Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας: Καταγγελία για απαράδεκτη μετακίνηση εγκύου εργαζόμενης

Δημοσιεύτηκε στις

Για άλλη μια φορά η μητρότητα βρίσκεται στο στόχαστρο των εργοδοτών!

           Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας  εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στην εργαζόμενη  της εταιρείας Μαλλιάρη ΑΕ (Claires, Hunkemoller) που δέχθηκε την άγρια εργοδοτική βία όταν έκανε γνωστή την εγκυμοσύνη της. 

          Καταγγέλλουμε την εργοδοσία που προχώρησε άμεσα στην μετακίνηση της από το κατάστημα της Γλυφάδας στο κατάστημα του Μαρουσιού, αφού προηγουμένως με εκβιασμούς και απειλές για απόλυση, της άσκησε απαράδεκτες πιέσεις για να προσκομίσει άμεσα την πιθανή ημερομηνία τοκετού (ΠΗΤ) με χαρτί γιατρού, παραβλέποντας το γεγονός ότι οι γυναικολόγοι δεν μπορούσαν να προβούν σε αυτήν την ενέργεια άμεσα, καθώς η εγκυμοσύνη βρισκόταν σε αρχικό στάδιο.

          Καταδικάζουμε την απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας που βάζει στο στόχαστρο τη μητρότητα. Η μετακίνηση της εργαζόμενης από τη Γλυφάδα όπου είναι και ο τόπος κατοικίας της στο κατάστημα του Μαρουσιού σημαίνει πρακτικά ότι  υποχρεώνεται να βρίσκεται στο δρόμο τουλάχιστον για ένα 3ωρο καθημερινά προκειμένου να φτάσει στην εργασία της. Την ίδια στιγμή το ελαστικό και σπαστό ωράριο που είναι σε ισχύ στην επιχείρηση την οδηγεί αντικειμενικά στην εξουθένωση, δεδομένου ότι η εργαζόμενη είναι και μητέρα ενός ανήλικου παιδιού.

          Δεν ανεχόμαστε οι εργαζόμενες  γυναίκες το 2023 να απειλούνται με απόλυση, να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους, τη δική τους αλλά των εμβρύων τους σε περίπτωση εγκυμοσύνης, να στερούνται την έλλειψη χρόνου για ξεκούραση και επαφή με την οικογένεια και τα παιδιά τους και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν κατάπτυστες συμβάσεις εργασίες χτισμένες πάνω σε όλο το αντεργατικό νομικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα.

          ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ! Δε συμβιβαζόμαστε με την εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που στέλνει τη μητρότητα στο απόσπασμα, γιατί θεωρείται κόστος για την εργοδοσία και το κράτος. Αντιπαλεύουμε  όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο, που δίνει αέρα στα πανιά των εργοδοτών για να απολύουν εγκύους, να διαμορφώνουν δυσμενείς συνθήκες εργασίας για αυτές.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Δυναμώνουμε τη συλλογική πάλη για να διεκδικήσουμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας

          Η διεκδίκηση του κοινωνικού χαρακτήρα της μητρότητας και η έμπρακτη στήριξη της από το κράτος αποτελεί κομβικό αίτημα του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ταυτόχρονα συνιστά βασική προϋπόθεση της γυναικείας ισοτιμίας και χειραφέτησης. Εντείνουμε την πάλη για τα δικαιώματά μας στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο.

                   Απαιτούμε η εργοδοσία να ανακαλέσει την απόφασή της για μεταφορά της εργαζόμενης  σε άλλο κατάστημα, να σταματήσει να της ασκεί πιέσεις και να την απειλεί. Επίσης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς της.

Περισσότερα

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: 9 Μάρτη αποκριάτικο πάρτι στις 9μμ

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες, Σας καλούμε στο αποκριάτικο πάρτι που συνδιοργανώνουμε με το Σωματείο του Χρηματοπιστωτικού στα...

Επιτροπή Ειρήνης Βόλου: Ανοιχτό κάλεσμα σε έκθεση ζωγραφικής 29/3 – 5/4/2024

Ανοιχτό κάλεσμα σε έκθεση ζωγραφικής 29/3 - 5/4/2024 - Φουαγιέ Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας  Η...

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Ελασσόνας: Για την Απεργία στις 28 Φλεβάρη

Στις 28 Φλεβάρη ενώσαμε τις γροθιές μας, γίναμε η φωνή των αδικοχαμένων ανθρώπων σε...