Ομιλία στην Συγκέντρωση 19 Δεκέμβρη στην Ομόνοια

Δημοσιεύτηκε στις

ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ να πληρώνουμε για φόρους και χαράτσια

ΚΑΤΩ ΟΙ ΦΟΡΟΙ

Είναι πρόκληση και κοροϊδία το να μιλάει η κυβέρνηση για ελαφρύνσεις.

Η συγκυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο, με τις προκλητικές ανατιμήσεις στη ΔΕΗ, με την κατάσταση που διαμορφώνει στην υγεία, με τα φάρμακα πού δεν πληρώνονται, με τις καθημερινές ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης κλιμακώνει την επίθεση σε όλα τα νοικοκυριά. Οι νέες αυξήσεις σε νοσήλια, φάρμακα, γιατρούς, σε συνδυασμό με τα χαράτσια, τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και στο πετρέλαιο θέρμανσης, προαπαιτούμενα για τα παληα και νέα δάνεια πού εχει ανάγκη η αστική τάξη ,κάνουν τη ζωή μας δύσκολη. Με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τα απάνθρωπα ωράρια εργασίας οδηγούν τις νέες γενιές σε συνθήκες σκλαβιάς.

Οι νέες υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος θα δώσουν τη χαριστική βολή στα ήδη γονατισμένα λαϊκά νοικοκυριά. Eρχεται νέα καταιγίδα αυξήσεων έως και 48% καθώς και πλήρη “απελευθέρωση” των οικιακών τιμολογίων το 2013 όπως και παραπέρα ιδιωτικοποίηση του τομέα της Ενέργειας .Τήν ιδια στιγμής η ΔΕΗ πουλάει το ρεύμα της προς ιδιώτες παρόχους φθηνότερο κατά 40% ,ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα για τα λαικά νοικοκυριά σε αντίθεση φυσικά με τά όσα ελεγαν ότι θα μειώνονταν οι τιμές, αν απελευθερώνονταν η ενέργεια και ιδιωτικοποιούνταν η ΔΕΗ.

Τα νέα φορολογικά μέτρα μαζί με όλα τα προηγούμενα που έχουν παρθεί και σε συνδυασμό με τη συνολική επίθεση που ήδη έχει δεχθεί το λαϊκό εισόδημα, από μειώσεις μισθών, απολύσεις, ανεργία κτλ. διαμορφώνουν συνθήκες μαζικής και απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης για το σύνολο του λαού.

Ασήκωτοι φόροι και χαράτσια για τις λαϊκές οικογένειες.

Καταργούνται για όλα τα φυσικά πρόσωπα σχεδόν όλες οι φοροαπαλλαγές αλλά και αυτές που διατηρούνται ουσιαστικά απευθύνονται σε πολύ λίγους φορολογούμενους. Έτσι καταργούνται μεταξύ άλλων οι εκπτώσεις φόρου για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκιο, δίδακτρα φροντιστηρίων ασφάλιστρα κ.λπ..

Καθιερώνεται νέα κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι βελτιώνεται φορολογικά η θέση των πιο ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, εξαιτίας της έκπτωσης των 2.100 ευρώ είναι απάτη. Η νέα κλίμακα, προσφέρει «ελάφρυνση» ψιχουλα στους τσακισμένες αποδοχές για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως και 23.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για υψηλότερα εισοδήματα. Για φορολογούμενους με παιδιά οι επιβαρύνσεις είναι μεγαλιτερες καθώς καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα και αντικαθίστανται με ειδικά επιδόματα τα οποία καταβάλλονται με βάση το οικογενειακό εισόδημα

Τσάκισαν μισθούς διέλυσαν εργασιακές σχέσεις και εχουν το θράσος να μιλάνε για ελαφρύνσεις.Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι η όποια προσπάθεια διαχείρισης του φαινομένου της ακραίας φτώχειας γίνεται σε βάρος των υπόλοιπων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, τη στιγμή μάλιστα που και αυτά τα πολύ χαμηλά εισοδήματα πληρώνουν τη δυσβάσταχτη έμμεση φορολογία για κάθε ευρώ που δαπανούν και έχουν υποστεί μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση ήδη από την προηγούμενη φορολογική μεταρρύθμιση.

Το χαράτσι της «έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης», που επιβάλλεται στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, διατηρείται μέχρι και το 2015.

 

Η με τις ανάγκες του λαού ή με τη χλιδή και τα πλούτη των μονοπωλίων.

Μαζεύουν λεφτά, για να χρηματοδοτήσουν τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, τις τράπεζες, τους εφοπλιστές κ.λπ., που θα υλοποιήσουν την περιβόητη ανάπτυξη.Είναι προκλητική η φορολογική αντιμετώπιση των καπιταλιστών, αφού στο σχέδιο νόμου προβλέπονται: νέες τρανταχτές φορο-ελαφρύνσεις για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια, και για μεγαλοεισοδηματίες. Η μείωση της φορολογίας των κερδών από 40% που είναι σήμερα (20% στα καθαρά κέρδη, 25% στα διανεμόμενα) σε 33,4%. (26% στα καθαρά κέρδη, 10% στα διανεμόμενα).

Χρόνια τώρα πληρώνουν «ψίχουλα», τα οποία ολοένα και μειώνονται. Διατηρούν άθικτα τα προνόμια και τις απαλλαγές του εφοπλιστικού κεφαλαίουπου εγκαινίασε με τον αποικιακό νόμο 2687/1953 η κυβέρνηση του Αλ. Παπάγου και διατήρησαν οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις με σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Καθιερώνεται ο λεγόμενος «αναβαλλόμενος φόρος» για περίοδο 30 ετών μέχρις ότου οι τραπεζίτες«ισοφαρίσουν» τη χασούρα. Η ίδια απαλλαγή προβλέπεται και για τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα) που είχαν κρατικά ομόλογα. Η πρόκληση έχει και συνέχεια, καθώς στη ρύθμιση δεν υπάγονται οι μικρο-ομολογιούχοι, αποταμιευτές που τους καταλήστεψαν με το «κούρεμα».

Απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος και εισφορά το εισόδημα εφοπλιστικών «εταιρειών χαρτοφυλακίου», Το εφοπλιστικό κεφάλαιο απαλλάσσεται και από το φόρο κληρονομιών για τις μεταβιβάσεις πλοίων!

Στους ωφελημένους του νομοσχεδίου, εκτός από τους κεφαλαιοκράτες, είναι και αυτοί με υψηλά εισοδήματα και από διάφορες πηγές, γιατί μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής του 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ και φορολογούνται αυτοτελώς τα έσοδα από ενοίκια κ.ά.

Δεν αποτελούν διέξοδο οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των νομικών προσώπων στο ύψος του μέσου όρου της Ευρωζώνης, γιατί στα πλαίσια του φορολογικού ανταγωνισμού διαμορφώνονται συνθήκες ουσιαστικής φοροαπαλλαγής για τους επιχειρηματικούς ομίλους συνολικά στην Ευρωζώνη. Η διεύρυνση της φοροδιαφυγής σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της διαδικασίας κίνησης του κεφαλαίου, της όξυνσης του φορολογικού ανταγωνισμού με την εμφάνιση των φορολογικών παραδείσων, οι τριγωνικές συναλλαγές με αυτές τις χώρες. Ενώ σταθερή είναι η ύπαρξη των διάφορων απορρήτων, από το φορολογικό και το εμπορικό ως το τραπεζικό απόρρητο.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα να συσπειρωθούν σε κοινή γραμμή διεκδίκησης και πάλης με βασικά αιτήματα:

-Να επωμιστεί τα φορολογικά βάρη το μεγάλο κεφάλαιο, η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής για τους επιχειρηματικούς ομίλους στο 45% για το σύνολο των κερδών (τα δε διανεμόμενα κέρδη να φορολογούνται ενταγμένα στο εισόδημα με βάση τη φορολογική κλίμακα, η οποία θα έχει υψηλούς συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα). Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι διάφορες φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνονται στον αναπτυξιακό νόμο. Να καταργηθούν τα ευνοϊκά ειδικά φορολογικά καθεστώτα που ισχύουν για τους εφοπλιστές, αλλά και για τμήματα του κεφαλαίου. Στόχοι πάλης δεμένοι με τη συνολικότερη αμφισβήτηση της ελευθερίας κίνησης του κεφαλαίου και της κατάργησης των διαφόρων μηχανισμών που διευκολύνουν τη φοροαπαλλαγή του.

-Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα χαράτσια, οι έμμεσοι φόροι στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα. Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανέργους, νέους, μισθωτούς, εμπόρους και βιοτέχνες. Να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι φόροι που πνίγουν και εξοντώνουν τα λαϊκά στρώματα. Να δοθούν άμεσα τα φάρμακα δωρεάν χωρίς προαπαιτούμενα και περιορισμούς..Να καταργηθεί ο φόρος ειδικής κατανάλωσης στο πετρέλαιο και να δοθεί φθηνό πετρέλαιο στο λαό που κινδυνεύει να παγώσει.  -Αύξηση του αφορολόγητου στο ύψος των 20.000 ευρώ ατομικά και 40.000 ευρώ ανά ζευγάρι, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη, να μη μείνει κανείς μόνος του!. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου να μην ανεχτούν να υποβληθούν σε νέες άγριες θυσίες για να βρουν διέξοδο προς την υψηλή κερδοφορία τα τεράστια κεφάλαια που έχουν αποσπάσει από τη δική τους ληστεία οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου είναι αδιέξοδος και επικίνδυνος για το λαό.Λαϊκή οργανωμένη ανυπακοή και συμμαχία για την απόκρουση και την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο. Ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα μονοπώλια με λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ.

Περισσότερα

Ομιλία του Μ. Καραντούσα, Προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος Τροφίμων Ποτών στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας για την ερμηνευτική εγκύκλιο

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες Ήρθαμε  σήμερα εδώ έξω από το υπουργείο εργασίας και απαιτούμε από την...

Ομιλία του Γιάννη Τασιούλα, Προέδρου Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλους Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην απεργιακή Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Η 1η Μάη είναι ημέρα δική μας. Των εργαζομένων όλου του κόσμου...

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...