Ομιλία της Γκέκα Έλενα, αντιπρόσωπο στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας

Δημοσιεύτηκε στις

Γκέκα Έλενα, αντιπρόσωπος στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας από το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών.

Αντιπρόεδρος Συνδικάτου Αντιπρόεδρος Σωματείου HQF-ΜΙΜΙΚΟΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Για πρώτη φορά συμμετέχει στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας το Σωματείο εργαζομένων στο ΜΙΜΙΚΟ καθώς τέτοιες μέρες, πριν από έναν χρόνο μαζί με άλλους συναδέλφους από το εργοστάσιο φτιάξαμε το επιχειρησιακό μας Σωματείο.

Είμαστε περήφανοι που σε μια περίοδο που δυστυχώς το εργατικό κίνημα δε βρίσκεται εκεί που όλοι θα θέλαμε, εμείς στο ΜΙΜΙΚΟ κάναμε αυτό το σημαντικό βήμα της οργάνωσης.

Βεβαίως, όπως γνωρίζουμε όλοι, η δημιουργία σωματείου σε ένα εργοστάσιο δεν αποτελεί απλή υπόθεση.

Έτσι και στο ΜΙΜΙΚΟ με τη διαρκή και σταθερή παρέμβαση των μελών του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών τα προηγούμενα χρόνια όλο και περισσότεροι συνάδελφοι κατανοούσαν πως τα επιχειρήματα της εργοδοσίας που μας έλεγε «όλοι είμαστε μια οικογένεια», «βάλτε πλάτη για να αυξηθούν τα κέρδη και έτσι θα κερδίσετε και εσείς» και άλλα τέτοια, ήταν ψεύτικα.

Εδώ και μια δεκαετία οι νέοι εργάτες προσλαμβάνονται με τον κατώτερο μισθό και δεν έχουν δει δεκάρα αύξησης. Οι παλαιότεροι έχουμε δει μειώσεις πριν μια δεκαετία και από τότε το μισθό καθηλωμένο. Κάθε χρόνο για ένα 4μηνο περίπου εφαρμόζεται μονομερώς σύστημα εκ περιτροπής εργασίας για μεγάλο μέρος του προσωπικού. Για όλους μας οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες! Οι περισσότερες γυναίκες έχουν μυοσκελετικά προβλήματα, προβλήματα στα χέρια, στα πόδια, στη μέση. Προβλήματα από τις αλλαγές στη θερμοκρασία.

Η πανδημία ήρθε για να ξεχειλίσει το ποτήρι! Το εργοστάσιο μας, όπως και άλλα του κλάδου των τροφίμων και ποτών, μετατράπηκε σε εστία υπερμετάδοσης του ιού. Μόνο μετά από την παρέμβαση του κλαδικού Συνδικάτου πάρθηκαν ορισμένα μέτρα από την εργοδοσία, αναγκάστηκε να μας κάνει τεστ με δικά της έξοδα.

Με αυτό τον τρόπο, κάτω από τη δράση της εργοστασιακής επιτροπής του κλαδικού συνδικάτου και υπό την πίεση των προβλημάτων αρκετές συναδέλφισσες μπήκαν για πρώτη φορά στη διαδικασία της διεκδίκησης.

Λίγους μήνες αργότερα, η εργοδοσία εφάρμοσε ξανά το 4ήμερο ενώ τα 10ωρα γίνονταν όλο και πιο συχνά. Αυτή τη φορά όμως είχε πέσει στο εργοστάσιο ο σπόρος της διεκδίκησης και έτσι η απάντηση ήρθε με τη μαζική συμμετοχή  των εργατριών στην πανελλαδική απεργία στις 10 Ιούνη του 2021.

Ένα μήνα μετά, το Σωματείο μας ήταν γεγονός!

Από την ίδρυσή του απευθυνόμαστε σε κάθε εργάτρια και εργάτη που μαζί τόσα χρόνια βιώνουμε την εκμετάλλευση για να γίνει μέλος του σωματείου, γιατί μόνο ενωμένοι οι εργάτες μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας, να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής.

Ενότητα όμως δε σημαίνει υποταγή στις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Για αυτό, δεν ταλαντευθήκαμε απέναντι στην προσπάθειά της να μας βάλει εμπόδια στην ανάπτυξη του Σωματείου. Μέσα από τη δράση μας αποκαλύψαμε στους συναδέλφους τους εκπροσώπους της εργοδοσίας και έτσι απομονώθηκαν.

Σήμερα, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για επιχειρησιακή σύμβαση με αυξήσεις. Είμαστε σε συντονισμό με τα άλλα σωματεία του Ομίλου Φιλίππου ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η πάλη μας. Μόλις προχθές σε μαζική γενική συνέλευση στο εργοστάσιο απορρίψαμε τα ψίχουλα της εργοδοσίας και πήραμε απόφαση για συμμετοχή στην απεργία που καλεί η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών στις 30 Ιούνη, με κύριο αίτημα την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Επέλεξα σήμερα εδώ, στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, να αναφερθώ στη σύντομη ιστορία του Σωματείου μας γιατί δυστυχώς η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης του Εργατικού Κέντρου δε βρέθηκε στο πλευρό μας. Δεν τη συναντήσαμε πουθενά στην οργάνωση τόσων κινητοποιήσεων που συμμετείχαμε τον τελευταίο χρόνο! Δίπλα μας είχαμε το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών, την Ομοσπονδία μας, άλλα πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής.

Είμαστε ένα νέο Σωματείο και έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε, όμως σίγουρα είμαστε ένα δραστήριο Σωματείο. Συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις για τα προβλήματα στην Υγεία, για την ακρίβεια, για την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.

Το Εργατικό Κέντρο ήταν ΑΠΩΝ από όλα αυτά! Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί! Στο ΜΙΜΙΚΟ και σε κάθε εργοστάσιο έχουμε ανάγκη από αύριο κιόλας ένα Εργατικό Κέντρο που θα βρίσκεται στους χώρους δουλειάς, που θα μας βοηθά, ειδικά εμάς τους πιο άπειρους συνδικαλιστές. Κυρίως που θα οργανώνει τον κοινό αγώνα όλων των εργατών απέναντι στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της σε όλες τις συνθήκες!

Για αυτό απευθύνω κάλεσμα σε όλους σας, τους αντιπροσώπους των σωματείων, να στηριχθεί η Αγωνιστική Συνεργασία για να αλλάξουμε σελίδα στο εργατικό κίνημα της Εύβοιας. Να στηριχθεί το ψηφοδέλτιο που αποτελείται από όλους εμάς που ήμασταν ΠΑΡΟΝΤΕΣ στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, που πορευθήκαμε μαζί απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

Ευχαριστώ.

Περισσότερα

Ομιλία Μανώλη Καραντούσα, προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών στο Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 16.9.23

Ομιλία Μανώλη Καραντούσα, προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στο Συλλαλητήριο στο...

Η συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και το Διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Δυστυχώς δε μπορούμε να μην ξεκινήσουμε τη σημερινή συνέντευξη τύπου με τις νέες, τραγικές...

Ομιλία του Στ.Σταθουλόπουλου στο λαϊκό συλλαλητήριο 25-08-2023 στο Σύνταγμα

Ομιλία του Στάθη Σταθουλόπουλου προέδρου του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής και μέλος του Συλλόγου Κατοίκων...