Ομιλία του Μ. Καραντούσα, Προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος Τροφίμων Ποτών στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας για την ερμηνευτική εγκύκλιο

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες

Ήρθαμε  σήμερα εδώ έξω από το υπουργείο εργασίας και απαιτούμε από την υπουργό και την κυβέρνηση της ΝΔ να αποσύρει την αισχρή εγκύκλιο του νόμου Γεωργιάδη που επεκτείνει το χρόνο απλήρωτης δουλειάς.

Η συγκεκριμένη είναι «αιτία πολέμου» για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.

Είναι κομμένη και ραμμένη κατόπιν παραγγελίας του ΣΕΒ και των ομίλων για το παραπέρα ξεζούμισμα των εργαζόμενων, σήμερα σε μια σειρά κλάδους όπως το εμπόριο, την βιομηχανία, αύριο στο σύνολο όλων των κλάδων της οικονομίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ως έτοιμη από ποτέ πάει παραπέρα την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, προετοιμάζει ολοκληρωτικό χτύπημα στο σταθερό χρόνο εργασίας, στο 8ωρο.

Προχωρεί στην ατελείωτη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα στη δουλειά, μέχρι τελικής πτώσης.

Όλα αυτά για το χατίρι των αφεντικών τους, τους βιομήχανους, τους μεγαλοεργοδότες, τους πολυεθνικούς ομίλους για την υπεράσπιση των κερδών τους.

  • Συγκεκριμένα δίνουν δώρο μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους Βιομήχανους με το πρόσχημα της προετοιμασίας του εργαζόμενου για την ανάληψη της εργασίας και την αποχώρηση από αυτή! Δηλαδή, οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν μισή ώρα νωρίτερα στη δουλειά και να φεύγουν μισή ώρα αργότερα κι αυτό το διάστημα να μην θεωρείται χρόνος εργασίας. Μα και τώρα ένας εργαζόμενος πηγαίνει νωρίτερα στην εργασία του. Αυτό που κρύβουν είναι ότι θα ξεκινά η εργασία ½ ώρα πριν και θα τελειώνει ½ μετά, γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο την πληρωμή, της μιας ώρας υπερεργασίας.
  • Χαρίζονται μέχρι 3 μέρες το μήνα στην εργοδοσία για να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους όσες ώρες θέλει καθώς όπως αναφέρει η εγκύκλιος«είναι σκόπιμο να γίνονται αποδεκτά μέχρι 3 μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο, στην οποία περίπτωση, η σχετική διαπίστωση από την Επιθεώρηση Εργασίας, θα συνεπάγεται σύσταση και όχι επιβολή προστίμου.» Δηλαδή ο εργαζόμενος θα δουλεύει όσες ώρες θέλει ο εργοδότης του γιατί ήταν δήθεν αμελής και «ξέχασε» να χτυπήσει την κάρτα. Καινούργια κόλπα δήθεν για να προστατέψουν το μεροκάματο ενός εργαζόμενου λόγω αργοπορίας ή στην περίπτωση μονού χτυπήματος. Λοιπόν τους λέμε ότι όποιος καθυστερεί να αφαιρούν τον χρόνο αυτό και να αφήσουν τις αθλιότητες που οδηγούν στην μαύρη επιμήκυνση του ωραρίου.
  • Δεν δηλώνεται καθόλου ωράριο σε όσους εργαζόμενους χαρακτηρίζονται ως “διευθυντικά στελέχη”. Για το χαρακτηρισμό αυτό όμως δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό και αντικειμενικό κριτήριο (π.χ. ιδιαίτερα αυξημένες αποδοχές) και μπορούν να Βαφτιστούν “διευθυντές” ακόμα και εργαζόμενοι με μερική απασχόληση! Τι άλλο θα ακούσουμε! Πάντως διευθυντές με μισθούς 800 ευρώ δεν υπήρχαν, δεν υπάρχουν και ούτε πρόκειται να υπάρξουν στα εργοστάσια και στους χώρους δουλειάς.
  • Η ευθύνη για το σωστό χτύπημα της κάρτας μετακαλείτε στον εργαζόμενο. Μάλιστα έχουν τέτοιο θράσος που γράφουν πως μπορεί «να υφίσταται σχετική πρόβλεψη περί υποχρέωσης τήρησης του ωραρίου από τους εργαζόμενους στο πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου της επιχείρησης.» Δηλαδή ο εργαζόμενος που θα δουλεύει απλήρωτος εκτός ωραρίου θα κινδυνεύει να τιμωρηθεί και πειθαρχικά! Δηλαδή με λίγα λόγια και κερατάς και δαρμένος.
  • Με την “ευέλικτη προσέλευση” που μπορεί να φτάσει μέχρι και 2 ώρες δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να καλύπτει τα ίχνη της υποδηλωμένης εργασίας και να μεταβάλει συνεχώς το ωράριο των εργαζομένων. Εδώ έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και των ίδιων των εργοδοτών. Επιβάλουν και νομιμοποιούν την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία ως και 2 ώρες την ημέρα γιατί ο εργοδότης μπαμπούλας έχει τον τρόπο και τον μηχανισμό να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να χτυπήσει την κάρτα του μετά από δύο ώρες ενώ ήδη θα εργάζεται.
  • Το διάλειμμα δεν θεωρείτε χρόνος εργασίας και παρατείνει το ωράριο.

