Παρασκευή, 3 Ιουλίου

Ομιλία στη Συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω

image_pdfimage_print

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Σήμερα 28 Μάη εμείς οι εργαζόμενοι στο τουρισμό, είμαστε εδώ, για να ακουστούν οι δικές μας ανάγκες , να ακουστούν τα δικά μας αιτήματα. Να φωνάξουμεότι πληρώσαμε πολλά δε θα πληρώσουμε ξανά. Να πληρώσει τώρα κράτος και εργοδοσία.

Με λένε Ιωάννα Λάμπρου και είμαι σερβιτόρα, με λένε Κική και είμαι πρ. υποδοχης, με λένε Νέλη και είμαι καμαριέρα, με λένε Μαρία και είμαι  μαγείρισσα με λένε Βασίλη και είμαι ζαχαροπλάστης, με λένε Κώστα και είμαι υπάλληλος κρατήσεων.. συνάδελφοι δεν είμαστε αριθμοί, δεν είμαστε νούμερα στα χαρτιά. Είμαστε  οι 600.000 εργαζόμενοιστον τουρισμό,με όνομα και επίθετο,  που αυτοί τη στιγμή είμαστε στην ανεργία, στην αναμονή, στην ανασφάλεια

Είμαστε 600.000 άνθρωποι, με οικογένειες, με παιδιά, με  υποχρεώσεις οι οποίες αυτήν την περίοδο μένουν απλήρωτες,  νοίκια, ΔΕΗ, τηλέφωνα.. Τα σπίτια μας στενάζουν και όλοι αναρωτιόμαστε τι θα γίνει αύριο, θα πάμε δουλειά;; Πως θα τα βγάλουμε πέρα;;;

Εμείς οι εργαζόμενοι στο τουρισμό  είτε με κρίση , είτε με ανάπτυξη είδαμε τους μισθούς μας να μειώνονται , τα δικαιώματα μας να καταργούνται και όλα αυτά για να στηθεί το τουριστικό θαύμα.. για να πανηγυρίζουν οι κυβερνήσεις για τους τρελούς ρυθμούς κερδών και αφίξεων στο τουρισμό και να κερδίζουν οι μεγάλοξενοδόχοι και οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες πάνω από 120 δις € τα προηγούμενα  χρόνια.. κι εμείς.. στην απέξω.

Όλοι μας εδώ ξέρουμε πολύ καλά πως βγήκαν αυτά τα δις.. με 12ωρα, χωρίς ρεπώ, με δουλειά που έπρεπε να βγει από 3 και έβγαινε από 1. Με σακαταμένα κορμιά, δεκάδων συναδέλφων από την εξαντλητική δουλειά, με τρομοκρατία και εκβιασμούς από την εργοδοσία του στυλ αν σου αρέσει ειδάλλως από δω είναι η έξοδος.. έτσι θησαύρισαν όλα αυτά τα χρόνια .

Η πανδημία χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση από τις πρώτες κιόλας μέρες για να περάσει ένα σωρό μέτρα που έβαλαν στο στόχαστρο τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, ενώ δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα για την ενίσχυση των νοσοκομείων, με μόνιμες προσλήψεις γιατρών νοσηλευτών κ.α. βάζοντας σε κίνδυνο  την υγεία του λαού μας. Αφού η πανδημία δε τελείωσε και θα έρθουμε ξανά αντιμέτωποι με αυτήν.

Σήμερα σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση – η Ε.Ε μαζί με την μεγάλη εργοδοσία σε συν_εργασία,θέλουν να μας πείσουν ότι όλοι μαζί πρέπει να βάλουμε πλάτη για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Από τα 24 δισ. ευρώ που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα ως μέτρα στήριξης, εμείς οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και ιδιαίτερα οι εποχικοί καλούμαστε να πάρουμε και να ζήσουμε με 10 ευρώ την ημέρα, τόσα είναι τα 500 και 400 ευρώ το μήνα., Όλα τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια θα τα δώσουν στους εργοδότες, στους πάμπλουτους μεγιστάνες!,

Μιλάνε για εκπεριτροπής απασχόληση, για ευελιξία στην εργασία, για ημιαπασχόληση για ένα σωρό νέα φρούτα παλιάς και νέας εποχής που στόχο έχουν το ξεζούμισμα των εργαζομένων.. και τη διατήρηση των κερδών των μεγαλοξενοδόχων.

Σήμερα ακούσαμε με μεγάλη μας έκπληξη ..ότι ο Υπουργός Τουρισμού δε κοιμάται γιατί σκέφτεται τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι στο τουρισμό. Μας κοροϊδεύουν, αυτοί που μας λένε ότι θα δουλεύουμε 2 βδομάδες το μήνα, ότι στην καλύτερη περίπτωση θα παίρνουμε 500€, ότι θα μας απασχολούν όποτε θέλουν , όσο θέλουν και θα μας δίνουν ψίχουλα, προφανώς και δεν μπορούν να κοιμηθούν  γιατί δεν έχουν καταφέρει ακόμη να μας κάνουν να δουλεύουμε τσάμπα..

