Ομιλία στο Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα 11 Ιούλη

Δημοσιεύτηκε στις

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες, αυτοαπασχολούμενοι και άνεργοι,

H κυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με αποφάσεις και διαδικασίες εξπρές μέσα από το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη βουλή προσφέρει απλόχερα νέα προνόμια στο κεφάλαιο και τους εξοπλίζει με νέα όπλα σε βάρος του εργαζόμενου λαού. Ανοίγει νέο γύρο πολέμου με την εργατική τάξη, σαρώνει και ανατρέπει τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το πολυνομοσχέδιο τους κλιμακώνει την επίθεση στο εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, την παιδεία, την υγεία και την πρόνοια. Νομοθετούν την κατάργηση του σημερινού πετσοκομμένου κατώτατου μισθού που θα διαμορφώνεται με αποφάσεις της κυβέρνησης με βάση την πορεία της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα δηλαδή τις ανάγκες του κεφαλαίου. Το ύψος του μισθού όπως λένε θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και την ανταγωνιστικότητας της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών. Έτσι η κυβέρνηση σφραγίζει τη δυνατότητά της να διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό και να συμπιέζει συνεχώς τα 586 ευρώ μικτά για τους εργαζόμενους άνω των 24 ετών και τα 511 ευρώ μικτά στους νέους έως 24 ετών. Καταργούν την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας και τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Θέλουν να φτάσουν το σύνολο των μισθών και μεροκάματων στα κατώτατα αυτά όρια. Η κατάργηση, στην ουσία, του κατώτερου μισθού δεν αφορά μόνο όσους πληρώνονται με αυτόν. Αφορά όλη την εργατική τάξη. Να ποιοι κρύβονται πίσω από την τρόικα και τα μνημόνια. Τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο και η ομπρέλα τους, η ΕΕ. Για την κερδοφορία τους τσακίζουν το λαό.

Νομοθετούν χιλιάδες απολύσεις και με μια απλή υπουργική απόφαση θα είναι δυνατή πλέον η κατάργηση θέσεων στο δημόσιο τομέα και το προσωπικό των καταργούμενων θέσεων θα τίθεται αυτόματα σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Με μια απλή υπουργικά απόφαση ένας υπάλληλος θα μπορεί να μετατεθεί από μια υπηρεσία σε άλλη , χωρίς να είναι σε θέση να προβάλει οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης. Με λίγα λόγια θα μπορεί η κάθε κυβέρνηση να περιορίζει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά το δοκούν και όποια στιγμή αυτή κρίνει. Με την κατάργηση της μονιμότητας δίνεται ένα αποφασιστικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα, οι οποίες τείνουν να εξομοιωθούν με τις ήδη διαλυμένες εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα. Με τις απολύσεις επέρχεται νέο αποφασιστικό πλήγμα στις κοινωνικές υπηρεσίες (παιδεία, υγεία, πρόνοια, τοπική αυτοδιοίκηση) καθώς θα είναι οι πρώτες στις οποίες θα συρρικνωθεί το προσωπικό. Διαμορφώνουν έτσι έναν πιο αντιδραστικό και αντιλαϊκό κρατικό μηχανισμό για να υπηρετεί αποτελεσματικά την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών. Με άμεσα θύματα 2300 σχολικούς φύλακες 3500 δημοτικούς αστυνόμους και 2000 εκπαιδευτικούς. Η καθαριότητα, η Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια παραδίνονται στα χέρια τους σε μεγαλύτερη ακόμη έκταση. Θα είναι τραγικές οι συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες. Ήδη κοντά στα 20.000 παιδιά στα ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ πετάγονται στο δρόμο με απολύσεις εκπαιδευτικών. Καταργείται ουσιαστικά η μόνιμη και σταθερή δουλειά και στο δημόσιο. Είναι η λογική και η πολιτική της κινητικότητας που έχει κάνει σημαία η εε που θέλει τον εργαζόμενο να μετακομίζει από επάγγελμα σε επάγγελμα από επιχείρηση σε επιχείρηση από χώρα σε χώρα μέσα από κατάρτιση και επανακατάρτιση χωρίς δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις φθηνό γυρολόγο προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η κατάργηση των όποιων περιορισμών για μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Θα ακολουθήσει, όπως επίσης και η κατάργηση ή ο δραστικός περιορισμός των απολύσεων.

