Τετάρτη, 23 Ιουνίου

Ομιλία του Γιώργου Στεφανάκη, Προέδρου του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής στο Συλλαλητήριο του Κλάδου

0
image_pdfimage_print

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, εκ μέρους της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου της Αττικής, χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που βρίσκονται σήμερα εδώ. Είμαστε μια γροθιά, έλληνες και μετανάστες, γυναίκες και άντρες, εργαζόμενοι στα εστιατόρια, τα Ξενοδοχεία και τα catering, από όλες τις ειδικότητες, ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας. 

Είμαστε εδώ όλοι ενωμένοι με τα σωματεία μας, σήμερα γινόμαστε ακόμα πιο δυνατοί. Σήμερα είμαστε περισσότεροι από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις, κάθε μέρα θα γινόμαστε περισσότεροι. Τώρα είναι η ώρα ακόμα πιο αποφασιστικά να οργανωθούμε, να κάνουμε δική μας υπόθεση την επιτυχία του αγώνα μας. Είναι ζήτημα επιβίωσης πλέον, να ξεσηκώσουμε όλο το κλάδο!

Χαιρετίζουμε τους αυτοπασχολούμενους – επαγγελματίες του κλάδου,που σήμερα εκφράζουν τη στήριξη τους στα αιτήματα μας, με τη παρουσία τους στο σημερινό συλλαλητήριο.Είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε μαζί με τους χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες της εστίασης, τα μικρά μαγαζιά που αντιμετωπίζουν όπως και οι εργαζόμενοι γενικευμένα αδιέξοδα από αυτή την πολιτική. Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τις μικροεπιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης, παραμένουν ανεπαρκή. Στηρίζουμε τα αιτήματά τους και τους καλούμε και αυτούς να συντονίσουν τον αγώνα τους με τα σωματεία μας.

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους από τα τουριστικά γραφεία που βρίσκονται σήμερα εδώ, παρά το γεγονός ότι η συμβιβασμένη ηγεσία του σωματείου τους που έχει επικεφαλής συνδικαλιστή της εκτελεστικής της ΓΣΕΕ, δε πήρε απόφαση για συμμετοχή. Χαιρετίζουμε τους υπαλλήλους στο δημόσιο τομέα του τουρισμού. Στηρίζουμε και εμείς από τη πλευρά μας τα δίκαια αιτήματα τους.

Δίνουμε το χέρι, ενώνουμε τον αγώνα μας, με τους συναδέλφους σπουδαστές των τουριστικών σχολών που βρίσκονται κι αυτοί εδώ και που αποτελούν την ελπίδα για τη συνέχεια, για την αποφασιστική και ακόμα πιο μαζική συμμετοχή των νέων σε αυτό τον αγώνα. 

ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ!

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ! ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΛΛΑ! ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Διεκδικούμε τώρα

  • ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ όπως προβλέπεται από τις Συλλογικές μας Συμβάσεις!
  • Καμία μείωση, καμία αρνητική αλλαγή, όχι στην εκ περιτροπής εργασία! Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί.
  • Να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου! Να καταργηθούν όλα τα πλαφόν για την επιδότηση των εποχικών. Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία και επιδόματα φτώχειας.
  • Απαιτούμε άμεσα να ακυρωθούν όλες οι χρεώσεις σε ρεύμα, νερό,τηλέφωνο, ενοίκιο. Να γίνει παύση πληρωμών σε εφορία, τράπεζες.
  • Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα σπίτια των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου μας.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα μας!

Κάνουμε πράξη το σύνθημα ΌΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Συγκροτούμε επιτροπές αλληλεγγύης σε κάθε χώρο δουλειάς!

Συλλέγουμε όλα τα απαραίτητα, κινητοποιούμαστε για να μην υπάρξει καμία διακοπή ρεύματος, τηλεφώνου, καμία έξωση , κανένας πλειστηριασμός!

ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!

Συνάδελφοι,

Από τα 24 δις ευρώ που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα ως μέτρα στήριξης, εμείς οι εργαζόμενοι στο τουρισμό και ιδιαίτερα οι εποχικοί καλούμαστε να πάρουμε και να ζήσουμε με 10 ΕΥΡΩ την ημέρα, τόσα είναι τα 500 και 400 ευρώ το μήνα. Όλα τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια θα τα δώσουν στους εργοδότες, στους πάμπλουτους μεγιστάνες!

