Κυριακή, 29 Μαρτίου

Ομιλία του Γιάννη Τασιούλα, Προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ στη συγκέντρωση για το Ασφαλιστικό

image_pdfimage_print

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η ιστορία της ταξικής πάλης και των αγώνων μας είναι γεμάτη με αναμετρήσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις και τους μηχανισμούς του κεφαλαίου.

Από γεγονότα που τροφοδότησαν τους αγώνες των επόμενων γενεών. Από συμπεράσματα που σφυρηλάτησαν και διαπαιδαγώγησαν χιλιάδες πρωτοπόρους αγωνιστές να μην σκύβουν το κεφάλι μπροστά στους εκμεταλλευτές.

Η ιστορία γράφεται κάθε μέρα, κάθε ώρα και στιγμή. Γεμίζει τις σελίδες της με παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την θέλησή μας, την ακλόνητη πίστη και αντοχή μας, να περπατήσουμε ως το τέλος το δρόμο που έχουμε διαλέξει.

Το δρόμο που οδηγεί σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτώχεια και πολέμους. Οι ιστορικοί του μέλλοντος, οι επόμενες γενιές έχουν να γράψουν και να διδαχτούν από τους αγώνες που δίνουμε όλοι εμείς.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη συμβολή μας, το όπλο στον ανειρήνευτο πόλεμο με το κεφάλαιο, τους μηχανισμούς, τις δυνάμεις που το υποστηρίζουν.

Όσο και αν προσπαθούν οι αντίπαλοι μας, όσο και αν σχεδιάζουν να ξεμπερδέψουν από εμάς δεν πρόκειται να τα καταφέρουν.

Όσο και αν στέκονται αμήχανα απέναντί μας και ψάχνουν τι άλλο θα κάνουν για να μας βγάλουν στην άκρη, εμείς θα είμαστε εδώ για να ακυρώνουμε τα σχέδια τους, και να μεταδίδουμε τη φλόγα του αγώνα, της αντεπίθεσης, στους εργάτες, τον απλό λαό που περνάει τα πάνδεινα από τη βαρβαρότητα του δικού τους κόσμου.

Η αναμέτρηση που δίνουμε, οι μάχες που οργανώνουμε φανερώνουν τη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόσμους.

Από την μια μεριά είναι ο δικός μας κόσμος. Ο κόσμος των ανθρώπων της δουλειάς, της ανιδιοτελούς προσφοράς χωρίς ανταλλάγματα και προνόμια για το δίκιο των πολλών. Όλοι εμείς έτοιμοι να κάνουμε θυσίες για τα πιο μεγάλα ιδανικά που γέννησε ποτέ η ανθρωπότητα. Χωρίς να υπολογίζουμε προσωπικό κόστος, χωρίς να λιγοψυχάμε απέναντι σε δυσκολίες. Χωρίς να συμβιβαζόμαστε με τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης και να προσπαθούμε ακούραστα να τον ανατρέψουμε. Χωρίς να φοβόμαστε την καταστολή και όλους τους μηχανισμούς του κεφαλαίου που λυσσαλέα στέκονται απέναντί μας να μας τρομοκρατήσουν όπως έγινε και προχθές στο Καβούρι, στο συνέδριο παρωδία που οργάνωσε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε σχεδιασμούς της μεγαλοεργοδοσίας, των κυβερνήσεων και των μηχανισμών της. Με την καθημερινή μας δράση, τη ζωντανή παρέμβαση μας μέσα στους χώρους δουλειάς, εκεί που η εργατική τάξη βιώνει την εκμετάλλευση, που τσακίζονται η ζωή και τα όνειρα της. Δίνουμε το παρών για να οργανωθούν αγώνες με επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων.

Ποτίζουμε στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια, το δέντρο της ταξικής πάλης, της ανασύνταξης του κινήματος, της ενίσχυσης της προοπτικής και διεξόδου της τάξης μας για να φέρει καρπούς και αποτελέσματα. Μικρές και μεγαλύτερες νίκες μέχρι και την πιο μεγάλη νίκη, να απαλλαγή η τάξη μας από τους εκμεταλλευτές και τα τσιράκια τους.

Η δικιά μας σκούφια κρατάει από τις πιο λαμπρές σελίδες των αγώνων της ιστορίας και των πρωτοπόρων αγωνιστών.

