Ομιλία του Π.Καράμπελα στο λαϊκό συλλαλητήριο 25-08-2023 στο Σύνταγμα

Δημοσιεύτηκε στις

Ομιλία του Πέτρου Καράμπελα, μέλος του  ΔΣ του Συνδέσμου ΕΒΕ Αχαρνών

Για άλλη μια χρόνια βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που είχαμε το 2021 στην Βαρυμπόμπη τώρα πάλι μια από τα ίδια τα ξαναζούμε για άλλη μια φορά σε επανάληψη.

Οι ευθύνες για την φωτιά είναι πολλές και έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι οι ευθύνες διαχρονικά τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και όλων των προηγούμενων , καθώς και των δημοτικών αρχών που βάζουν στο ζύγι του κέρδους τις ζωές μας αφήνοντας υποστελεχωμένα τα δασαρχεία και την πυροσβεστική χωρίς να υπάρχει το παραμικρό σχέδιο πυροπροστασίας.

Είναι η ίδια πολιτική που την ίδια στιγμή βάζει λουκέτα στα μαγαζιά μας βγάζει  και τα σπίτια μας  στο σφυρί.

Ως σωματεία στο Μενίδι  φέτος αλλά και διαχρονικά πολλά χρόνια τώρα κρούουμε  το καμπανάκι του κινδύνου τόσο για  τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας και του δρυμού όσο και για τους οικισμούς στους πρόποδες καταθέτοντας συγκεκριμένα μέτρα προστασίας , πρόληψης για την περιοχή  για το τι πρέπει να γίνει αλλά για ακόμα φορά για μια ακόμα χρονιά δεν γίνεται τίποτα.

Αλώστε το «τρεχάτε ποδαράκια μου» και πάμε και όπου βγει είναι το μόνο μέτρο που μας  συστήνει όλες αυτές τις μέρες η  κυβέρνηση σε μας που βλέπουμε  να χάνεται το βίος μας στο άψε-σβήσε κυριολεκτικά και έτσι να γίνονται στάχτη σε μια στιγμή ο μόχθος και οι θυσίες μας για να βάλουμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας.

Για άλλη μια φορά το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» παίρνει όλες αυτές τις μέρες σάρκα και οστά από την πρώτη στιγμή είμαστε στην πρώτη γραμμή 5 μέρες τώρα μαζί με τους γείτονές μας  , τους εργαζόμενους της περιοχής  , τους συναδέλφους μας επαγγελματίες, τη νεολαία δώσαμε και συνεχίζουμε  να δίνουμε έναν άνισο αγώνα με την πύρινη λαίλαπα και τα αποκαΐδια της , σώζοντας τα  σπίτια και  ό,τι μπορεί να σωθεί με ό,τι διαθέσιμο μέσο υπάρχει με τα λάστιχα και τους κουβάδες στα χέρια από το πρωί , μέχρι το βράδυ και τούμπαλιν.

Το κράτος έχει προτεραιότητες, που είναι έξω και μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας και της προστασίας της ζωής μας. Προτεραιότητα γι’ αυτούς είναι τα όπλα για το ΝΑΤΟ, η στήριξη του μετώπου στην Ουκρανία, οι επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη που μαυρίζει την ζωή μας. Ο φυσικός πλούτος, τα σπίτια μας, οι ζωές μας, η υγεία μας υποτάσσονται στο κοστος-οφελος. Αντί για πυροσβέστες και πυροσβεστικά, μας στέλνουν αστυνόμους και περιπολικά.

Φτάνει πια μέχρι εδώ.

Αν έχουν όμως την αυταπάτη ότι θα μαυρίζουν τη ζωή μας με το να καιγόμαστε το καλοκαίρι -να πνιγόμαστε τον χειμώνα στέλνοντας SMSκαι εμείς θα νανουριζόμαστε από τα ηλίθια επιχειρήματα που χρησιμοποιούν προκειμένου να δικαιολογήσουν την εγκληματική πολιτική τους, είναι γελασμένοι και καλό είναι να  επανέλθουν στην πραγματικότητα.

Ας πάρουν χαμπάρι ότι οι ζωές μας δεν είναι παιχνίδι επιβίωσης στην τηλεόραση.

Για αυτό Απαιτούμε εδώ και τώρα :

Απαιτούμε εδώ και τώρα χωρίς καθυστερήσεις άμεσα να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% σε όλους τους κατοίκους χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις που είδαν μέσα σε δευτερόλεπτα να χάνεται το βιός τους, καθώς και στους συναδέλφους μας επαγγελματίες.

Να εξασφαλιστεί η διανομή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους ή που έχουν υποστεί ζημιές και δεν είναι κατοικήσιμα.

Να στελεχωθεί άμεσα το δασαρχείο της Πάρνηθας με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό. Δεν είναι δυνατόν το 2023 να μην υπάρχει κανένας δασεργάτης και μόλις 7 δασοφύλακες στο Δασαρχείο της Πάρνηθας για 350.000 στρέμματα δάσους στον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής που κανονικά χρειάζονται πάνω από 100 άτομα. Να σταματήσει η κυβέρνηση να τα φορτώνει  όλα στην «κλιματική αλλαγή», στον στρατηγό άνεμο, στο «πρωτοφανές καλοκαίρι», στην ανθρώπινη αμέλεια.

Να ξεκινήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα προστασίας στην περιοχή με ευθύνη του κράτους για να μην πνιγούμε.

Προειδοποιούμε και σήμερα την κυβέρνηση  από αυτό εδώ το βήμα  να μην τολμήσει να σκεφτεί να κάνει μπίζνες πάνω στα καμένα  που σχεδιάζει στο όνομα τάχα της προστασίας και της πρόληψης από τις πυρκαγιές. Θα μας βρει μπροστά της.

Εμείς οι επαγγελματίες κάτοικοι των Αχαρνών που ζούμε κάτω από την Πάρνηθα, ξέρουμε ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι από την μοίρα και το κακό μας ριζικό. Ξέρουμε ότι θα μπορούσαμε να ζούμε με ασφάλεια και να απολαμβάνουμε τον απέραντο φυσικό πλούτο της περιοχής. Ξέρουμε επίσης και ποιοι στέκονται εμπόδιο σε αυτό.

Το ζήτημα της πολιτικής προστασίας αφορά την ίδια μας τη ζωή και την υγεία μας.

Είναι υπόθεση όλου του λαού να μπει μαζικά στον αγώνα και να

διεκδικήσει μέτρα πρόληψης και προστασίας. Για αυτό καλούμε και όλους του συλλόγους και τους φορείς να σταθούν δίπλα μας στα δίκαια αιτήματα μας.

Ως εδώ με την πολιτική που αφήνει πίσω της στάχτες και αποκαΐδια, τώρα είναι ώρα να σώσουμε ό,τι σώζεται δυναμώνοντας την λαϊκή κινητοποίηση  και την αλληλεγγύη.

Περισσότερα

Ομιλία του Μ. Καραντούσα, Προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος Τροφίμων Ποτών στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας για την ερμηνευτική εγκύκλιο

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες Ήρθαμε  σήμερα εδώ έξω από το υπουργείο εργασίας και απαιτούμε από την...

Ομιλία του Γιάννη Τασιούλα, Προέδρου Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλους Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην απεργιακή Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Η 1η Μάη είναι ημέρα δική μας. Των εργαζομένων όλου του κόσμου...

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...