Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων Ποτών: Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών

Δημοσιεύτηκε στις

Οι μέρες του καύσωνα  αποτελούν ένα ακόμα καμπανάκι κινδύνου για τους εργαζόμενους του κλάδου, την εργατική τάξη. Χιλιάδες συνάδελφοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με εργασιακούς χώρους-καμίνια, πραγματικά κολαστήρια. Αυτό αφορά και ανοιχτούς χώρους (ιχθυοκαλλιέργειες, εργάτες γης κλπ), όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και κλειστούς χώρους, όπου είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, συσκευαστήρια, θερμοκήπια, κτλ), είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών), οι συνθήκες εργασίας θα είναι ανυπόφορες και εξοντωτικές. Σε όλους αυτούς τους χώρους θα απαιτηθεί από τους εργαζόμενους να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης, στο όνομα της συνέχισης της παραγωγής, της «εξυπηρέτησης του πελάτη», της «ανταγωνιστικότητας».

Οι εργαζόμενοι τις ημέρες του καύσωνα επιπλέον των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν με την εντατικοποίηση της δουλειάς και τα εξαντλητικά ωράρια, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη θερμική καταπόνηση που πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία τους, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κατηγορίες με χρόνια προβλήματα. Η ζέστη και η υγρασία έχουν και άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (αφυδάτωση, ηλίαση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, κτλ).

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!

Για την  εργοδοσία μετρά μόνο το κέρδος και μπροστά σε αυτό δεν υπολογίζει ούτε την ανθρώπινη ζωή!Κέρδη και εργατικά συμφέροντα δε συμβιβάζονται, γι΄ αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Θα ξαναδούμε τυπικές ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις και ευχολόγια, «αυστηρές συστάσεις» και «ατομική ευθύνη» χωρίς ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αφού διαδοχικά οι κυβερνήσεις έχουν διαλύσει τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, την Επιθεώρηση Εργασίας.

Δε χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας από μας τις σωματικές του αντοχές. Είναι στο χέρι μας, στο χέρι των συνδικάτων  να βγουν μπροστά να απαιτήσουν και να επιβάλλουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων γενικά και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα.

Απαιτούμε:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (μηχανοστάσια, υπαίθριες εργασίες, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  • Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα προστασίας της υγείας τους. Να απευθύνονται άμεσα στην Ομοσπονδία και στα Συνδικάτα τους για κάθε παραβίαση από την εργοδοσία στην λήψη των μέτρων προστασίας της υγείας.

 Τα ΔΣ των Συνδικάτων να βρίσκονται κοντά στους εργαζόμενους, να παρεμβαίνουν άμεσα για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, να πρωτοστατήσουν για την προστασία της υγείας των συναδέλφων.

Περισσότερα

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 στις 10:00πμ όλοι και όλες στην Ευελπίδων.

Ανακοίνωση Η άμεση και δυναμική απάντηση που δώσαμε στο Υπουργείο Εργασίας, έδειξε ότι: Όποτε, όπου,...

Σωματεία Έβρου: Προβολή ταινίας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργανώνουμε προβολή ταινίας και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους νέους...

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας: Χαιρετίζει τη νέα μεγάλη νίκη των μεταλλωρύχων Χαλκιδικής για υπογραφή ΣΣΕ

Η ΟΜΕ χαιρετίζει την νέα μεγάλη Νίκη των Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής ενάντια στον εμπαιγμό της...