Η κυβέρνηση και η ΕΕ από τις πρώτες μέρες της πανδημίας έδωσαν ακόμα περισσότερα προνόμια στους Ξενοδόχους, στις μεγάλες επιχειρήσεις στην εστίαση. Νέα πακέτα χρηματοδότησης, φοροαπαλλαγές, αναστολή πληρωμών σε ασφαλιστικά ταμεία, επιστροφή φόρου, συνεχίζοντας ταυτόχρονα την εθελοντική φορολογία στους εφοπλιστές.

Δίνουν όσα δηλαδή λήστεψαν από τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, από τη  φοροληστεία των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης.

Για να δικαιολογηθούν μας λένε κάθε μέρα το γνωστό παραμύθιι , που μας έλεγαν και στη προηγούμενη κρίση! Λένε ότι δεν αντέχει η οικονομία, ότι πρέπει να πληρώσουμε όλοι μαζί,ότι θα υπάρξει δίκαιος επιμερισμός. Ξεδιάντροπα βάζουν το δίλημμα σε μας και τις οικογένειες μας, να διαλέξουμε ανάμεσα 400 ΚΑΙ 500 ΕΥΡΩ ή το τίποτα.

Και ρωτάμε, που πήγαν τα δισεκατομμύρια που βγήκαν όλα αυτά τα χρόνια από τη δουλειά μας; Πού πήγαν τα αποτελέσματα των ρεκόρ από τις αφίξεις, τις διανυκτερεύσεις, τα έσοδα;

Τι θα κάνουν; θα μας κρύψουν ότι όλα αυτά τα χρόνια με τη σκληρή δουλειά μας βγάλαμε τεράστιο πλούτο που τσέπωσαν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγάλες αλυσίδες στον επισιτισμό; Νομίζουν ότι είμαστε χρυσόψαρα;

Θα μας κρύψουν ότι τα τελευταία χρόνια αποκόμισαν πάνω από 120 δις ευρώ από τη δική μας εξαντλητική δουλειά, με συμβάσεις ομηρίας, εκ περιτροπής, μίας μέρας, με ατελείωτες υπερωρίες, μαύρη εργασία και απληρωσιά, με θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες; Νομίζουν ότι αυτά θα τα ξεχάσουμε;

Δηλαδή είμαστε το ίδιο; Τι πλήρωσαν μέχρι σήμερα οι Ξενοδόχοι; Τι πλήρωσαν οι μεγάλες πολυεθνικές στον επισιτισμό; Τίποτα απολύτως δεν έχουν πληρώσει. Μόνο παίρνουν. Και παίρνουν ό,τι ακριβώς έχουν ζητήσει.Τους τα δίνει απλόχερα η κυβέρνηση και στέλνει σε μας το λογαριασμό! Με τα δισεκατομμύρια που τσέπωσαν έχουν να ζήσουν 100 ζωές αυτοί και τα τρισέγγονα τους, εμείς δεν βγάζουμε την επόμενη εβδομάδα,ούτε καν τη μέρα.

Σήμερα λοιπόν τους στέλνουμε πίσω το λογαριασμό!

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ! ΓΙΑΤΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ!

3 Μήνες τώρα η κυβέρνηση μας μιλάει για την ατομική ευθύνη σχετικά με τη προστασία από την πανδημία! Και μόλις απαίτησαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι χαλάρωση, επέτρεψαν το στρίμωγμα στα αεροπλάνα, για να μας σώσουν υποτίθεται από την ανεργία.

Πέταξαν από την αρχή την ατομική ευθύνη ως λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ίδια ώρα που υπάρχουν χιλιάδες ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, που κάθε χρόνο μειώνουν το κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία, που δίνουν όλο και περισσότερα προνόμια στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για να κερδίζουν. Την ώρα που οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δούλευαν συνεχόμενα ολόκληρα 24ωρα, με απλήρωτα ρεπό και υπερωρίες!

