Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης : Καταγγέλλουμε την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

0

Καταγγέλλουμε την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και τα τελευταία απαράδεκτα περιστατικά  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου για δεύτερη εβδομάδα – με αφορμή τις επεμβάσεις της αστυνομίας λόγω της εκκένωσης της κατάληψης στο Βιολογικό – το κτίριο διοίκησης παραμένει περιμετρικά κλειδωμένο, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων.

Τα τελευταία γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι:

Από τη μία, βρίσκεται σε εξέλιξη κρατικό σχέδιο έντασης της καταστολής στα Πανεπιστήμια. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρόσληψη 400 αστυνομικών που θα στελεχώσουν την Ο.Π.Π.Ι. και άμεσα ξεκινά η εκπαίδευσή τους. Την ώρα, δηλαδή, που το υπουργείο Παιδείας αγνοεί τα δίκαια αιτήματά μας για μέτρα προστασίας της υγείας, η κυβέρνηση επιταχύνει το αυταρχικό μέτρο της “πανεπιστημιακής αστυνομίας”.

Από την άλλη, ότι στο έδαφος της λειτουργίας των Πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, της διαπλοκής με εταιρείες, του κυνηγιού προγραμμάτων, της ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης από τους ίδιους τους καθηγητές, του ανταγωνισμού για τη διαχείριση κονδυλίων, γεννιούνται και θρέφονται άθλια φαινόμενα διαφθοράς και εκβιασμών, καθηγητές που φέρονται να εμπλέκονται σε σοβαρές ποινικές και άλλες άθλιες υποθέσεις.  Την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων και αυτών των φαινομένων που την συνοδεύουν θα φέρει και ο νέος νόμος – πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Αυτή είναι η πραγματική ανομία μέσα στα Πανεπιστήμια, την οποία τροφοδοτούν και ανέχονται όλες οι κυβερνήσεις. Τα σχέδια της κυβέρνησης για ένταση της καταστολής, η πανεπιστημιακή αστυνομία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αυτά τα φαινόμενα, αλλά αντίθετα έρχονται να θωρακίσουν την επιχειρηματική λειτουργία του Πανεπιστημίου, από τους αγώνες μας, από κάθε φωνή αντίστασης και αποκάλυψης τέτοιων γεγονότων.

Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις μας δεν χωρούν στο πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων και της καταστολής! Οι εργαζόμενοι, μαζί με τους φοιτητές, μέσα από τα συλλογικά μας όργανα πρέπει να δυναμώσουμε τις διεκδικήσεις μας για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή, να απομονώσουμε ενέργειες που αξιοποιούνται για να επανέλθουν και να νομιμοποιηθούν διάφορα σχέδια καταστολής μέσα στα Πανεπιστήμια.

Καλούμε την πρυτανεία του ΟΠΑ να πάρει θέση για τις καταγγελίες απέναντι στον συγκεκριμένο καθηγητή, να τον θέσει σε διαθεσιμότητα και να πάρει η υπόθεση τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Απαιτούμε από την πρυτανεία του ΑΠΘ να αναθεωρήσει τη στάση της, να ιεραρχήσει ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων και να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλισης της ασφαλούς πρόσβασης και παραμονής των συναδέλφων στο κτίριο διοίκησης.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.