Απέναντι μας υπάρχει ένας άλλος κόσμος που μας πολεμάει με λύσσα.

Είναι αυτός ο κόσμος, το κεφάλαιο με τα κόμματα, τους μηχανισμούς και τις δυνάμεις του που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να θωρακίσει τη βαρβαρότητα του.

Απέναντι μας είναι αυτοί που βάζουν μπροστά το εγώ από το εμείς. Το ατομικό βόλεμα και το τομάρι τους ενάντια στους πολλούς και το κοινωνικό συμφέρον και  την πρόοδο. Είναι αυτοί που έφεραν τα ΜΑΤ προχθές στο συνέδριο της ΓΣΕΕ για να εξασφαλίσουν ότι τα «δικά τους» παιδιά θα παραμείνουν στις θεσούλες τους να στηρίζουν τη γραμμή του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του. Αυτοί που έδωσαν λίστες με κομμουνιστές συνδικαλιστές στην Αστυνομία για να μπλοκάρουν την είσοδο στο χώρο του συνεδρίου των κομμουνιστών.

Αυτοί που σχεδίαζαν να κάνουν πράξη τον ομολογημένο πόθο τους να πετάξουν έξω από τη ΓΣΕΕ τους ενοχλητικούς κομμουνιστές που τους κάνουν τη ζωή δύσκολη. Που ονειρεύονται ελεύθερο πεδίο για να κάνουν τις βρωμιές τους, να μην παίρνει χαμπάρι κανένας τον ρόλο τους δίπλα στο ΣΕΒ, δίπλα στις κυβερνήσεις που φέρνουν αντεργατικά μέτρα, χτυπάνε ότι απέμεινε από συντάξεις και κοινωνική ασφάλιση, το δικαίωμα της απεργίας, που κάνουν τα πάντα να ελέγξουν το περιεχόμενο των αγώνων, να χειραγωγήσουν και να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στα θέλω και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Η ιστορία όμως γράφει και δεν ξεγράφει. Όσο και αν το προσπάθησαν δεν τα κατάφεραν. Η εικόνα της αναμέτρησης στο Καβούρι που γίνονταν το συνέδριο παρωδία της ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτική. Επιστράτευσαν «θεούς και δαίμονες», κατασταλτικούς μηχανισμούς, ασφαλίτες και «μπράβους» που τους βάφτισαν «παρατηρητές» του συνεδρίου, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το ταξικό κίνημα, τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Δεν βρήκαν να τους υπερασπιστεί ούτε ένας απλός εργάτης, ούτε ένα σωματείο που θα διαδηλώσει υπέρ τους.

Απέναντι τους διαδήλωναν εκατοντάδες συνδικάτα, χιλιάδες εργάτες,  που παράτησαν υποχρεώσεις, που έκαναν απεργία έχοντας να αντιμετωπίσουν την εργοδοσία που τους έλεγε ότι «τι απεργία είναι αυτή που κάνετε», «μην απεργείτε δεν έχει νόημα αφού η μάχη που γίνεται, είναι μάχη για τα κουκιά και τις καρέκλες».

Όχι κύριοι της εργοδοσίας.

Αυτή η μάχη που δώσαμε, οι μάχες που δίνουμε, είναι μάχες με γραμμή και περιεχόμενο. Αγώνας που συνδέεται με το αύριο και τη δυνατότητα των εργατών να κάνουν πραγματικότητα την προοπτική που είναι προς το συμφέρον τους. Είναι μάχη για να βρεθεί η εργατική τάξη με το κίνημα της σε καλύτερες θέσεις και όρους, στον πόλεμο με τη μεγαλοεργοδοσία και τις δυνάμεις της μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Εμείς δεν υπολογίζουμε κουκιά και καρέκλες. Δεν είμαστε βολεμένοι.

Στις δικές μας αποφάσεις βαραίνει το κριτήριο των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, θα γραφτεί στην ιστορία ότι χιλιάδες διαδήλωσαν, απήργησαν απαιτώντας να φύγουν οι εργοδότες μέσα από τα σωματεία.

