Ομιλία της Γιώτας Ταβουλάρη, Προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο στο Συλλαλητήριο στα Προπύλαια

0
image_pdfimage_print

Συναδέφισσες – Συνάδελφοι,

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα μας βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην Αθήνα αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, για να διαδηλώσουμε ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα που χθες εμφάνισε και επίσημα η κυβέρνηση της ΝΔ. Ένα νομοσχέδιο-κόλαφος, κυριολεκτικά, διωγμός για το σύνολο των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων μας, που δεν αφήνει κανέναν από μας και τίποτα από το σώμα της εργατικής τάξης που να μην το πληγώνει βαθιά! Ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει τη μετατροπή κάθε εργαζόμενου σε δούλο του 21ου αιώνα!

Στην απεργία της 6ης Μάη, στη Σύσκεψη των συνδικάτων μας στις 10 Μάη, κάναμε ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση, κυβέρνηση – εργοδότες και λοιπούς συνοδοιπόρους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα ότι αυτή την ανατροπή του αιώνα θα την πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ!

Αυτό το μήνυμα δώσαμε και χθες έξω από το Υπουργείο Εργασίας, αυτό βροντοφωνάζουμε και σήμερα και συνεχίζουμε! Κλιμακώνουμε και με απεργιακή πανελλαδική κινητοποίηση!  ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Δεν δεχόμαστε τη σκλαβιά του 21ου αιώνα!

Η εργατική τάξη έδωσε μεγάλους, πολύχρονους, σκληρούς και ηρωικούς αγώνες απέναντι στους εκμεταλλευτές της, τους κεφαλαιοκράτες και το κράτος τους, το πολιτικό τους προσωπικό, έδωσε αίμα και νεκρούς μέχρι να κατακτηθεί στην πράξη και να νομοθετηθεί το εμβληματικό σύνθημα του Σικάγο: 8 Ώρες Δουλειά – 8 Ώρες Ανάπαυση – 8 Ώρες Ελεύθερος Χρόνος!

Δεν μπορούμε, λοιπόν, σήμερα, που οι υλικές προϋποθέσεις, η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος, ο πλούτος, που με τη δική μας δουλειά παράγουμε, δημιουργούν τη δυνατότητα για λιγότερες ώρες δουλειάς τη μέρα, για μεγαλύτερους μισθούς και μεροκάματα, για διευρυμένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, να τους επιτρέψουμε να μας πάνε έναν αιώνα και… πίσω. Με 10 και 13 ώρες δουλειάς τη μέρα και μείωση μισθών! Να τσακίζουν την υγεία και τη ζωή μας, για να ικανοποιούν την ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για το κέρδος!

Ανάμεσα στα άλλα, το νομοσχέδιο αυτό καταργεί την κυριακάτικη αργία σε μια σειρά κλάδους και επιχειρήσεις, μεταφορές και αστικές συγκοινωνίες, παραγωγή και διακίνηση φαρμάκου, logistics, ταχυμεταφορές, κλάδοι των κατασκευών, τηλεπικοινωνίες, τηλεφωνικά κέντρα, data centers, μηχανογραφικά κέντρα, λογιστήρια. Δουλειά μέχρι 7 μέρες την εβδομάδα και 13 ώρες τη μέρα, δηλαδή!

Κι έχουν το θράσος να μιλούν για «ελεύθερο χρόνο», για μητέρες που θα δουλεύουν καθημερινά 10ωρα για «να παίρνουν ρεπό τις Παρασκευές και να βλέπουν τα παιδιά τους…»!!! Να βλέπουμε τα παιδιά μας τις Παρασκευές και τις Κυριακές να πηγαίνουμε για δουλειά!  Κόπτονται για τη φροντίδα των παιδιών μας την Παρασκευή, αυτοί που πετσοκόβουν όλες τις δημόσιες δομές και υποδομές, που έκλεισαν παιδικούς σταθμούς, που δεν προσλαμβάνουν δασκάλους για τα σχολεία!

Η κατάργηση, στην ουσία, της αργίας της Κυριακής, ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη ευελιξία, εντατικοποίηση της δουλειάς, μείωση των θέσεων εργασίας, περισσότερα κέρδη στα «σεντούκια» της εργοδοσίας, μείωση του εργατικού εισοδήματος, περισσότερη κούραση και φθορά της υγείας του εργαζόμενου, περισσότερους ανέργους.

Αλήθεια, ποιος εργοδότης θα κάνει νέες προσλήψεις ή θα λειτουργεί 4η βάρδια, τη στιγμή που θα έχει τη δυνατότητα να απασχολεί ελαστικά και κυλιόμενα το προσωπικό του σε επταήμερη βάση, την εβδομάδα; Χωρίς να υποχρεώνεται να πληρώσει την προσαύξηση του 75%, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα για την εργασία τη μέρα της Κυριακής αργίας; Αν μέχρι σήμερα η φαρμακοβιομηχανία έπαιρνε έγκριση από το Υπουργείο για χιλιάδες επιπλέον των νόμιμων ορών υπερωρίας και για τις Κυριακές και οι εργαζόμενοι τσακίζονταν από τη δουλειά και διαμαρτύρονταν γι αυτό, ακόμα και επιπλέον αμειβόμενοι με τα μέχρι σήμερα προβλεπόμενα, τι θα γίνει από δω και στο εξής; Με τα όσα φέρνει ο νέος νόμος; Οι εργαζόμενοι θα τσακίζονται διπλά στη δουλειά και η τσέπη τους θα αδειάζει! Όσα βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε κλάδους και επιχειρήσεις όπου το κυλιόμενο 7ήμερο έχει περάσει και μέσα από συμβάσεις, στον επισιτισμό, στην καπνοβιομηχανία, οι εργαζόμενοι σε φαρμακαποθήκες που με ατομικές συμβάσεις έχουν επιβάλει το κυλιόμενο 6ήμερο – με τη στήριξη δημοτικών αρχών και κυβερνήσεων – θα επιδεινωθούν σε πολλαπλάσιο βαθμό, με αυτό το βάρβαρο νομοσχέδιο!

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ειδικός σε τέτοιες «αποστολές» υπουργός εργασίας, φιλοδοξεί με το νομοσχέδιο αυτό να τεθεί στην προμετωπίδα της στήριξης και υλοποίησης των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου που εδώ και δεκαετίες έχει επεξεργαστεί η ΕΕ, με τις κυβερνήσεις να βάζουν διαδοχικά το «λιθαράκι» τους. Να ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, που δίνει νέο πακτωλό χρημάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο στόχαστρο είναι οι εργαζόμενοι, οι παραγωγοί του πλούτου, για να γίνουν πιο εκμεταλλεύσιμοι, για να τους κλέβουν τα αφεντικά περισσότερη υπεραξία!

Γι αυτό μόνο ως ανέκδοτο μπορούμε να εκλάβουμε τα περί «προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και ελευθερίας» που ψελλίζει η κυβέρνηση για να πείσει να γίνει αποδεκτό το τερατούργημα αυτό. Ως ανέκδοτο εκλαμβάνουμε και τη δήθεν αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας «πρέπει να γίνεται μέσω συλλογικών και όχι ατομικών συμβάσεων…»!!!

Μήπως νομίζει ότι ξεχνάμε την αποδοχή του στο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ και τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που ακριβώς αυτά προβλέπουν; Ή το νομοθετικό έργο του με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στους γιατρούς, τις 32 Κυριακές, τον κατώτατο μισθό και τα εμπόδια στην απεργία;

Όσο για τη θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ και τους παρατρεχάμενούς της που σιγοντάρουν την κυβέρνηση και στηρίζουν το επερχόμενο νομοσχέδιο-τερατούργημα, κάνοντας «βελτιωτικές» προτάσεις, ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και να τους τοποθετήσει εκεί που τους αρμόζει.

Η «σκλαβιά» που θέλουν να επιβάλουν στους εργαζόμενους δε βελτιώνεται. Μόνο ανατρέπεται στους δρόμους του αγώνα. Αυτό τους απαντάμε.

Παλεύουμε για τη δική μας «πρόοδο» που είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας στη βάση του πλούτου που παράγουμε. Τέτοια ανάγκη είναι ο σταθερός και μάλιστα μειωμένος ημερήσιος χρόνος εργασίας, 5ήμερο-7ωρο- 35ωρο. Οι ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς. Η κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας. Η διεύρυνση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, να κάνουμε οι ίδιοι κουμάντο στα σωματεία μας, χωρίς καμία εργοδοτική-κρατική παρέμβαση.

Παλεύουμε για την κατάργηση συνολικά του αντεργατικού και αντιλαϊκού πλαισίου, διαμορφωμένου όλα τα προηγούμενα χρόνια της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της κρίσης και σήμερα με αφορμή την πανδημία.

Οργανώνουμε αυτή την πάλη, σε σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και το πολιτικό προσωπικό τους, με τα τμήματα τους μέσα στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, σε αμφισβήτηση των εκμεταλλευτών και της εξουσίας τους.

Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!    

Για την πραγμάτωση του διαχρονικού συνθήματος «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»!

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.