Ομιλία του Βάλσαμου Συρίγου , Γ. Γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Δημοσιεύτηκε στις

Χαιρετίζουμε τους δεκάδες χιλιάδες απεργούς σε όλη την Ελλάδα, στους χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Η σημερινή απεργία είναι έμπρακτη απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, στα άλλα αστικά κόμματα, στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, είναι απάντηση στην μεγαλοεργοδία που όλοι μαζί τρομοκρατούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους. Ότι τώρα δεν είναι ωρα για διεκδικήσεις. Ότι τώρα δεν είναι ώρα για να αγώνες, για να ανακουφιστούν τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά από το κύμα ακρίβειας που εξανεμίζει το εισόδημα τους.

Δεν είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι πρώτες στις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, πληρώνοντας πάνω από 4 δις € το χρόνο σε εξοπλισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας, να κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, να επικαλούνται τις “αντοχές” τις οικονομίας και να μας λένε ότι πρέπει να ζούμε με ψίχουλα.

Είναι απάντηση στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους που σχεδιάζουν να επιβάλουν με βάση το νόμο έκτρωμα Βρούτση – Αχτσιόγλου, νέες αυξήσεις ψίχουλα στον κατώτατο μισθο. Ότι οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, δεν συμβιβάζονται αλλά απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στους κλάδους και στις επιχειρήσεις. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που για άλλη μια φορά προσπάθησε να ποινικοποίησειτην απεργία στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και στα τρόλεϊ , χρησιμοποιώντας το αντιδραστικό οπλοστάσιο που η ίδια έφτιαξε με τον νόμο Χατζηδάκη. Όμως οι εργαζόμενοι της χώρας έδωσαν απάντηση.Ο νόμος Χατζηδάκη κατέληξε σήμερα εκεί που του αξίζει, στα σκουπίδια. Όμως και αυτή η απόπειρα έπεσε στο κενό, Χαιρετίζουμε και αυτούς τους απεργούς που έσπασαν την τρομοκρατία. Σήμερα συνάδελφοι, ημέρα απεργίας η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ακόμη πρόκληση. Έφερε στην Βουλή για ψήφιση την μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ΑΕ. Να δοθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων πεσκέσι στους ομίλους. Το μίσος απέναντι στον λαό δεν κρύβεται.

Γ’ αυτό η σημερινή απεργία είναι και συνέχεια και κλιμάκωση  μιας σειράς αγώνων που αναπτύχθηκαν από Ομοσπονδίες και συνδικάτα που είχαν ως προμετωπίδα την κλαδική σύμβαση, την υπεράσπιση δικαιωμάτων και θέσεων εργασίας. Αγώνων  που έδωσαν βαθιές ανάσες στο κίνημα, που το ώθησαν να κάνει κάποια βήματα μπροστά.

Τέτοιοι αγώνες που συνεχίζονται και κλιμακώνονται είναι αυτός  της ΛΑΡΚΟ που για 26 μήνες συνεχίζουν να εργάζονται κόντρα σε θεούς και δαίμονες. Ο αγώνας τους και η αλληλεγγύη των συνδικάτων και του λαού είναι αυτά τα στοιχεία που τους έφεραν μέχρι εδώ και θα συνεχίσουν μέχρι την νίκη με όλους εμάς δίπλα τους.

Είναι ο αγώνας στα πετρέλαια Καβάλας κόντρα στις απολύσεις και στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, με την νομιμοποίηση των απολύσεων συνδικαλιστών.  

Είναι ο Αγώνας στον Πειραιά στην COSCO και στην ζώνη, με την πάλη για την εφαρμογή της σύμβασης.

Είναι ο αγώνας της ομοσπονδίας οικοδόμων όπου μετά δύο κλαδικές απεργίες με αιχμή την σύμβαση, με στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε όλα τα μεγάλα εργοτάξια, με ενημέρωση όλων των συναδέλφων από τα σωματεία σε όλη την χώρα συνεχίζουν με σκοπό την υπογραφή της σύμβασης.

