αυτών των αμετακίνητων βουνών, αυτού του πλούτου, που μεγάλωσε γενιές και γενιές από εμάς και θα παραμένει ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ!

Υ.Γ.2 Επειδή όπως μας είπατε και εσείς, «ο Καναδάς αποφασίζει», η συγκεκριμένη επιστολή θα αποσταλεί μεταφρασμένη και στα κεντρικά του Βανκούβερ, προς διευκόλυνση σας.

Με τιμή

 

Περισσότερα

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 στις 10:00πμ όλοι και όλες στην Ευελπίδων.

Ανακοίνωση Η άμεση και δυναμική απάντηση που δώσαμε στο Υπουργείο Εργασίας, έδειξε ότι: Όποτε, όπου,...

Σωματεία Έβρου: Προβολή ταινίας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργανώνουμε προβολή ταινίας και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους νέους...

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας: Χαιρετίζει τη νέα μεγάλη νίκη των μεταλλωρύχων Χαλκιδικής για υπογραφή ΣΣΕ

Η ΟΜΕ χαιρετίζει την νέα μεγάλη Νίκη των Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής ενάντια στον εμπαιγμό της...