Ομοσπονδία Εργα/λων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος : 26 Νοέμβρη Απαιτούμε

Δημοσιεύτηκε στις

LOCK DOWN στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματα μας

Πέμπτη 26 Νοέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
  • ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
  • ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
  • ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Σε συνθήκες LOCK DOWN η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα εδώ και μήνες για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος μας απαντά με αυταρχισμό και καταστολή, ετοιμάζεται να καταθέσει αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα νομοθετώντας 10ώρη δουλειά και χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων.

Κυριολεκτικά μας γυρίζουν έναν αιώνα πίσω!

  1. Παρουσίαση από τον Υπουργό Εργασίας του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο «Επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους έως και 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας».

1933. Από ανακοίνωση της “ Ένωσης Εργατών και Εργατριών Κλωστοϋφαντουργείων – Βαφείων Πειραιά ”:

«Υπερωρίες γίνονται επί ολόκληρους μήνες σε πολλά εργοστάσια και συνεχίζονται μέρα – νύχτα χωρίς διακοπή».

Η ιστορία είναι διδακτική και αποκαλύπτει τα παραμύθια ΣΕΒ και κυβέρνησης περί “εκσυγχρονισμού των εργασιακών σχέσεων”.

Ύστερα από την κατάκτηση με σκληρούς, αποφασιστικούς, περιφρουρημένους απεργιακούς αγώνες του 8ώρου πρώτα στα βαφεία και έπειτα για τα υπόλοιπα τμήματα της κλωστοϋφαντουργίας, οι βιομήχανοι επιδίωκαν με τις υπερωρίες (δηλωμένες ή αδήλωτες) την επέκταση του εργάσιμου χρόνου, γεγονός που αποτελούσε γενικευμένο φαινόμενο.

Η 10ώρη δουλειά και η αύξηση των ωρών των νομίμων υπερωριών για τη βιομηχανία, ο “εκσυγχρονισμός” του κεφαλαίου και όλων των κυβερνήσεων του με νόμους της τελευταίας δεκαετίας για τη “διευθέτηση” του χρόνου εργασίας και τη μείωση του ποσοστού προσαύξησης για την αμοιβή των υπερωριών σημαίνει ότι ακολουθούν το δρόμο αντίστροφα, προς τα πίσω, με όχημα την υπερωριακή απασχόληση να καταργήσουν στην πράξη το 8ώρο, αποτελούν για τους εργαζόμενους «ανατροπές του αιώνα».

1918 -1919. Οι εργαζόμενοι του κλάδου σε Αθήνα, Πειραιά και Σύρο προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις (πολλές διαρκούν για βδομάδες) διεκδικώντας αυξήσεις στα μεροκάματα και οχτάωρη δουλεία.

Επίσης η ιστορία του εργατικού κινήματος έχει καταγράψει ότι κατά τις απεργίες στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στα κλωστήρια και υφαντήρια του Πειραιά οι εργοδότες αδυνατούν να βρουν και να χρησιμοποιήσουν απεργοσπάστες, γιατί οι εργάτες περιφρουρούν το εργοστάσιο.

2020. Η περιφρούρηση της απεργιακής κινητοποίησης από τους εργαζόμενους αποτελεί «ποινικώς κολάσιμη πράξη» και «η απεργία καθίσταται παράνομη».

2020. Απαιτούν από τα συνδικάτα αποδοχή του φακελώματος για να έχουν δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης και παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στη λειτουργία τους, κυρίως στη διαδικασία για τη λήψη απόφασης για απεργία τσαλαπατώντας όλα τα καταστατικά των συνδικαλιστικών οργανώσεων που καθορίζουν ως ανώτατο όργανο τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

2020. Εκατοντάδες γουνεργάτες μένουν εκτός οικονομικής ενίσχυσης χωρίς κανένα εισόδημα, σε εργοστάσια της κλωστοϋφαντουργίας (ΒΑΡΑΒΡΕΣΟ, ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ κ.α.) συνεχίζεται εν μέσω πανδημίας η απληρωσιά.

Οι εταιρείες του ιματισμού “ζούνε στιγμές ιστορικής δικαίωσης” γιατί το άθλιο καθεστώς της 10ώρης και 12ώρης δουλειάς που είχαν επιβάλει για τους εργαζόμενους στα φασονατζίδικα, αποτελεί πλέον τη μεγάλη «διαρθρωτική μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης, θα επεκταθεί “πάσαν την επικράτειαν”.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς του κλάδου, σε τσαγκαρίο, ιματισμό και βιομηχανικά πλυντήρια, κατήγγειλαν ατελείωτες υπερωρίες καθεστώς που συνεχίζεται και αυτό το διάστημα για τους εργαζόμενους που δεν είναι σε αναστολή.  Σε παρέμβαση του Συνδικάτου στην εργοδοσία της “ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ” η απάντηση ήταν “αυτό συμφέρει την επιχείρηση”…

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η κυβερνητική διαχείριση με την προσαρμογή ακόμα και των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις ανάγκες στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και κυρίως η αξιοποίηση της πανδημίας ως ευκαιρία για κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης για να ξαναφορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων και η νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση προχωράνε πακέτο με την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων, με το χτύπημα της απεργίας, της οργάνωσης και συλλογικής διεκδίκησης των εργαζομένων.

Και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή.

Δεν θα τους επιτρέψουμε να μετατρέψουν τη μάσκα σε φίμωτρο για τους εργαζόμενους, να μας γυρίσουν έναν αιώνα πίσω με 10ώρη δουλειά, 200 ευρώ μισθό, με τα συνδικάτα και τους αγώνες των εργαζομένων στο γύψο.

Δεν έχουμε να χάσουμε παρά μονάχα τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης.

Οργάνωση της αντεπίθεσης για τις σύγχρονες ανάγκες μας

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ

 

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πάτρας : Όλοι στον αγώνα

Αυτές τις μέρες, μετά από χρόνια εξαφάνισης και αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 8 Οκτώβρη κινητοποίηση έξω από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι, Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση με τους κατοίκους...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιά – Ιθάκη: Αρχίζουν τα λαϊκά φροντιστήρια 4 Οκτώβρη

Και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τα ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ που...