Η σημερινή απεργία γίνεται σε περίοδο ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στην γειτονιά μας όπου το σύνολο των αστικών κομμάτων  σαν έτοιμα από καιρό στρατεύτηκαν  με το ένα από τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα και στηρίζουν  ενεργά τους νατοϊκούς  συμμάχους τους στέλνοντας όπλα και παραχωρώντας όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις μέσω του ελληνικού εδάφους να προωθηθούν στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας. Σκοπός τους είναι να εξυπηρετήσουν  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τηναστικήτάξη της χώρας, στο να πάρει μέρος από την λεία του πολέμου. Τα κέρδη από αυτό το μακέλεμα του Ουκρανικού λαού είναι ήδη πολλά, το εφοπλιστικό κεφάλαιο με την μεταφορά LNG από την Αμερική θα του επιφέρει τεράστια κέρδη. Όλος ο προπαγανδιστικός μηχανισμός λοιδόρησε, χλεύασε και επιτέθηκε σε όποιον δεν στρατεύθηκε με κανένα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, σε όποιον μίλησε για ιμπεριαλιστικό πόλεμο και διατράνωσε την αλληλεγγύη του στον Ουκρανικό λαό. Ακολούθησαν την γνωστή τακτική όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εχθροί μας.

Εκφράζουμε την Αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους που αρνούνται να υπηρετήσουν τους σκοπούς των ΝΑΤΟϊκών μακελάρηδων μεταφέροντας πολεμικό υλικό έξω από τα σύνορα της χώρας όπως έγινε από εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους φαντάρους που αρνούνται να υπηρέτουν τα ίδια βάρβαρα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια και καταγγέλουν δημόσια με επιστολές στις μονάδες τους τη νέα ανθρωποσφαγή. Τα Εργατικά Κέντρα σε κάθε πόλη και όλα τα συνδικάτα είναι μαζί τους. Θα είναι η ασπίδα τους, το στήριγμα τους σε αυτή τη μάχη.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους καλλιτέχνες και σε όποιον υπερασπίζεται την Ειρήνη και το δίκιο. Ναι, δεν επιλέγουμε ληστή, είμαστε με τους λαούς. Απαιτούμε καμία εμπλοκή της χώρας μας, κανένας φαντάρος εκτός συνόρων. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου.

 Αλήθεια όλοι αυτοί οι Ευρωπαίοι και νατοϊκοί, νεοφιλελεύθεροι και προοδευτικοί, που ήταν όταν ο Πούτιν έστειλε στρατεύματα στο Καζακστάν; Εκεί τσιμουδιά δεν έβγαλαν γιατί πήγε να καταπνίξει μια εργατική λαϊκή εξέγερση. Τους οδηγεί το ταξικό τους ένστικτο στο μόνο που μονιάζουν είναι όταν τσακίζουν εργατικά-λαικά κινήματα.

Βέβαια συνάδελφοι, για εμάς ο πόλεμος ξεκίνησε πολύ πριν να μπει η Ρωσία στην Ουκρανία. Ξεκίνησε και ερχόταν κατά κύματα  με τις μεγάλες αυξήσεις που εμφανίστηκαν μαζί με τους ρυθμούς ανάπτυξης, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στην ενέργεια. Η κυβέρνηση, που γνώριζε το τσουνάμι των ανατιμήσεων που ερχόταν προνόησε να θωρακίσει τους παρόχους ενέργειας με την άθλια  ρήτρα αναπροσαρμογής, που ψήφισε τον περασμένο Σεπτέμβρη, αναπροσαρμόζοντας τα συμβόλαια με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους και να μετακυληθεί όλη η αύξηση στα λαϊκά νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται αυτή την στιγμή σε απόγνωση.

