Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας: Για την πανελλαδική σύσκεψη με σωματεία στην σχολική καθαριότητα

Δημοσιεύτηκε στις

Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική σύσκεψη της Ομοσπονδίας, με σωματεία εργαζομένων στην σχολική καθαριότητα. Από την πλούσια συζήτηση που έγινε, αναδείχτηκε ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι για τις χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες/ές και, είναι μονόδρομος ο συλλογικός, ενωτικός αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Στην σύσκεψη τονίστηκε το γεγονός ότι πέραν των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και την ημιαπασχόληση που αγγίζει το 50% του κλάδου, σε μια σειρά Δήμους σε όλη τη χώρα οι σχολικές καθαρίστριες και καθαριστές είναι απλήρωτοι. Επίσης με διάφορα τερτίπια των Δήμων και των αρμοδίων υπηρεσιών τους,  δεν τους έχουν αναγνωρίσει και δεν τους καταβάλλουν τις 3ετίες, δεν υλοποιούν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων για επέκταση ωραρίου -με το έτσι θέλω όπως κάνει ο Δήμος Λουτρακίου, δεν τους έχουν δώσει ούτε σε είδος, ούτε σε αποζημίωση τα ΜΑΠ προηγούμενων ετών. Για 3, 4 και 5ώρες δουλειάς, καθημερινά διανύουν μεγάλες αποστάσεις με δικά τους μέσα και έξοδα, κυρίως με τα πόδια, και τους επιβάλλουν σπαστά ωράρια. Αποτελεί μεγάλο ζήτημα δε, ποιες εργασίες καλείται καθημερινά να κάνει μια καθαρίστρια, ένας καθαριστής.

Απέναντι σε αυτή στην κατάσταση, τα σωματεία καθαριστριών/ων δεν μένουν με τα χέρια σταυρωμένα. Από τις αρχές της σχολικής χρονιάς οι παρεμβάσεις των σωματείων με στήριγμα την Ομοσπονδία είναι καθημερινές. Ήρθε πλούσια πείρα από τον αγώνα των σωματείων, για να μη χάσουν τη δουλειά τους καθαρίστριες με χρόνια προϋπηρεσία στην σχολική καθαριότητα, για να μην μπουν εργολάβοι στα σχολεία, για να πληρωθούν τα ΜΑΠ και, να πληρώνονται χωρίς καμία καθυστέρηση.

Τονίστηκε ότι αυτός ο αγώνας είναι ανάγκη να δυναμώσει σε συντονισμό με τους συλλόγους και τις ενώσεις γονέων, τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, άλλα σωματεία και φορείς του μαζικού κινήματος. Ότι μοναδική μας δύναμη είναι η ενότητα των εργαζομένων στην σχολική καθαριότητα,  μακριά από τα παιχνίδια γνωστών εργατοπατέρων.  

Από την σύσκεψη, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην σχολική καθαριότητα, δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε Δήμους και Υπουργεία διεκδικώντας :

ΑΜΕΣΑ να πληρωθούν όλες οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην σχολική καθαριότητα και να τους δοθούν και πληρωθούν τα ΜΑΠ. Όλες οι συμβάσεις να γίνουν πλήρους ωραρίου. Να υπάρχει σαφής δέσμευση για το καθηκοντολόγιο στην σχολική καθαριότητα.

Να σταματήσει κάθε προσπάθεια να παραδώσουν κυβέρνηση και δημοτικές  αρχές, τη σχολική καθαριότητα σε εργολάβους.

Προετοιμαζόμαστε μέσα από συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις για αγωνιστική απεργιακή απάντηση, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας.

Δεν κάνουμε πίσω από το δίκαιο αίτημα για μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλες και όλους τους εργαζόμενους στην σχολική καθαριότητα.

Περισσότερα

Αγωνιστική Ενότητα COCA COLA: Απάντηση στους «καλοπροαίρετους» νουθετητές

Με περισσό θράσος, κάποιοι διευθυντές, εργοδηγοί και λοιποί “μέντορες” της εργοδοσίας βγαίνουν να μας...

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου: Πολλοί γάιδαροι μαλώνουνε σε ξένο αχυρώνα

Πολλοί γάιδαροι μαλώνουνε σε ξένο αχυρώνα Αηδία και αποτροπιασμό μας προκαλεί η απόπειρα της υπουργού...

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π. Ε Πρέβεζας: Αλληλεγγύη σε πυρόπληκτους μαθητές μας

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, πυρκαγιές έπληξαν την περιοχή μας.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα...