Κυριακή, 29 Μαρτίου

Ομιλία του Παναγιώτη Πολίτη στην απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα

image_pdfimage_print

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ σας απευθύνουν θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό. Με συγκίνηση και ανεβασμένο αίσθημα ευθύνης σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη που εκφράζετε καθημερινά. Σας ευχαριστούμε και δεσμευόμαστε, σας δίνουμε το λόγο της εργατικής μας τιμής, αυτό που κάνετε δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ, θα σας το ανταποδώσουμε, οπότε, όπου και με όποιον τρόπο θα μας το ζητήσετε.

Σήμερα απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης και τον νόμο Βρούτση.  Τον νόμο Βρούτση  που έρχεται να θωρακίσει τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου.  Έρχεται να θωρακίσει, τη συρρίκνωση της σύνταξης και να την πάει στα 375 ευρώ. Έρχεται να απαξιώσει παραπέρα την δημόσια υγεία. Έρχεται να ανοίξει παραπέρα τους δρόμους για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Με την εισφορά των εργαζομένων για τα προστατευόμενα μέλη, αφήνει επί της ουσίας ανασφάλιστα τα παιδιά μας. Τα αφήνει χωρίς πρόσβαση στο φάρμακο και στα νοσοκομεία.  Μας οδηγεί στις ιδιωτικές ασφάλειες όπου μόνο όσοι πληρώνουν θα έχουν πρόσβαση στην υγεία και αυτή θα είναι ανάλογη με το ποσό που θα δίνουμε. Μας οδηγούν στις ιδιωτικές ασφάλειες για την υγεία μας, τα φάρμακά μας και την σύνταξή μας . 

Με βάση τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο θα είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε όσα μας ζητάνε τα κοράκια των ασφαλιστικών ομίλων, αλλά δεν θα γνωρίζουμε το πόσα θα πάρουμε πίσω, εάν και εφόσον θα πάρουμε δηλαδή, διότι η εμπειρία μας στην ΛΑΡΚΟ, από την Ασπίς έως την generali μας έχει διδάξει ότι συνήθως οι εργαζόμενοι τα χάνουμε.

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει.

Ψηφίσανε ξεχωριστά το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο. Όλοι παρέα το τρίτο. Όλοι παρέα εφαρμόζουν και τα τρία.

Έτσι και στη ΛΑΡΚΟ. Διαχρονικά ο ένας την απαξίωνε και ο άλλος την εγκατέλειπε. Ο ένας αύξησε το τιμολόγιο στη ΔΕΗ κι ο άλλος επιβεβαίωσε τα χρέη που δημιούργησε η αύξηση. Ο ένας έριξε το πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων, ο άλλος το δέχτηκε ως μοιραίο. Κανένας τους, δεν έδωσε ούτε 1 ευρώ στην ΛΑΡΚΟ. Ο ένας εφάρμοζε το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών και ο άλλος το διατηρούσε και το διεύρυνε. Ο ένας καταργούσε τις τριετίες μας και ο άλλος συρρίκνωνε τα κεκτημένα μας.

Κανένας δεν εκσυγχρόνισε την ΛΑΡΚΟ, δεν την ανέπτυξε  σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει  στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, στην παραγωγή κοβαλτίου, στην αξιοποίηση της σκουριάς και άλλων υποπροϊόντων. 

Είναι δύσκολο να πεις ποιος φταίει περισσότερο, γιατί ο καθένας τους, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, έπιασαν το νήμα από εκεί που το άφησε ο προηγούμενος. Ο καθένας τους πρόσθεσε και το δικό του επεισόδιο στην κακοπαιγμένη παράσταση της ΛΑΡΚΟ.

Είναι όλοι τους υπεύθυνοι για δισεκατομμύρια ευρώ χαμένα από τα κρατικά ταμεία. Για χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες . Είναι υπεύθυνοι, που με εντολή μεγάλων συμφερόντων, την  κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις πολιτικές τους, η ΛΑΡΚΟ μέχρι σήμερα δεν έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει. Ο ελληνικός λαός έχει χάσει δισεκατομμύρια από αυτή την πολιτική.

Η πολιτική που διαλύει την κοινωνική ασφάλιση, τις ΣΣΕ, η ίδια πολιτική εκποιεί και κλείνει τη ΛΑΡΚΟ, η ίδια πολιτική έκλεισε τον ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΙ και τα ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, τη ΣΕΛΜΑΝ, τη ΝΕΟΣΕΤ, την ΙΝΤΕΡΚΕΜ, τον ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ,  η ίδια πολιτική μας σκοτώνει στην ώρα εργασίας, ιδιωτικοποιεί την ΔΕΗ, κλείνει λιγνιτικές μονάδες, στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.  Όλα για το κέρδος.

Μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες, εμείς οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βγάλαμε συμπεράσματα ολόκληρης ζωής. Όσο συνεχίζουμε αυτόν το δίκαιο και τίμιο αγώνα, τόσο γινόμαστε πιο έμπειροι, πιο δυνατοί.

Μέχρι χθες όλοι μας ενημερωνόμασταν από τα μεγάλα, “σοβαρά” κανάλια, εφημερίδες και ιστοσελίδες του διαδικτύου. Τελικά αποδείχτηκε ότι αυτοί οι καλοπληρωμένοι κονδυλοφόροι αλλά τους λέμε και άλλα γράφουν ή γράφουν κατά παραγγελία των αφεντικών τους . 

Φωνάζουν τους υπουργούς, μονολογούν μπροστά στο γυαλί και ρίχνουν δηλητήριό. Λένε ψέματα και συκοφαντούν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για να δικαιολογήσουν στον ελληνικό λαό το έγκλημα που πραγματοποιούν εις βάρος του. Λένε ψέματα και οι καλοπληρωμένοι κονδυλοφόροι τους όχι μόνο δεν τους απαντούν, αλλά απεναντίας,  τους σιγοντάρουν με τον  πιο χυδαίο και σιχαμερό τρόπο. 

Η ΛΑΡΚΟ, με ντοκουμέντα επιβεβαιώνουμε ότι είναι βιώσιμη. Διαπράττουν πολιτική αλητεία. Είναι στρατιώτες των μεγάλων συμφερόντων,  για αυτό την παρουσιάζουν ζημιογόνα.

Η ΛΑΡΚΟ, με ντοκουμέντα επιβεβαιώνουμε ότι δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ στη ΔΕΗ. Είναι κάλπικο και στημένο το χρέος που δείχνουν. Δημιούργησαν τεχνητό χρέος για να κάνουν πλιάτσικο στην ΛΑΡΚΟ που είναι περιουσία του λαού.

Η ΛΑΡΚΟ, με ντοκουμέντα επιβεβαιώνουμε ότι δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από το ελληνικό κράτος. Είναι κάλπικο το πρόστιμο των «κρατικών ενισχύσεων» όπου με βάσει την τροπολογία, θα αποδοθεί τελικά πίσω μέσα από το πλιάτσικο που ετοιμάζουν να κάνουν. Τι ειρωνεία. Τι  κλοπή. Θα επιστραφούν χρήματα που δεν έχει πάρει ποτέ η ΛΑΡΚΟ. Ακόμη και αυτά  που ψήφισαν να δώσουν για να την πτωχεύσουν,  η τροπολογία το περιγράφει ορθά κοφτά ότι Θα επιστραφούν άμεσα και με σειρά προτεραιότητας στο Ελληνικό κράτος . Βλέπετε τα έχουν τάξει στους εφοπλιστές και στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αλήθεια για να πτωχεύσουν την ΛΑΡΚΟ και να μαραζώσουν την Στερεά δίνουν. Για να την αναπτύξουν γιατί δεν δίνουν;

 Γελάστηκαν. Έμπλεξαν για τα καλά μαζί μας. Μετρούν το μπόι τους βλέποντας τον ίσκιο τους σούρουπο και νομίζουν ότι είναι γίγαντες.

Η εργατιά της ΛΑΡΚΟ δεν σκύβει το κεφάλι, με αίμα και ιδρώτα δένουμε το ατσάλι.

Συνάδελφοι. Ψηλά την σημαία του αγώνα. Δεν φοβόμαστε να βλέπουμε το χάρο κατάματα καθημερινά. Έχουμε βγάλει από το εργοστάσιο και τα μεταλλεία, στις πλάτες μας, 80 φέρετρα. Φλερτάρουμε με τον καρκίνο και τα εγκαύματα, με τους ακρωτηριασμούς. Θα φοβηθούμε μια χούφτα  λακέδες ; 

Εμείς, το μπόι μας δεν το μετράμε σούρουπο. Το μετράμε σήμερα, εδώ, ντάλα μεσημέρι βλέποντας τον ήλιο κατάματα. Το μετράμε   στην τέταρτη κατά σειρά μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιούμε μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Το μετράμε στα εκατοντάδες μηνύματα και ψηφίσματα αλληλεγγύης που δεχόμαστε από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. 

Ο αγώνας μας και η αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη ΛΑΡΚΟ σηματοδοτεί μεγάλους μελλοντικούς αγώνες που θα φέρουν καλύτερες μέρες, όχι μόνο για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, αλλά για όλη την Εργατική τάξη της χώρας μας.

Αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα,  σε πάνω από 50 πόλεις, στις απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο,  παράλληλα η εργατική τάξη φωνάζει : κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ. Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες.

Σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος έχουνε πάρει στα χέρια τους τις θέσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και τις μοιράζουν σε κάθε γειτονιά της χώρας μας. Τίμιοι δημοσιογράφοι,  εφημερίδες και μέσα μαζικής ενημέρωσης που υπερασπίζονται τα εργατικά συμφέροντα μας βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Καθημερινά είναι δίπλα μας και στέλνουν ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ. Η αλήθεια για τη ΛΑΡΚΟ  γρήγορα θα μαθευτεί σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε όλη την εργατική τάξη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αγάντα συνάδελφοι. Έχουμε δρόμο μπροστά. 

Μέχρι χθες  είχαμε υποχρέωση να παλέψουμε  για να εξασφαλίσουμε το ψωμί στα παιδιά μας. Σήμερα που βλέπουμε τα παιδιά μας από τα σχολεία της περιοχής μας να μπαίνουν μπροστά σε αυτό τον αγώνα, δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε πίσω.

Τα μάτια μας δεκατέσσερα. Επαγρύπνηση.  Θα προσπαθήσουν να σπείρουν διχόνοια, να διασπάσουν σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, σε εργολαβικούς  και μόνιμους, σε εργαζομένους σε σκληρές συνθήκες και σε εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες. 

Όσο θα τους γυρίζουμε την πλάτη και θα είμαστε μια γροθιά, συσπειρωμένοι στα τίμια, δίκαια και τα μόνα ρεαλιστικά αιτήματα μας, τόσο θα εκφράζεται η αλληλεγγύη, τόσο θα πέφτουν στο κενό τα ύπουλα σχέδια τους.

Ήδη έχουν ξεκινήσει και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να ρίξουν γέφυρες για να μην διευρυνθεί άλλο το μέτωπο αλληλεγγύης. Θέλουν να μας βάλουν, ενώ τα ψήφισαν, στο τραπέζι του διαλόγου για να διαλέγουμε κάθε φορά με τι θα μας τσακίζουν. 

Σήμερα, η παρουσία μας στην ψηλή γέφυρα της Χαλκίδας αυτόν τον συμβολισμό έχει.  Κόβουμε κάθε γέφυρα μαζί τους. Αν θέλουν διάλογο να αποσύρουν την τροπολογία που κάνει πλιάτσικο στην ΛΑΡΚΟ.

Την Παρασκευή που πέρασε στην πράξη τα διοικητικά συμβούλια των Σωματείων ακύρωσαν απολύσεις που ετοίμαζε η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και  εργολάβος, ακύρωσαν περικοπές κεκτημένων, απαίτησαν να καταβληθεί εδώ και τώρα το επίδομα αδείας σε όλους τους εργαζόμενους, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες και οι αυτοαπασχολούμενοι μικροεργολάβοι της ΛΑΡΚΟ.

Είμαστε εδώ, δυνατότεροι από ποτέ. Ο εκκαθαριστής που θα διοριστεί για να ισοπεδώσει τις ζωές μας και να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να μας βρει μία γροθιά, όπως είμαστε σήμερα. Ο εκκαθάρισης και αυτοί που τον διόρισαν θα βλασφημούν την ώρα που έμπλεξαν μαζί μας.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά και μαζικά. Όπλο μας  οι συλλογικές αποφάσεις, οι γενικές συνελεύσεις και η καθημερινή δράση.

Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχεδιο που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή και κλείνει την ΛΑΡΚΟ. Οδηγεί στην ανεργία και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους, οδηγεί στο μαρασμό  τις περιοχές μας.
  • Να διαγραφούν τα χρέη της ΛΑΡΚΟ. Δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Η εργαζόμενοι παράγουν πλούτο. Τα χρέη κάλπικα, είναι οι συνειδητές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων.
  • Κρατική χρηματοδότηση και με σχεδιασμό, ευθύνη και έλεγχο από το ίδιο στο κράτος η ΛΑΡΚΟ να υλοποιήσει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και παραπέρα ανάπτυξης μέσα από την κατασκευή παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα,  παραγωγής κοβαλτίου και αξιοποίησης όλων των υποπροϊόντων.
  • Άμεσα μέτρα υγιεινής και Ασφάλειας. Δεν δεχόμαστε να είμαστε αναλώσιμα υλικά.
  • Υπογραφή της συμφωνημένης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κατάργηση του σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των κεκτημένων μας. Δεν δεχόμαστε ούτε ένα σεντς περικοπής στο  καθημερινά σκληρά, με αίμα και ιδρώτα βγαλμένο, μεροκάματό μας.

Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση.

Κάτω τα χέρια από την ΛΑΡΚΟ.

Κάτω τα χέρια από τις ζωές μας.

Θα συνεχίσουμε μέχρι την νίκη.

 

Ο συνάδελφος Σταύρος Ανδριώτης,  Γεν. Γραμματέας του Συνδικάτου μας μου είπε να σας μεταφέρω τους αγωνιστικούς του χαιρετισμούς. Αυτήν την ώρα είναι στο χειρουργείο. Του ευχόμαστε καλή ανάρρωση και γρήγορη επιστροφή στους αγώνες.

Comments are closed.