Τετάρτη, 6 Ιουλίου

Ομοσπονδία Εργατ. Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας : Για τις εξελίξεις στον κλάδο της γούνας

0

Η ΟΕΚΙΔΕ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την εμπλοκή της χώρας μας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να καταδικάσουν την εμπλοκή της χώρας μας, να μην πληρώσουν τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγεται για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Οι εργαζόμενοι του κλάδου που πλήρωσαν τα «σπασμένα» και την περίοδο της «ειρήνης» με τεράστιο χτύπημα στο εισόδημα τους, τώρα καλούνται την περίοδο του πολέμου να πληρώσουν τους πανάκριβους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, την ενεργειακή φτώχεια, τις οικονομικές κυρώσεις.

Ανάμεσα στις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι και το χτύπημα στον κλάδο της γουνοποιίας, με τη γούνα να αποτελεί εξαγωγικό προϊόν σε ποσοστό που αγγίζει το 100%, που την καθιστά εκτεθειμένη στο διεθνή ανταγωνισμό. Όπως την περίοδο της πανδημίας έτσι και σήμερα αποδεικνύεται ότι αυτά που παρουσιάζουν ως «πλεονέκτημα» της Ελληνικής οικονομίας η περιβόητη «εξωστρέφεια» και η «πράσινη ανάπτυξη» δεν μπορούν να διασφαλίσουν ούτε τις θέσεις εργασίας, ούτε αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της γούνας όλα τα προηγούμενα χρόνια, ζούσαν με πετσοκομμένα δικαιώματα, με ένταση της εκμετάλλευσης, με απολύσεις, με μειώσεις στους μισθούς και το εισόδημα. Την ίδια ώρα όμως οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται απολαμβάνοντας επιδοτήσεις και ζεστό κρατικό χρήμα. Σήμερα διαβλέποντας τον ορατό κίνδυνο αφανισμού του κλάδου εξαιτίας της εφαρμογής του εμπάργκο και των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και τη δυσκολία ανοίγματος σε άλλες αγορές όπως της Κίνας και της Ν. Κορέας, ζητούν νέα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας τους ή και ακόμα να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Σε συναντήσεις που είχαν ο Σύνδεσμός Εργοδοτών Γούνας Καστοριάς και οι εργοδότες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας με τον πρωθυπουργό και κυβερνητικά κλιμάκια, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα πράξει ότι της αναλογεί για να ενισχύσει τον κλάδο και να μετατρέψει την κρίση σε μια ευκαιρία παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Οι προτάσεις τους για διετές πάγωμα των υποχρεώσεων τους, απαλλαγή από την επιστροφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής», απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές, για νέες μεγάλες επιδοτήσεις, για «προγράμματα επανακατάρτισης» κλπ. αφορούν το πώς θα βγουν εκείνοι όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι από την κρίση.

Από την άλλη οι εργαζόμενοι καλούνται τώρα να πληρώσουν τις συνέπειες που δημιουργεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος με απολύσεις, αναστολές εργασίας, μερική απασχόληση και καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Επιπλέον οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι του κλάδου της γούνας είναι αντιμέτωποι και με τη διαρκεί μείωση του εισοδήματος τους εξαιτίας της ακρίβειας, της ραγδαίας αύξησης των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης ενέργειας», της πράσινης μετάβασης.

Η μόνη επιλογή για τους γουνεργάτες και τις γουνεργάτριες είναι η οργάνωση του αγώνα για τα δικά τους συμφέροντα.

Η ΟΕΚΙΔΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να μην στοιχηθούν πίσω απ’ τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών που αποκόμησαν τεράστια κέρδη όλα τα προηγούμενα χρόνια από την εκμετάλλευση του ιδρώτα τους από τα δικά τους πετσοκομμένα δικαιώματα.

Ο μόνος τρόπος  μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες είναι να πάρουν την προστασία της ζωής τους στα δικά τους χέρια, επιβάλλοντας αγωνιστικά λύσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη για την προστασία του εισοδήματος τους.

Διεκδικούμε:

  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να μη γίνει καμία απόλυση. Σε περίπτωση διακοπής της παραγωγής να εξασφαλιστούν οι μισθοί, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων. Να μην υπάρξει καμία μεταβολή στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου της γούνας.
  • Να δοθεί επίδομα ανεργίας(600 ευρώ) για τους άνεργους και για τους μακροχρόνια άνεργους γουνεργατες.
  • Να ενισχυθεί το εισόδημα των γουνεργατών που εργάζονται φασόν, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών του κλάδου.
  • Να γίνει διαγραφή των χρεών που δημιουργήθηκαν στην διάρκεια των τελευταίων 2 χρόνων αλλά και διαγραφή μέρους των συσσωρευμένων χρεών των προηγούμενων χρόνων σε εφορία και τράπεζες (καταρχήν τόκοι, πρόστιμα, αλλά και το 30% του υπόλοιπου χρέους) για όσους επαγγελματίες έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.
  • Να υπάρξει μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και να μην υπάρχει καμία διακοπή ρεύματος σε εργατικές λαϊκές οικογένειες και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Απαλλαγή και αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών για τα τελευταία 2 χρόνια για τους επαγγελματίες που έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.