Είναι όμως ανοιχτό το θέμα της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Νομοθετούν νέες περικοπές στον εοππυ με νέα χαράτσια, κόψιμο διαγνωστικών εξετάσεων με αποτέλεσμα να τις πληρώνει από την τσέπη του ο εργαζόμενος προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων της υγείας που γιγαντώνονται.. Την ίδια ώρα μειώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι εργοδότες κατά 4% Νομοθετούν νέα φορολογία νέα φοροληστεία για τον λαό και επιβάλουν φόρο 22% από το πρώτο ευρώ καταργώντας κάθε αφορολόγητο όριο και μαζί καταργούν τις εκπτώσεις για τα παιδιά δηλαδή την μείωση του φόρου που ίσχυε ανέκαθεν για τις οικογένειες με ανήλικά τέκνα.

Συνέδελφε συναδέλφισσα,

Το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο. Κανείς δεν μπορεί να δείχνει ανοχή κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ότι θα βγει αλώβητος από τα βάρβαρα αυτά μέτρα.

Οι μεταρρυθμίσεις τους, οι δημοσιονομικές τους προσαρμογές, τα προαπαιτούμενα φέρνουν κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και φτώχεια για το λαό. Έτσι δίνουν κίνητρα, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, έτσι παρέχουν στους καπιταλιστές φθηνή εργατική δύναμη, έτσι επιδιώκουν να βγάλουν το κεφάλαιο από την κρίση. Δεν έχει σημασία ποιος βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή των απολύσεων, ποιος κλάδος ή ποια συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες, δημοτική αστυνόμοι, συμβασιούχοι εργαζόμενοι, ΕΡΤ, κατσέλης κλπ. Οι απολύσεις μας αφορούν όλους. Το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα μας αφορά όλους.

Ο λαός χρειάζεται τώρα να ορθώσει το ανάστημά του. Καμία υποταγή στα αντιλαικά μέτρα της κυβέρνησης. Να μην περάσει η διασπαστική προπαγάνδα της κυβέρνησης που διαιρεί τους εργαζόμενους σε δημόσιους-ιδιωτικούς, εργαζόμενους-άνεργους για να μένει στο απυρόβλητο το κεφάλαιο και οι πολιτικές που το υπηρετούν.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους να δώσουμε μαζική, μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία, την ΕΕ και το νέο πολυνομοσχέδιο που φέρνουν στη Βουλή. Να κλιμακώσουμε κι εμείς τους αγώνες μας. Να οικοδομήσουμε τη δική μας Λαϊκή Συμμαχία. Να οργανωθούμε και να προετοιμαστούμε για μεγάλους αγώνες σύγκρουσης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και ειδικά τους ανέργους να κλείσουν τ’ αυτιά τους στις σειρήνες και τις τρομοκρατικές εκκλήσεις «τώρα όχι αγώνες τα κεφάλια μέσα», να βάλουμε όλοι πλάτη για την ανάπτυξη που έρχεται, για τη νέα Ελλάδα όπως λέει η κυβέρνηση. Μια ανάπτυξη που θα είναι χτισμένη πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Σε κάθε χώρο δουλειάς, συνάδελφοι και συναδέλφισσες τις επόμενες ώρες και μέρες ένα να είναι το σύνθημα: Συλλογικά, μαζικά συζητάμε και αποφασίζουμε την συμμετοχή μας στην 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΗ.

Να δείξουμε ότι δεν σκύβουμε το κεφάλι, ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε, να συναινέσουμε στην αντιλαϊκή πολιτική που μας θέλει σκλάβους.

Να οικοδομήσουμε την πιο ισχυρή, σταθερή, την πιο πλατιά ενότητα που έχει ανάγκη η πάλη των εργαζομένων, κόντρα στην υποταγή και το συμβιβασμό.

Να χτίσουμε τη μεγάλη λαϊκή συμμαχία διευρύνοντας το μέτωπο του αγώνα και τη δική μας προοπτική..

Η ανάγκη της απεργίας είναι η ανάγκη του αγώνα και υπάρχει γιατί και με τα νέα μέτρα που θέλουν να περάσουν τσακίζουν τη ζωή μας, το μέλλον μας, εμάς και των παιδιών μας. Υπάρχουν δυσκολίες σε αυτή την απεργία. Θα ξαναυπάρχουν πιέσεις και απειλές όπως ασκεί κάθε φορά η εργοδοσία.

Θα υπάρχει η άθλια προπαγάνδα που κάνουν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της ΜΜΕ. Και η μεγαλύτερη δυσκολία για την οργάνωση και αυτής της απεργίας έχει να κάνει με τη στάση των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και οι δυνάμεις που επηρεάζουν, που αποφάσισαν την απεργία δε μπαίνουν μπροστά για την επιτυχία της, δεν παλεύουν. Και γιατί το κάνουν; Γιατί δεν θέλουν τη σύγκρουση με την καπιταλιστική εργοδοσία, με αυτούς που μας κλέβουν και μας στερούν τη ζωή. Δεν θέλουν σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική, με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλοί από αυτούς, καλύπτουν την απεργοσπασία. Δεν θέλουν και δεν επιδιώκουν, δεν πρωτοστατούν στην οργάνωση για την επιτυχία της απεργίας.

Θέλουν ένα κίνημα νεροκουβαλητή στα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου, ένα κίνημα που θα παλεύει για την καπιταλιστική ανάπτυξη όπου οι εργαζόμενοι πάλι θα πληρώσουν το τίμημα όπως πλήρωσαν ακριβά την καπιταλιστική κρίση.

Το ΠΑΜΕ έχει κατ’ επανάληψη καταγγείλει αυτήν την στάση. Τους αποκαλύπτει καθημερινά γι’ αυτό και στήνουν καθημερινά μονό μέτωπο ενάντιά του. Παρά τις επιφυλάξεις, το ΠΑΜΕ συνάδελφοι και συναδέλφισσες σας καλεί να πάρετε την υπόθεση της επιτυχίας της απεργίας στα δικά σας χέρια. Να μην αφήσουμε τη ζωή μας στα χέρια κάποιων «σωτήρων». Το ΠΑΜΕ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχία της απεργίας γιατί εμείς πιστεύουμε στο δίκιο της εργατικής τάξης, πιστεύουμε στη δύναμη της που μπορεί αν το καταλάβει να σαρώσει τους εκμεταλλευτές της και κάθε λογής συνοδοιπόρο τους.

Γιατί εμείς έχουμε προοπτική που αμφισβητεί όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά την μήτρα που δημιουργεί μνημόνια και κάνει κόλαση τη ζωή του λαού, την εξουσία των μονοπωλίων.

Καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός. Η επίθεση του κεφαλαίου βρίσκεται σε εξέλιξη, θα κλιμακωθεί, δεν έχει ημερομηνία λήξης. Εμείς θα βάλουμε τέρμα.. Από τη μια ο κόσμος των μονοπωλίων με τα στηρίγματά του και απ’ την άλλη ο κόσμος της δουλειάς με τα συνδικάτα του και τα συνθήματά του, που γράφουν με μεγάλα γράμματα ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Κανένας συμβιβασμός. Δίνουμε απάντηση με οργάνωση, αγώνα, αγώνα αντεπίθεσης ως την τελική νίκη του λαού. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος.

Παλεύουμε για τα δικαιώματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αντιστεκόμαστε και απορρίπτουμε τα αντεργατικά σχέδια που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση.

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΗ

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

 

Περισσότερα

Ομιλία του N. Μαυροκέφαλου, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Σήμερα, η καρδιά του αγωνιζόμενου λαού, της εργατιάς, της αγροτιάς, των φοιτητών και των...

Δήλωση του Μ. Βαλωμένου, Προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτ. Υπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την απεργία στις 28 Φλεβάρη

Γιατί στις 28 Φλεβάρη Απεργούμε; Συνάδελφοι,την Τετάρτη έχουμε Απεργία. Το σωματείο μας πήρε απόφαση και καλεί...

Δήλωση του Θ. Φιλιππή, Προέδρου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την Απεργία

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς....