Ομιλία του Στ.Σταθουλόπουλου στο λαϊκό συλλαλητήριο 25-08-2023 στο Σύνταγμα

Δημοσιεύτηκε στις

Ομιλία του Στάθη Σταθουλόπουλου προέδρου του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής και μέλος του Συλλόγου Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει την προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της για την τραγική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας απο τις καταστροφικές πυρκαγιές. Μια πραγματικότητα ότι όλες οι κυβερνήσεις μαζί με την σημερινή που πέρασαν τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια ακολούθησαν μια εγκληματική πολιτική που σαν αποτέλεσμα είχε να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε πυροσβέστες και αναγκαία μέσα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, να μην υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, πρόληψης των πυρκαγιών Αυτή η πολιτική στα πλαίσια της Ε.Ε. οδήγησε σήμερα στο δασαρχείο της Πάρνηθας να υπάρχουν μόνο 7 δασοφύλακες και κανένας δασεργάτης για μια έκταση 350.00 στρεμμάτων δάσους.

Η κυβέρνηση μάλιστα αφού είδε ότι δεν πιάνει το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής επιστράτευσε αστείες δικαιολογίες για να κρύψει τις δικές της ευθύνες , επιρρίπτοντας ευθύνες σε άλλους, κρύβοντας ότι πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου μαζικοί φορείς σωματεία, συνδικαλιστές των πυροσβεστών είχαν καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης με αναγκαία μέσα, αντιπυρικούς δρόμους.

Μάλιστα αυτές τις μέρες ακούσαμε και αυτό ότι δεν είναι ώρα για κριτική , δεν είναι ώρα για συγκεντρώσεις, εμείς τα σωματεία που πήραμε την πρωτοβουλία για την σημερινή συγκέντρωση λέμε ξεκάθαρα ότι τώρα είναι ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια για να απαιτήσουμε να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών, για να μη ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες οι πληγέντες να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% των ζημιών που υπέστησαν.

Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση είναι ικανότατη να υπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα, να φέρνει κατακαλόκαιρο αντεργατικά νομοσχέδια , να αυξάνει το χρόνο δουλειάς , να αυξάνει τα όρια σύνταξης, να ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση να στέλνει τα ΜΑΤ στους πλειστηριασμούς, και τόσα άλλα . Απλά θεωρεί ότι η δασοπυρόσβεση είναι κόστος , όπως η υγεία, με τις τεράστιες ελλείψεις υγειονομικών, , είναι κόστος η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπλυμμηρική προστασία με όλα τα αναγκαία έργα που απαιτούνται σήμερα.

Την ίδια στιγμή που η χώρα μας βιώνει τέτοιες καταστροφές ο πρωθυπουργός της χώρας μας συναντήθηκε με τον ΖΕΛΕΝΣΚΙ για να τον ενισχύσει με νέους πολεμικούς εξοπλισμούς και την ίδια στιγμή να μην ενισχύει με όλα τα απαραίτητα μέσα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος και των υποδομών της χώρας μας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Η καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα ανέδειξε το εφιαλτικό σενάριο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος καθώς αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει κανένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπισή του Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα…….

Γύρω από τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας υπάρχουν μεγάλες βιομηχανικές ζώνες όπως του Θριασίου, των Άνω Λιοσίων, του Μενιδίου. Στον Ασπρόπυργο κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς , κάηκαν εργοστάσια και αποθήκες με αποτέλεσμα καμένοι τόνοι ελαστικών , και άλλων τοξικών υλικών που έκαναν την ατμόσφαιρα της περιοχής ανυπόφορη αποπνιστική βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση η περιφέρεια οι δημοτικές αρχές αντί να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση το μόνο που έκαναν είναι η αποστολή μηνύματος το 112, και η σύσταση στους κατοίκους της περιοχής να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες.

Την ίδια στιγμή κάτοικοι , πυροσβέστες δυνάμεις από τα σωματεία έδιναν την μάχη για να σωθούν τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών , έκαναν προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την μεγάλη πυρκαγιά, εργοδότες μεγάλες επιχειρήσεις υποχρέωναν τους εργαζόμενους να εργαστούν σε αυτές τις ακραίες συνθήκες.

Μόνο κάτω από την αποφασιστική στάση των σωματείων των κλαδικών συνδικάτων αναγκάστηκαν να αφήσουν τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν από το χώρο δουλειάς

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση είχα;με την απαράδεκτη στάση της αττικής οδού όταν ζήτησε, διόδια από τους οδηγούς των λεωφορείων , όταν αποχωρούσαν από το αμαξοστάσιο; στα άνω Λιόσια κάτω από την παρέμβαση των συνδικαλιστών της ΔΑΣ ,

Στο Θριάσιο νοσοκομείο οι εργαζόμενοι έδωσαν μάχη για να μην περάσει στο νοσοκομείο όταν μάλιστα είναι δίπλα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Και εδώ φάνηκε ότι δεν υπήρχε ολοκληρωμένο σχέδιο διαφυγής εργαζομένων και ασθενών για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη η οργή η αγανάκτηση να μετατραπεί σε οργάνωση και αγώνα, για να διεκδικήσουμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων του περιββάλοντος

Όλα αυτά που ζήσαμε αυτές τις μέρες δεν αποτελούν κανονικότητα , μπορούμε με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας να ζήσουμε και να απολαύσουμε τον πλούτο που παράγουμε καθημερινά., μέσα σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον.

Περισσότερα

Ομιλία του Μ. Καραντούσα, Προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος Τροφίμων Ποτών στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας για την ερμηνευτική εγκύκλιο

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες Ήρθαμε  σήμερα εδώ έξω από το υπουργείο εργασίας και απαιτούμε από την...

Ομιλία του Γιάννη Τασιούλα, Προέδρου Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλους Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην απεργιακή Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Η 1η Μάη είναι ημέρα δική μας. Των εργαζομένων όλου του κόσμου...

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...