Δευτέρα, 15 Αυγούστου

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας: Αίτημα άμεσης έναρξης της καθυστερημένης σμυριδοεξορυκτικής περιόδου

0

Θέμα: Να ανοίξουν άμεσα τα ορυχεία σμύριδας και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των  σμυριδεργατών.

Κύριε Υπουργέ,

Για μια ακόμη χρονιά καθυστερεί αδικαιολόγητα η έναρξη της σμυριδικής περιόδου 2022 με κίνδυνο την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των Σμυριδωρυχείων Νάξου. Είναι απαραίτητο να επιλυθούν άμεσα:
1. Η άμεση έναρξη εξόρυξης σμύριδας ούτως ώστε να είναι ασφαλέστερη η πρόσβαση στα ορυχεία από τους εργάτες οι οποίοι δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με αντίξοες καιρικές συνθήκες (καταιγίδες κλπ.), έτσι ώστε να προλαβαίνουν να εξορύξουν όλη την ποσότητα

2. Η αύξηση της ποσότητας που παραλαμβάνει η υπηρεσία από τους σμυριδεργάτες σε 8.000 τόνους καθώς η ποσότητα που παραλαμβάνει τώρα δεν επαρκεί, για την ασφάλιση των σμυριδεργατών.

3. Το Επιτρεπτό όριο των ενσήμων να είναι έως 240 κι όχι έως 75 ένσημα, διότι δεν θα μπορέσουν ποτέ οι εργαζόμενοι να πάρουν σύνταξη.

4. Να ανοίξει ο κατάλογος για τους νέους σμυριδεργάτες έτσι ώστε να μην μεταναστεύουν οι νέοι μας και να αδειάζουν τα χωριά της Νάξου!

5. Η τιμή της σμύριδας να αυξηθεί τόσο ώστε να υπάρχει μέλλον για τα σμυριδοχώρια!

6. Τα ένσημα που αδίκως αφαιρέθηκαν από τους σμυριδεργάτες το έτος 2019, να επιστρέψουν στους
αδικημένους σμυριδεργάτες για το έτος όπου τα εργάστηκαν. Είναι απαράδεκτο το ίδιο το κράτος να αφαρπάζει τα ένσημα των εργαζομένων και μάλιστα με απόφαση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος…(!)

Η σμύριδα κρατάει στην ζωή τα άγονα χωριά της ΝΑΞΟΥ και είναι ΑΠΑΙΤΗΣΗ πλέον όπως επιληφθείτε για την άμεσηεπίλυση των όλων των παραπάνω αιτημάτων των Σμυριδορυκτών.

 

Επισυνάπτεται το: Έγγραφο του Υπόμνημα των προέδρων από τα σμυριδοχώρια της Ορεινής Νάξου


Θέμα Αίτημα: Για να ανοίξουν άμεσα τα ορυχεία σμύριδας και να υλοποιηθούν και τα υπόλοιπα αιτήματα των σμυριδεργατών. Αξιότιμε κ. υπουργέ και κ. βουλευτές, με συναίσθημα ευθύνης για τα έξη σμυριδοχώρια που εκπροσωπούμε και μετά από ενημέρωση που είχαμε από τον Σύνδεσμο των Σμυριδεργατών, σας καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις τους, για τις οποίες και εμείς αιτούμεθα για την άμεση επίλυσή τους:
Α) Τα σμυριδορυχεία της Νάξου να ανοίξουν άμεσα και η επίβλεψη της εξόρυξης να γίνεται από αντικειμενικό μεταλλειολόγο που θα ορίσει το αρμόδιο υπουργείο. Όσο αφορά το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων μας, πρωτίστως το προτείνουμε για την επιβίωση των χωριών μας, αλλά και για να υπάρχει χρόνος ώστε όλες οι εργασίες να έχουν τελειώσει πριν ξεκινήσουν οι βροχές και δυσχεραίνουν τις εργασίες των εργαζομένων, αλλά το κυριότερο για να μην υπάρχει καμία επικινδυνότητα.

Β) Η ποσότητα της σμύριδας πρέπει να είναι 8.000 τόνοι ώστε να είναι επαρκές η ασφάλιση των σμυριδεργατών.
Γ)Το Επιτρεπτό όριο των ενσήμων να είναι έως 240 κι όχι έως 75 ένσημα, που σημαίνει πως κανένας δεν θα μπει ποτέ στην σύνταξη!
Δ) Να ανοίξει ο κατάλογος για τους νέους σμυριδεργάτες, για να μην μεταναστεύουν οι νέοι μας και να αδειάζουν τα χωριά μας!

Ε) Η τιμή της σμύριδας να αυξηθεί τόσο ώστε να υπάρχει μέλλον για τα σμυριδοχώρια! Η σημερινή εξευτελιστική της τιμή έχει γίνει η αιτία να αδειάζουν τα χωριά μας!
Ζ) Τα ένσημα που αδίκως αφαιρέθηκαν από τους σμυριδεργάτες το έτος 2019, να μπουν στους αδικημένους σμυριδεργάτες για το έτος όπου τα εργάστηκαν. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της σμύριδας! Το ίδιο το κράτος να αφαρπάζει τα ένσημα των εργαζομένων και μάλιστα με απόφαση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος και παρά την υπόσχεση που λάβαμε από το υπουργείο σας, το θέμα παραμένει άλυτο! Κύριε υπουργέ και κ. βουλευτές όπως γνωρίζετε στα άγονα χωριά μας στην Ορεινή Νάξο δεν έχουμε άλλους τομείς για την επιβίωσή μας, ο βασικός πόρος που μπορεί να μας δώσει ζωή είναι η σμύριδα και δυστυχώς για μας δεν υπάρχει η πολιτική βούληση! Γι’ αυτό και για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμεθα την άμεση επίλυση των παραπάνω αιτημάτων μας.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.