Για τον λαό δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο παρά αυτό το γελοίο των 45 ευρώ σε τρεις μήνες για τα καύσιμα και ένα επίδομα που θα δοθεί το Πάσχα. Το ταξικό εργατικό κίνημα θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για το αγαθό της ενέργειας που πρέπει να είναι φθηνό για όλο τον λαό, θα πάρουμε πρωτοβουλίες από κοινού με επαγγελματίες για να μην μείνει κανείς στο σκοτάδι, για να μπει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, για να καταργηθεί η άθλια ρήτρα αναπροσαρμογής.

Την ίδια περίοδο η πανδημία συνεχίζει ακάθεκτη, μετράμε καθημερινά δεκάδες νέους νεκρούς. Αυτές είναι οι καταστροφικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του αγαθού της υγείας και ο χαμός 27.000 ανθρώπων. Το νέο ΕΣΥ που προωθεί η κυβέρνηση και σημαίνει παραπέρα ιδιωτικοποίηση, είναι ευθύνη όλων μας να το αντιπαλέψουμε. Έχουμε χρέος στα παιδιά μας και σε αυτούς που άδικα χάθηκαν από την πανδημία.

Συν/σες, συν/φοι,

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έδωσε στην δημοσιότητα την πρότασή του για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με την οποία διαμορφώνουμε πρόταση ως βάση επαναφοράς της διαπραγμάτευσης με τους εργοδότες στα 825€ κατώτερο μεικτό μισθό, που παίρνει υπόψη το γεγονός ότι ήδη σήμερα ο κατώτερος μεικτός μισθός βρίσκεται στα 663€, στο ύψος δηλαδή του 2007. Κριτήριο για τον ορισμό του ύψους του μισθού είναι η ανάγκη να αναπληρωθεί ένα μέρος των μεγάλων απωλειών του εργατικού εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι: Ο κατώτατος μισθός γκρεμίστηκε το 2012 κατά 22%, τους τελευταίους μήνες σημειώνεται απώλειες πάνω από 10% ενώ ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 8% και θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα απαιτούμε:

Ρήτρα αναπροσαρμογης για τον μισθό με βάση τον πληθωρισμό. Όπως έκανε για τα αφεντικά της να κάνει και για εμάς.

Την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τους μισθούς και το σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς

7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Την επαναφορά κατακτήσεων όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών, κ.ά.

Το επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού.

Την κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην καταγγελία σύμβασης (απόλυση) με ή χωρίς προειδοποίηση.

Την ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.

Με όπλο την ενότητα της εργατικής τάξης απέναντι στην εργοδοσία, στους μονοπωλιακούς ομίλους, σε κάθε εργοστάσιο, χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, τα Συνδικάτα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε επιθετική και καλά οργανωμένη ενημέρωση, εξασφαλίζοντας σε κάθε βήμα την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων σε αγώνα για τη διεκδίκηση ΕΓΣΣΕ που είναι απαραίτητος όρος για να υπάρχουν νίκες και σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Σε όλα τα παραπάνω η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει πάρει σαφή θέση, με βάση τις αντοχές της οικονομίας και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν παρέλειψε να στρατευθεί και στο ζήτημα του πολέμου με το ευρωνατοικό στρατόπεδο. Η εμφάνισή της μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας από οποιαδήποτε κινητοποίηση έχει να κάνει και με την προεκλογική περίοδο και την προσπάθεια να εκφράσει την σοσιαλδημοκρατία στο κίνημα. Η λογική που προσπαθούν να καλλιεργήσουν, ότι οι αγώνες στον δρόμο έχουν ταβάνι και αυτό που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να περιμένουν τις εκλογές ώστε να ψηφίσουν να αλλάξει η κυβέρνηση είναι προκλητικό και επιζήμιο για το εργατικό κίνημα. Εάν είχαμε ακούσει τις παροτρύνσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και περιμέναμε τις εκλογές, τότε δεν θα είχαν μείνει στην εργασία τους οι 1.200 εργάτες της ΛΑΡΚΟ, δεν θα είχαν παλέψει  οι οικοδόμοι για την σύμβαση , θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί από τον αγώνα οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια, στα λιπάσματα και στην COSCO.

Όλοι αυτοί και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι που δίνουν καθημερινά τον αγώνα της υπεράσπισης μικρών και μεγάλων δικαιωμάτων τους, γνωρίζουν ότι το μόνο όπλο που έχουν είναι η οργάνωση, ο αγώνας και η αλληλεγγύη. Άλλωστε γνωστή είναι πλέον σε όλους και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε κατά γράμμα τις επιλογές της αστικής τάξης, καθώς και η νατοϊκή του στράτευση μετατρέποντας την χώρα σε προγεφύρωμα των φονιάδων των λαών. Δώρο σαν την Αλεξανδρούπολη είχαν χρόνια να δεχτούν οι Αμερικάνοι.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

το επόμενο διάστημα τα συνδικάτα θα κριθούν από το κατά πόσο δουλεύουν μαζικά και με σχέδιο, ώστε να πολλαπλασιάζουν τις εστίες αντίστασης, να γιγαντωθεί το κύμα αλληλεγγύης, να δυναμώσει ο αγώνας για αξιοπρεπή ζωή, να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης των εργατών, να πυκνώσουν οι γραμμές των συνδικάτων, να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η αντικαπιταλιστική και αντιιμπεριαλιστική πάλη.

Αυτοί συνάδελφοι μας θέλουν στην περίοδο ειρήνης να μας λιώνουν για τα κέρδη τους και στον πόλεμο τους να γινόμαστε κρέας για τα κανόνια τους και πάλη για τα κέρδη τους. Παρά την καλοπληρωμένη προπαγάνδα τον αποπροσανατολισμό, την αποχαύνωση και την εξανθρωπισμό που επιχειρούν ενάντια στον λαό της χώρας μας, καταφέρνει ένα μεγάλο κομμάτι να παραμένει υγιή σκεπτόμενο και προβληματισμένο και αυτό τους κάνει να εξοργίζονται και να τρέμουν την ημέρα που αυτός ο λαός θα ξεσηκωθεί και εκείνη η μέρα δεν θα αργήσει.

Συνεχίζουμε τον ανυποχώρητο αγώνα. Χωρίς να χαθεί ημέρα. Από αύριο κιόλας συνεδριάζουν οι διοικήσεις των συνδικάτων, οργανώνονται συνελεύσεις και συγκεντρώσεις, θέτουν συγκεκριμένο σχέδιο ανά κλάδο και χώρο δουλειάς με κλιμάκωση των αγώνων μας την Πρωτομαγιά.

Αυτή η Πρωτομαγιά έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ο λαός μας δοκιμάζεται σε συνθήκες ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου και πληρώνει πανάκριβα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Εμείς όμως δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών. Είμαστε με τους λαούς, ενάντια στη φτώχεια, τον πόλεμο, στην προσφυγιά, στην εκμετάλλευση.

Αυτό το μήνυμα πρέπει να κυριαρχήσει στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων, την Κυριακή της Πρωταμαγιάς, στις 10.30πμ στο Σύνταγμα και σε κάθε πόλη της Ελλάδας.

Περισσότερα

Τοποθέτηση Θανάση Γκώγκου, Μέλος του ΔΣ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για τον προϋπολογισμό για το 2023

Για μία ακόμα χρονιά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) επικύρωσε ως διακοσμητικό...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου, μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για το ποινολόγιο των ανέργων

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) πέρασε κατά πλειοψηφία ένα άθλιο...

Παρέμβαση της ΔΑΣ στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΣΕΕ στις 15-9-22

https://youtu.be/3L3TiVs3DkY  Πριν από την τοποθέτηση μας θέλουμε να επισημάνουμε σε όλους την πρόσφατη απόφαση του...