Ομιλία Νίκου Μαυροκέφαλου,μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ στο συλλαλητήριο 29/1

Δημοσιεύτηκε στις

Εκ μέρους των συνδικάτων και των μαζικών φορέων της Αττικής καλωσορίζουμε την αγωνιστική δημοτική αρχή της Πάτρας, το Εργατικό Κέντρο, τα δεκάδες σωματεία και μαζικούς φορείς της πόλης. Ενώνουμε τη φωνή και τον αγώνα μας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων στις πόλεις μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Φτάνει πια. Απαιτούμε λύσεις.

Δε θυσιάζουμε τις ζωές και τα δικαιώματα μας για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Δεν ανεχόμαστε τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει 5 δις ευρώ το χρόνο για τη συμμετοχή στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς που βάζουν σε σημαντικό κίνδυνο τη χώρα μας να μην διατίθενται χρήματα για να ενισχυθούν οι υποδομές, το προσωπικό και τα μέσα που προστατεύουν τη ζωή και το βιος του λαού μας.

Δεν ανεχόμαστε τη στιγμή που μετράμε πάνω 23.000 νεκρούς από την πανδημία και το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα όπως και σε όλο τον κόσμο να έχει σχεδόν καταρρεύσει, η κυβέρνηση να συνεχίζει την προκλητική ενίσχυση των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών.

Αποτελεί πραγματική πρόκληση να μην μπορούν χιλιάδες οικογένειες να ζεσταθούν από το χειμώνα, μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Εν έτη 2022 να έχουν βρει το θάνατο πάνω από 80 φτωχοί συνάνθρωποί μας από τα πρόχειρα μαγκάλια και τις παμπάλαιες σόμπες που χρησιμοποίησαν για να ζεσταθούν.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιούν, για το πια διακυβέρνηση είχε στη θητεία της τα λιγότερα ή περισσότερα θύματα, είναι μεγάλη ντροπή που δεν μπορεί να ανεχτεί κανένας άνθρωπος.

Δε δείχνει μόνο την κυνικότητα των αστικών κομμάτων. Επιβεβαιώνει ότι αυτό το σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας δεν μπορεί τελικά να προστατέψει ούτε τις πιο στοιχειώδης και οξυμένες ανάγκες του λαού.

Το αστικό κράτος αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ανίκανο να αντιμετωπίσει έναν απλό χιονιά. Το «επιτελικό κράτος» θάφτηκε στο χιόνι, στους χιλιάδες εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό και σε άλλους κεντρικούς δρόμους, στις διαλυμένες συγκοινωνίες, στα αποκλεισμένα νοσοκομεία, στο απόλυτο μπάχαλο που έγινε με τα σχολεία. Πέντε ημέρες μετά τη χιονόπτωση και ακόμα στην Αττική 1.000 οικογένειες δεν έχουν ρεύμα, σε πολλούς δήμους δεν κυκλοφορεί κανείς εκτός από τους κεντρικούς δρόμους, ενώ όλα τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Το αστικό κράτος που με διαδικασίες fast track ψηφίζει αντιλαϊκά νομοσχέδια και χαρίζει δισεκατομμύρια στα μονοπώλια, αποδείχτηκε γυμνό να προστατέψει την Αττική από ένα καιρικό φαινόμενο που όλοι γνώριζαν με ακρίβεια ότι θα έρθει 6 ημέρες νωρίτερα.

Όπως ακριβώς συνέβη με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Β. Εύβοια, στην Ηλεία, στο Μάτι παλιότερα, με τον περσινό χιονιά στην Αττική, με τους σεισμούς στη Σάμο και στην Κρήτη, με τις πλημμύρες στην Εύβοια, στη Θεσσαλία, στη Μάνδρα Αττικής κ.α.

Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές σε όλους τους κρίκους πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, στην κεντρική διοίκηση και στην πολιτική προστασία, στην περιφέρεια, στους δήμους, οφείλονται στη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που έχουν ως προτεραιότητα τη διασφάλιση του καπιταλιστικού κέρδους.