το προσπαθούν η αλήθεια..αλλά κάτι πρέπει να πέφτει κι από το μεγάλο φαγοπότι των μεγάλων και ισχυρών  ώστε να μας έχουν με τα βασικά για να μπορούμε να  σηκωνόμαστε το πρωί, να πηγαίνουμε στη δουλειά, ώστε από τη δικές μας πλάτες αυτοί να βγάζουν εκατομμύρια.

Οι μεγάλοι ξενοδόχοι έχουν να ζήσουν 10 και 100 ζωές με τα κέρδη που έχουν αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια, ενώ εμείς δεν έχουμε να βγάλουμε ούτε τη βδομάδα..

Όλο αυτόν το διάστημα ακούμε τους πάντες να αγωνιούν για το μέλλον του τουρισμού, να ζητάνε μέτρα για να σωθεί η σεζόν. Για να σωθεί η οικονομία. Βάζοντας συνέχεια το όλοι μαζί.. ότι είμαστε μια οικογένεια.

Ποτέ δεν ήμασταν όλοι μαζί, οι μεγαλοξενοδόχοι αγωνιούν ότι φέτος δε θα ξαναδούν τα  δις κέρδη, ενώ εμείς αν θα έχουμε να φάμε. Άλλωστε σε μια οικογένεια δεν τρώνε οι μισοί και οι άλλοι μισοί πεθαίνουν στην πείνα.

Για κοιτάξτε συνάδελφοι, τα ξενοδοχεία χωρίς εμάς είναι άδεια, κουφάρια.. τίποτα δε κινείται.. εμείς είμαστε αυτοί που παράγουν πλούτο, αν δεν πάει η καμαριέρα να καθαρίσει, ο σερβιτόρος να σερβίρει ο μάγειρας να μαγειρέψει κι ο κηπουρός να ξεχορταριάσει ..όσα δις ευρώ και να βάλεις στη σειρά  από μόνα τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.. χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά.

Αρκετά πληρώσαμε δε θα πληρώσουμε ξανά. Τα μέτρα που παίρνουν όλοι μαζί, μεγάλη εργοδοσία, κυβέρνηση ήρθαν για να μείνουν. Ετοιμάζουν από σήμερα τους φθηνούς εργάτες για το αύριο.

Καμία αναμονή, είτε ανοίξουν τα ξενοδοχεία, είτε δεν ανοίξουν κανένας εργαζόμενος να μη μείνει χωρίς εισόδημα, να πληρώσει κράτος και εργοδοσία. Με βάση την κλαδική μας σύμβαση.. από τις 10 Ιούνη όλοι οι εργαζόμενοι που δούλευαν το 2019 στα ξενοδοχεία να επαναπροσληφθούν.

Ας αφήσουν τις ελεημοσύνες, οι εργαζόμενοι δεν τρώμε κουτόχορτο, δεν πέφτουμε στην παγίδα , δεν αποδεχόμαστε την εξαθλίωση, τη φτώχεια για να πάει καλά ο τουρισμός δηλαδή τα κέρδη των λίγων.

Δε γίνεται να ζήσουμε με τα ψίχουλα της ανεργίας…

Καμία αλλαγή στους μισθούς μας, τήρηση της κλαδικής μας σύμβασης, κατάργηση όλων των μέτρων που χειροτερεύουν τις συνθήκες δουλειάς, που  κάνουν λάστιχο τη ζωή μας, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου! Να καταργηθούν όλα τα πλαφόν για την επιδότηση των εποχικών. Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία και επιδόματα φτώχειας.

Απαιτούμε άμεσα να ακυρωθούν όλες οι χρεώσεις σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο. Να γίνει παύση πληρωμών σε εφορία, τράπεζες.

Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα σπίτια των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου μας.

Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Κανείς μόνος του. Τώρα όλοι στο Σωματείο, να αγωνιστούμε για τις ζωές μας, για τα δικαιώματά μας. Να συμμετέχουμε μαζικά σε όλες τις κινητοποιήσεις, να τους δείξουμε ότι δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια.

Φτάνει ως εδώ.. αρκετά πληρώσαμε δε θα πληρώσουμε ξανά! Ο αγώνας μας  θα είναι μακρύς , δύσκολος αλλά και η μόνη μας ελπίδα δε θα θυσιαστούμε, άλλη μια φορά για τα κέρδη της μεγάλης εργοδοσίας.

Καλούμε και τους μικρούς επαγγελματίες που δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα,που η κυβέρνηση και οι μεγάλοι του κλάδου, τους οδηγούν σε λουκέτο, να παλέψουν μαζί μας, τους θεωρούμε σύμμαχους έχουμε κοινά συμφέροντα.

Όλοι στον αγώνα, συνεχίζουμε με παρέμβαση στην ένωση ξενοδόχων και τη Δευτέρα 1 Ιούνη στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο με μηχανοκίνητη πορεία. Μένουμε δυνατοί, μένουμε στον αγώνα. Καλή δύναμη σε όλους.

 

 

 

Comments are closed.