Ίσως είναι η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο. Είναι εξίσου σημαντικό ότι κάτω από το βάρος της δικής μας πίεσης, της επίδρασης που έχει η γραμμή μας σε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, αναγκάζονται δυνάμεις μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα που δεν συμφωνούν μαζί μας σε ελιγμούς. Ο προβληματισμός μέσα στα πρωτοβάθμια συνδικάτα που δεν συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δυναμώνει. Υπάρχουν και πολλαπλασιάζονται ερωτήματα για τον ρόλο της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ.

Είναι μεγάλη υπόθεση ότι με τους αγώνες μας κερδίζει έδαφος, ανοίγονται νέες δυνατότητες για συσπείρωση δυνάμεων στη γραμμή και την τακτική που προωθεί το ΠΑΜΕ. Ότι περισσότεροι εργαζόμενοι νιώθουν αηδία για τον αντικομουνισμό που ξεδιπλώνουν οι άνθρωποι της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα.

Υπάρχουν πολλοί που σήμερα δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, που έχουμε συγκρουστεί μέσα στα συνδικάτα για το περιεχόμενο και την γραμμή πάλης των αγώνων, που αντιλαμβάνονται όμως ότι η επόμενη μέρα θα βρει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με μεγαλύτερες δυσκολίες, με το κεφάλαιο με τις δυνάμεις του ακόμη πιο επιθετικό.

Οι εικόνες με την απόβαση των ΜΑΤ στη Μυτιλήνη, τη Σάμο και τη Χίο, το σιδερόφρακτο ξενοδοχείο στο Καβούρι, η εικόνα του αστυνομικού που βγάζει όπλο και σημαδεύει απέναντι σε φοιτητές δεν πρέπει να προσπεραστούν. Δεν πρόκειται για τυχαία περιστατικά.

Πολλαπλασιάζονται και θα πολλαπλασιαστούν ακόμη περισσότερο, όσο το κεφάλαιο απαιτεί πάση θυσία να υλοποιηθεί η γραμμή του. Εδώ βρίσκεται η ουσία που κρύβεται από τα ΜΜΕ, παραποιείται και αλλοιώνεται από τα παπαγαλάκια του συστήματος για να χειραγωγηθούν οι εργαζόμενοι, για να ταυτιστεί η καταστολή με μια κακή κυβέρνηση έναντι μιας άλλης που θα έρθει στο μέλλον για να κάνει τα ίδια αφού έχει καταγγείλει πρώτα υποκριτικά την καταστολή.

Θυμίζουμε ότι δεν πάει πολύς καιρός που ασφαλίτης έβγαλε όπλο σε οικοδόμους που απεργούσαν απέναντι στο νόμο Κατρούγκαλου, δεν πάει καιρός που συνδικάτα και εργαζόμενοι τρώγαν στην  πλάτη τους το ραβδί της «αριστερής» καταστολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η ουσία είναι ότι το κεφαλαίο με όλες τις κυβερνήσεις του, με το μαστίγιο και το καρότο προσπαθεί να επιβάλλει τον χωροφύλακα στους αγώνες και τη συνδικαλιστική δράση. Αυτή είναι η επόμενη μέρα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Νόμος και τάξη για τα συμφέροντα των λίγων. Στο στόχαστρο και την λαιμητόμο τα συμφέροντα και οι ανάγκες των πολλών.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η επίθεση θα συνεχιστεί. Η αναμέτρηση με το κεφάλαιο και τις δυνάμεις του τώρα πρέπει να δυναμώσει. Τώρα ψηφίζεται το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου- Βρούτση. Αύριο θα έρθει ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Οι αντεργατικοί σχεδιασμοί είναι πολλοί και θα ξεδιπλωθούν με γοργό ρυθμό.

Εμείς μια υπόσχεση μπορούμε να δώσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Τίποτα από όσα έγιναν, όσα γίνονται όσα σχεδιάζονται για τον περιορισμό των διαδηλώσεων των αγώνων δεν θα μείνει αναπάντητο. Όλα θα απαντηθούν από τους αγώνες μας. Πολύ καλά έκαναν οι νησιώτες και τους έστειλαν από εκεί που ήρθαν! Απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, τους εργατοπατέρες του κατασταλτικούς και άλλους μηχανισμούς, τους λέμε ότι εδώ θα είμαστε , εδώ θα κάνουμε και τον τελικό λογαριασμό και απολογισμό.

Να είναι σίγουροι ότι εμείς θα είμαστε οι κερδισμένοι!!!

Comments are closed.