Στην Αττική 200.000 οικογένειες έμειναν χωρίς ρεύμα. Αυτό τον τεράστιο αριθμό κομμένων παροχών έπρεπε να αντιμετωπίσουν μόλις 150 συνεργεία του εμπορευματοποιημένου ΔΕΔΔΗΕ, οι περισσότεροι εργολαβικοί και σχεδόν καθόλου εκπαιδευμένοι, σε ένα δίκτυο διανομής που έχει να συντηρηθεί ολοκληρωμένα πάνω από 20 χρόνια. Τα στοιχεία που δίνει το Ινστιτούτο Ενέργειας είναι αποκαλυπτικά. Το 2009 διατείθονταν για ενισχύσεις και βελτιώσεις του δικτύου 174 εκ. ευρώ ενώ το 2018 μόλις 54 εκ. ευρώ και μέχρι σήμερα ακόμα πιο λίγα.

Ο ιδιωτικοποιημένος από τον ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που παίρνει προίκα 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από την τσέπη του ελληνικού λαού για τις υποτιθέμενες “άγονες γραμμές”, εκτροχιάστηκε στην πρώτη κακοκαιρία.

Την ίδια στιγμή που η Περιφέρεια Αττικής των 5 εκ. κατοίκων διαθέτει μόλις 3 εκχιονιστικά ενώ οι δήμοι δεν έχουν επαρκή αριθμό προσωπικού και μέσων ούτε για να μαζέψουν τα κλαδιά από τους δρόμους.

Τα προβλήματα της πρόληψης και της αντιμετώπισης πυρκαγιών, πλημμύρων, σεισμών θα τα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας. Γιατί έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς. Γιατί τα έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας δε δίνουν κέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και το αστικό κράτος επιλέγει να αποψιλώνει αυτούς τους τομείς και να ιδιωτικοποιεί εκείνα τα τμήματα στην ενέργεια, στο νερό, στις μεταφορές, στην τοπική διοίκηση που προσφέρουν κέρδος στους ιδιώτες.

Οι εγκληματικές ευθύνες είναι διαχρονικές και είναι όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ.

Και αντί όλοι αυτοί να ψάχνουν να βρουν τρύπα να κρυφτούν, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν το θράσος να στήνουν μια νέα κοκορομαχία στη Βουλή για να ξεγελάσουν και να προσανατολίσουν το θυμό των εργαζομένων σε νέες αυταπάτες κυβερνητικής διαχείρισης. Γιατί η ανικανότητα – όπου υπάρχει – και η έλλειψη σχεδίου έχει αφετηρία το γεγονός ότι τα κόμματα του κεφαλαίου θυσιάζουν τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Όταν τα αστικά κόμματα αναγάγουν σε γραμμή άμυνας την «ατομική ευθύνη» σημαίνει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν τίποτα ουσιαστικό γιατί κοστίζει.

Όμως δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Απαιτούμε εδώ και τώρα άμεσα μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με επαρκή χρηματοδότηση μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Δεν πρόκειται να σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας όπως έκανε ο λαός της Β. Εύβοιας, όπως κάνει ο λαός της Πάτρας, όπως έκαναν πολλοί πρωτοπόροι αγωνιστές εδώ στην Αττική οδό, προσφέροντας το πιο απλό, λίγο νερό και λίγη τροφή σε όσους ήταν για ώρες αποκλεισμένοι και ξεχασμένοι από την ιδιωτική εταιρία και το κράτος.

Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πως μόνο «ο λαός μπορεί να σώσει το λαό». Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να περιμένει «σωτήρες» και ουσιαστικές λύσεις έξω από τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα και της ταξικής πάλης, έξω από το δρόμο της αλληλεγγύης.

Καλούμε τα συνδικάτα της Αττικής και όλης της Ελλάδας να οργανώσουν τον αγώνα τους για την προστασία της ζωής, της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους με νέους αγώνες, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε πόλη  με νέα συλλαλητήρια μέσα στο Φλεβάρη.

Καλό αγώνα!

Περισσότερα

Τοποθέτηση Θανάση Γκώγκου, Μέλος του ΔΣ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για τον προϋπολογισμό για το 2023

Για μία ακόμα χρονιά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) επικύρωσε ως διακοσμητικό...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου, μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για το ποινολόγιο των ανέργων

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) πέρασε κατά πλειοψηφία ένα άθλιο...

Παρέμβαση της ΔΑΣ στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΣΕΕ στις 15-9-22

https://youtu.be/3L3TiVs3DkY  Πριν από την τοποθέτηση μας θέλουμε να επισημάνουμε σε όλους την πρόσφατη απόφαση του...