Ομιλία Συγκέντρωσης ΠΑΜΕ κόντρα στον Προϋπολογισμό

image_pdfimage_print

Ομιλία Συγκέντρωσης ΠΑΜΕ κόντρα στον Προϋπολογισμό

18/12/2019

Κ. Δράκος (Πρόεδρος ΠΟΛ)

Καλησπέρα συναγωνιστές,

Σήμερα 18 Δεκεμβρίου είναι η Διεθνής Μέρα του Μετανάστη. Τα σωματεία, το ΠΑΜΕ, η εργατική τάξη της χώρας μας δείχνει την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Το κυνήγι του κέρδους των αφεντικών, ξερίζωσε αυτούς τους ανθρώπους από τις χώρες τους, τους έβαλε σε κινδύνους και πολέμους, του εγκλώβισε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με άθλιες συνθήκες.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με κοινό αγώνα για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, χωρίς πόλεμο, χωρίς προσφυγιά.

Τα σωματεία μας σήμερα, συμβολικά, για ακόμα μια φορά, παραδώσαμε υλική βοήθεια στα hotspot, συμπαρασταθήκαμε στο πόνο τους, τους δώσαμε το χέρι, την αγκαλιά μας.

Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ εγκρίθηκε ήδη από πολλές εργατικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο να προχωρήσουμε σε καμπάνια ενημέρωσης-συζήτησης των εργαζομένων σε κάθε χώρα με το κοινό κάλεσμα των συνδικάτων που να κορυφωθεί με αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε χώρα στις 21 Γενάρη 2020. Καλούμε όλα τα σωματεία να αναπτύξουν αντίστοιχη δράση.

Η αιτία που οδηγεί σε πολέμους και στην προσφυγιά, είναι και η αιτία για τα δεινά που ζουν οι εργαζόμενοι της χώρας. Είναι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ότι κάτι βελτιώνεται. Να παρουσιάσει ότι η πολιτική της έχει θετικό πρόσημο αλλά ο προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Η οικονομική φάση που βρισκόμαστε έχει αλλάξει. Μετά από 10 χρόνια κρίσης έχουμε πλέον τον πρώτο προϋπολογισμό σε φάση ανάπτυξης. Κάποιοι καλοπροαίρετοι θα πίστευαν ότι κάτι νέο θα φέρει. Κάτι θα αλλάξει.

Τι αλλάζει; Τι νέο φέρνει;

Τίποτα το πραγματικά νέο.Συνέχεια της γνωστής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Αυτό θα πει «το κράτος έχει συνέχεια» που έχουμε βαρεθεί να το ακούμε είτε από τον Τσίπρα, είτε από τον Μητσοτάκη, τον Γεωργιάδη και τους άλλους υπουργούς. Είτε σε περίοδο κρίσης, είτε καπιταλιστικής ανάπτυξης,τα παίρνουν από τους εργαζόμενους για να τα δώσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους και στους εργοδότες.

Ο προϋπολογισμός-καρμανιόλα υλοποιεί όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Υλοποιεί τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα για 3,5%. Υλοποιεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζει την ίδια πολιτική.

Ενώ κόβει από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, δίνει απλόχερα δισεκατομμύρια στο ΝΑΤΟ.

Λέει η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει “ανάπτυξη για όλους”, “μείωση της φορολογίας για όλους”. Ποια είναι η πραγματικότητα;

Τα νούμερα ξεμπροστιάζουν το ψέμα της.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός:

  • Κεφάλαιο και εργοδότες θα έχουν λιγότερους φόρους κάτα 600εκατ € αφού μειώνεται η φορολογία από το 28% στο 24%. Για τους μετόχους των ΑΕ, για τους κεφαλαιοκράτες δηλαδή, ο φόρος έχει φτάσει στο 1/3 από τα λίγα που πλήρωναν. Από 15% φόρο στα μερίσματα που βάζουν στην τσέπη, ο ΣΥΡΙΖΑ το πήγε στο 10% και η ΝΔ το μειώνει στο 5%. Οι εφοπλιστές συνεχίζουν να φοροαπαλλάσονται πλήρως.
  • Για να δώσουν τις φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο από κάπου πρέπει να τα πάρουν. Τα παίρνουν με 800εκατ επιπλέον άμεσης και έμμεσης φορολογίαςαπό τα λαϊκά στρώματα. Είναι ψέμα ότι μειώνονται οι φόροι και για τους εργαζόμενους. Παρά την μείωση από 22% σε 9% την πρώτης φορολογικής κλίμακας τα αναμενόμενα έσοδα από την φορολογία εισοδήματος του λαού είναι μεγαλύτερα κατά 350εκατ.
  • Πρόβλεπεταιαύξηση των κρατικών εσόδων κατά 557 εκατ. ευρώ, με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% για χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου, αποδεικνύοντας ότι μέρος των εργαζόμενων αναμένεται να μην καταφέρει να χτίσει ούτε καν αυτό το χαμηλό αφορολόγητο όριο που ισχύει
  • Μειώνονται οι παροχές για τους ανέργους και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αφορά ουσιαστικά την πρόληψη. Προβλέπονται περικοπές 4 εκατ. ευρώ, όταν ήδη οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας είναι τραγικές.
  • Μειώνονται κατά 173 εκατ. ευρώ τα επιδόματα των αναπήρων

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού.

  • Η κυβέρνηση υπολογίζει μέσω του προϋπολογισμού να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές κατά 123 εκατ €. Οι εργοδοτικές εισφορές δεν είναι δώρο που έβαζαν οι εργοδότες απ την καλή τους την καρδιά. Είναι μέρος της υπεραξίας που παράγουν οι εργαζόμενοι. Με τους αγώνες μας είχαμε καταφέρει να πηγαίνει στα ταμεία. Τα ταμεία λοιπόν θα έχουν 123 εκατ λιγότερα, και μαζί με αυτό μειώνεται και το κονδύλι του κράτους για τις συντάξεις κατά 192 εκατ ευρώ.

Το κακό είναι διπλό, αφού και λιγότερα θα πάνε στα ταμεία και περισσότερα θα δώσει ο εργαζόμενος από την τσέπη του για ασφάλιση.Η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό σπρώχνει στην ιδιωτικοποίηση και στο τζογάρισμα των εισφορών. Στο τζογάρισμα των κόπων μιας ζωής. Αυτά δεν είναι το σχέδιο απλά ενός κακού υπουργού ή μιας κακιάς κυβέρνησης. Είναι η συνολική κατεύθυνση που βάζει η ΕΕ. Όλα τα κόμματα που την στηρίζουν έχουν ευθύνη. Άλλωστε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ πατάει πάνω στον ν.Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ίδια συμβαίνουν και σε άλλες χώρες όπως αυτή την περίοδο στην Γαλλία με τα εργαζόμενους να είναι στους δρόμους. Αντιπροσωπία του ΠΑΜΕ συμμετείχε στην μεγάλη χθεσινή απεργία στη Γαλλία.

Με αφορμή το ασφαλιστικό ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους που πιθανά δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι ακριβώς ετοιμάζεται. Προετοιμάζουμε μεγάλο ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ αγώνα απαιτώντας να μην ιδιωτικοποιηθεί η ασφάλιση. Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα με υψηλές παροχές υγείας, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.

Προσπαθούν να μας παραμυθιάσουν, ότι τάχα με τις επενδύσεις θα έρθουν νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας.Διαψεύδονται από την πραγματικότητα. Αν ήταν έτσι, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό θα έτρωγαν με χρυσά κουτάλια.Οι εργαζόμενοι στις ελεγκτικές εταιρίες, στις τράπεζες ή στα λιμάνια θα τα βασιλιάδες.

Με το σχέδιο «Ηρακλής» – στη βάση της προεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – θωρακίζονται τα συμφέροντα των τραπεζών σε βάρος του λαού, καθώς θα αυξηθούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις και της πρώτης κατοικίας.

Με την πολιτική στην Ενέργεια, με γνώμονα την «απελευθέρωση» και την «απολιγνιτοποίηση», θα μεγαλώσει η ενεργειακή εξάρτηση από εισαγόμενο καύσιμο με αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές.

Ακούγοντας όλα τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο ότι κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να βρίσκει θετικό τον προϋπολογισμό. Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να βρίσκει ότι ο στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης θα ωφελήσειτην ζωή του.

Μαντέψτεόμως ποιος έχει χαρεί και θεωρεί θετικό τον προϋπολογισμό! Ποιος θεωρεί ότι ο αντιλαϊκός φορομπηχτικός προϋπολογισμός του 2020 δημιουργεί αισιοδοξία αφού θέτει ως βασικό στόχο την επιτάχυνση του ρυθμού της καπιταλιστικής ανάπτυξης!

Αυτός που φωνάζει πόσο χαίρεται για τον προϋπολογισμό είναι ο διορισμένος πρόεδρος την ΓΣΕΕ. Ο Εφιάλτης του εργατικού κινήματος. Ο ηγέτης της συνδικαλιστικής μαφίας όπως την ονόμασαν οι εργαζόμενοι, γνωστός σε όλους Παναγόπουλος.Κάλλιστα τα η παραπάνω χαρά θα μπορούσε να ανήκει στον πρόεδρο του ΣΕΒ, στους τραπεζίτες ή στους εφοπλιστές. Θα μπορούσε να ανήκει στους Ευρωπαίους Επιτρόπους.

Τη στιγμή που εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνδικάτα, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα κινητοποιούμαστε ενάντια στον προϋπολογισμό-καρμανιόλα, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, παίρνει θέση ως δεξί χέρι της κυβέρνησης της ΝΔ, για τη διαφήμιση ενός “προϋπολογισμού αισιοδοξίας”. Αυτή τους η στάση εκτός των άλλων, οφείλεται στο ότι αντί για μισθό εργάτη, όλοι αυτοί αμείβονται με δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για τις υπηρεσίες τους, ταγμένοι στην υλοποίηση της πολιτικής του ΣΕΒ και των κυβερνήσεων του.

Είναι οι ίδιοι που έχουν βάλει πλάτη για το χτύπημα του κινήματος. Είναι οι ίδιοι που λένε ότι οι απεργίες και οι αγώνες έφαγαν τα ψωμιά τους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίες αυτές οι δηλώσεις. Οι εργοδότες και η κυβέρνηση θέλουν να περάσουν τα μέτρα χωρίς καμία αντίδραση. Γι αυτό προσπαθούν να καθυποτάξουν τα σωματεία. Ο μένΣυριζα με τον νόμο για το 50%+1 για την απόφαση απεργίας, η δε ΝΔ με το ηλεκτρονικό φακέλωμα εργαζόμενων και συνδικάτων.

Με το δόγμα «νόμος και τάξη» εντείνουν την κρατική και εργοδοτική καταστολή. Σήμερα χτύπησαν πάλι εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Επιτίθενται στους αγώνες των εργαζομένων κάνοντας λόγο για αγώνες λίγων που κρατάνε δέσμιους τους πολλούς. Ετοιμάζονται να φέρουν νόμο που για να εμποδίσουν ακόμα και τις πορείες.

Εκφράζουμε την αγωνιστική συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ, στους εργαζόμενους του ΟΤΕ.

Το λέμε καθαρά και ξάστερα. Δεν θα τους περάσει.

Απαντάμε στην επίθεση αυτή με όλους τους τρόπους και τις μορφές.

Μόνο ο μαζικός αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Αυτόν φοβούνται τα αφεντικά. Για αυτό νομοθετούν περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών ακόμα και στην διαμαρτυρία.

Το ταξικό κίνημα έχει πείρα! Ξέρει τι πάει να πει αγώνας και σύγκρουση! Δεν τους φοβόμαστε, αυτοί μας φοβούνται!

Με όλα τα παραπάνω ένα είναι το καθήκον για κάθε έναν από μάς.

Να απευθυνθούμε στους συναδέλφους μας ακόμα πιο πλατιά. Να τους ενημερώσουμε, να τους κινητοποιήσουμε.

Να τους βάλουμε το ερώτημα:

Αυτά τα χρόνια δοκίμασες να μην συμμετέχεις, δοκίμασες να μην είσαι στο σωματείο σου, δοκίμασες να περιμένεις κάτι εξ ουρανού να γίνει. Δοκίμασες να μην κατέβεις στον δρόμο. Πήγε καλά αυτό; Σου βελτίωσε την θέση; Σου έλυσε τα προβλήματα;

Είναι η ώρα, πιο θαρρετά να δυναμώσουμε τα σωματεία μας, τον ταξικό προσανατολισμό τους!

Είναι η ώρα του αγώνα!

Κάτω ο προϋπολογισμός καρμανιόλα!

Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση!

Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις παροχές της υγείας- της παιδείας – της πρόνοιας, στις υποδομές. Υπογραφή ΣΣΕ.

Comments are closed.