Μιλούσαν για ήρωες και καλούσαν σε χειροκροτήματα, την ώρα που στα εστιατόρια διανομής φαγητού δεν τηρούνταν κανένα ουσιαστικό μέτρο ασφάλειας και υγείας. Οι διανομείς ήταν εκτεθειμένοι στους κινδύνους του δρόμου αλλά και της πανδημίας, με ένα ζευγάρι γάντια στο 8ωρο, περνώντας από 100 σπίτια στη βάρδια.

Έχουν το θράσος να λένε ότι η κυβέρνηση πέτυχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ήταν ο παράγοντας που έκανε ακόμα πιο δύσκολο τον αγώνα που δώσαμε όλοι μας για να μείνουμε υγιείς. Τους αποδείξαμε όμως μέσα στη καραντίνα ότι τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή.

Καμία εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση, καμία εμπιστοσύνη στην εργοδοσία! Εμπιστοσύνη στη δύναμη μας, στην οργάνωση, στο δίκιο μας!

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΛΟΙ. ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ. ΑΣ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΝΕΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Δεν πιστεύουμε τίποτα από όσα λένε. Τα μέτρα που πέρασαν δε θα τα πάρουν πίσω εάν δεν παλέψουμε με κάθε τρόπο, μαζικά!

Μέχρι σήμερα έλεγαν ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Εμείς τους λέγαμε ότι ο τουρισμός είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα, ευάλωτο σε φυσικές καταστροφές, πανδημίες, αλλά και στις συνέπειες των ανταγωνισμών, των πολέμων  για το ποιος θα κυριαρχήσει στις ζωές όλων των λαών του κόσμου.

Μπορεί η πανδημία να αποτέλεσε τον καταλύτη για αυτή τη κρίση όμως δεν είναι η πραγματική αιτία. Η αλήθεια είναι ότι η κρίση στο κλάδο μας εμφανίστηκε ξανά γιατί τα μονοπώλια δεν βγάζουν κέρδη. Γιατί ο τουρισμός ποτέ δεν ήταν δικαίωμα, ποτέ δεν ικανοποιούσε τις ανάγκες του λαού για διακοπές και αναψυχή.

Όσοι νομίζουν ότι θα συμβιβαστούμε με τη ζωή που μας ετοιμάζουν είναι γελασμένοι. Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από τη διεκδίκηση όλων όσων τους ανήκουν. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τον αγώνα που θα στοχεύει στον πραγματικό ιό. Τον αγώνα για μια άλλη οικονομία, για μια άλλη κοινωνία που κουμάντο στη ζωή μας θα κάνουμε εμείς, που οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν το πλούτο που παράγουν.

Στέλνουμε μήνυμα ξεσηκωμού σε όλους τους συναδέλφους στις χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου που σήμερα δέχονται και αυτοί την ίδια επίθεση στα δικαιώματα τους, αντιμετωπίζουν τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια συστήματα υγείας, τον κίνδυνο της πανδημίας, τις χιλιάδες απολύσεις, την απληρωσιά. Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης σε όλα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα που σήμερα δίνουν τη μάχη, στη Σερβία, στη Κύπρο, στη Τουρκία, τη Γαλλία, στην Ιταλία και αλλού.

Περισσότερο όμως το μήνυμά μας θέλουμε να το στείλουμε στους χιλιάδες ανοργάνωτους συναδέλφους μας, σε εκείνα τα σωματεία που δεν έχουν ακόμη κάνει το βήμα να συνταχτούν, να συμπορευτούν μαζί μας. Με το Συνδικάτο και τα σωματεία σε κάθε επιχείρηση του κλάδου που είναι σήμερα εδώ.

Δεν είναι αργά. Ούτε όμως και νωρίς.

Είναι η ώρα τώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Και κλιμάκωση δε σημαίνει μονάχα μια νέα κινητοποίηση. Σημαίνει περισσότερα σωματεία στην οργάνωση της επόμενης μάχης. Περισσότεροι εργαζόμενοι στο επόμενο συλλαλητήριο, στην απεργία, στο να σηκώσουμε κεφάλι σε κάθε χώρο δουλειάς.

Γιατί μόνο έτσι θα καταλάβουν οι εκμεταλλευτές μας, τα κόμματά τους και η κυβέρνηση ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη το σύνθημα μας:

Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά!

Δε θα θυσιαστούμε για άλλη μια φορά για τα κέρδη της μεγαλόεργοδοσίας!

 

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.