Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων Ποτών : Απολύσεις στον όμιλο HEINEKEN

0
image_pdfimage_print

H Ομοσπονδία καταγγέλλει την απόφαση της Heineken να απολύσει 8.000 εργαζόμενους από διάφορες χώρες του κόσμου, στις οποίες δραστηριοποιείται. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους μας σε όλο τον κόσμο και απαιτούμε από την πολυεθνική να μην προχωρήσει στις απολύσεις και να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας και της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, στο ξέσπασμα της οποίας ο COVID-19 λειτούργησε ως καταλύτης, η Heineken αποφάσισε να φορτώσει το βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους της και να απολύσει το 10% του παγκόσμιου προσωπικού της. Οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για την κρίση και δεν πρέπει να την πληρώσουν με τις θέσεις εργασίας τους.

H Heineken, η οποία επικαλείται τα αρνητικά αποτελέσματα του 2020, με τον πλανήτη γονατισμένο από την πανδημία, για να «αιτιολογήσει» τις αποφάσεις της που οδηγούν στην απελπισία της ανεργίας 8,000 εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, αξίζει να αναφέρουμε για να το γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ότι είχε:

Το 2016, καθαρά κέρδη 1,54 δισεκατομμυρίων ευρώ

Το 2017 τα καθαρά κέρδη 1,94 δισεκατομμυρίων ευρώ

Το 2018, καθαρά κέρδη 1,91 δισ. Ευρώ

Το 2019 έληξε με καθαρό κέρδος 2,17 δισεκατομμυρίων ευρώ (αύξηση 14% σε σύγκριση με το 2018).

Αυτά τα κέρδη τα παρήγαγαν με τη δουλειά τους, οι 85.000 εργαζόμενοι Heineken παγκοσμίως, οι οποίοι από αυτό τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων δεν απόλαυσαν αυτά τα χρόνια ούτε τα ψίχουλα. Τώρα ο όμιλος προχωρά σε απολύσεις στον βωμό της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας – κερδοφορίας του και της μελλοντικής του ανάπτυξης, ανάπτυξης που φυσικά δεν περιλαμβάνει τους ίδιους …

Αποδεικνύεται με τον πιο σκληρό τρόπο συνάδελφοι και στην περίπτωση της Heineken, ότι στον καπιταλισμό, σε ανάπτυξη και κρίση, τον λογαριασμό τον πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι, αυτοί που παράγουν τον πλούτο, για να πλουτίζουν ολοένα και περισσότερο οι λίγοι, τα μονοπώλια.

Κλείνοντας, απευθύνουμε κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές στην Heineken από κάθε χώρα σε κοινή δράση και ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών ενάντια στις απολύσεις και τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της Heineken.

Καλούμε τα συνδικάτα κάθε χώρας να πάρουν αποφάσεις, να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις της Heineken και να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων για να ματαιωθούν αυτοί οι σχεδιασμοί για να κρατήσουν οι συνάδελφοι μας τις δουλειές τους.

 

 

Share.

Comments are closed.