Ακόμα και την ολιγόλεπτη ξεκούραση δεν θέλουν να πληρώσουν.

  • Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας το οποίο επιδοτείτε με ζεστό χρήμα, να καταχωρούν τις αλλαγές των ωραρίων και τις υπερωρίες στο ΕΡΓΑΝΗ μετά την πραγματοποίηση τους και όχι πριν την ανάληψη της εργασίας όπως ισχύει σήμερα. Ο λαός μας λέει «ουδεμία ευθύνη φέρω μετά και την απομάκρυνση από το ταμείο». Στην πραγματικότητα ακόμη και στην μοναδική περίπτωση όποιου ελέγχου από το ΣΕΠΕ αυτός ο έλεγχος αυτοαναιρείται.
  • Καμία κανονιστική διάταξη δεν έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής για να ισχύσουν τα πρόστιμα (10.500€) που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση αν οι εργοδότες παραβιάζουν τις διατάξεις για την ψηφιακή κάρτα. Εδώ γελάμε γιατί είναι γνωστό ότι τα πρόστιμα στην πραγματικότητα δεν έχουν υποχρεωτική εφαρμογή και δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και την διαγραφή τους.

Και το αίσχος του Ν.Γεωργιάδη 5053/2023 δεν έχει τελειωμό καθώς ορίζει

Ως και 13 ώρες δουλειά την ημέρα και δυνατότητα απασχόλησης σε πολλούς εργοδότες ως δήθεν «δικαίωμα» τους εργαζόμενου.

Την μονομερή απόφαση της εργοδοσίας να επιβάλλει εξαήμερη απασχόληση οποτεδήποτε θεωρεί ότι έχει αυξημένες ανάγκες παραγωγής.

«Την κατά παραγγελία απασχόληση» όπου ο εργαζόμενος θα είναι σε ετοιμότητα εργασίας χωρίς να πληρώνεται και σε περίπτωση που τον ειδοποιήσει ο εργοδότης θα πρέπει μέσα σε 24 ώρες να παρέχει την εργασία του.

Την δοκιμαστική περίοδο σε όλες τις συμβάσεις εργασίας (αορίστου και ορισμένου χρόνου) με αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης υπό δοκιμή αν κριθεί από τον εργοδότη ανεπιτυχής η δοκιμαστική περίοδος.

Μας λένε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε καθώς η ψηφιακή κάρτα και ο ηλεκτρονικός έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας εξασφαλίζει τον εργαζόμενο.

Θα μπορούσε κανείς να πιστέψει αυτά τα αισχρά ψέματα της κυβέρνησης περί ελέγχων από την πλέον Ανεξάρτητη Αρχή τον ΣΕΠΕ αν είχε έρθει ουρανοκατέβατος.

Μιας ανεξάρτητης αρχής που είναι τόσο εξαρτημένη από την κυβέρνηση και τους εργοδότες που τα συνδικάτα καταγγέλλουν την ολιγωρία, την μη παρουσία των ελεγκτών στους χώρους δουλειάς εδώ και χρόνια, γιατί ακριβώς με σχέδιο έχουν ξηλώσει  εργαζόμενους και αντίστοιχες υπηρεσίες ώστε ανενόχλητοι οι εργοδότες να εγκληματούν σε βάρος των εργαζόμενων.

Γί αυτό έχουν ευθύνη και αυτοί που διοικούν το ΣΕΠΕ.

Γίνεται κατανοητό σε όλους ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει γη και ύδωρ στους βιομήχανους στον ΣΕΒ.

Τα συνθήματα της  «για επιστροφή στην κανονικότητα» και τη «βελτίωση των εργασιακών συνθηκών» δεν αφορούν εργατικά δικαιώματα και νέες κατακτήσεις για τους εργαζόμενους, αλλά την εξασφάλιση της νέας κερδοφορίας του κεφαλαίου, την διερεύνηση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων μέσω της ολοένα επιμήκυνσης του καθημερινού χρόνου εργασίας.

Γνωρίζουν καλά ότι η πολιτική αυτή που έχουν επιβάλλει στο όνομα «των μεταρρυθμίσεων και την ανάπτυξης» αφορά τους λίγους και πρέπει να την πληρώσουν οι πολλοί, δηλαδή οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στην ενέργεια, σαρώνει το εργατικό – λαϊκό εισόδημα, που σε συνδυασμό του κόστους που συνεχώς επιβαρύνει τις οικογένειες μας, σε τομείς όπως η υγεία και παιδεία και που με καθηλωμένους μισθούς εδώ και 15 χρόνια, κάνουν την ζωή κόλαση!

Την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης των μεγάλων επιστημονικών επιτευγμάτων και εφευρέσεων αντί να μειώνεται ο ημερήσιος χρόνος εργασίας, αυτός επιμηκύνεται γιατί έτσι θέλουν οι καπιταλιστές και το βάρβαρο σύστημα τους.

Μπορούμε να πούμε με σιγουριά χωρίς να κινδυνολογήσουμε ότι η εποχή αυτή είναι ίδια με την εποχή της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης του 19ου αιώνα.

Και τότε οι καπιταλιστές και οι βιομήχανοι, για να διευρύνουν την παραγωγή τους, έβαλαν στη δουλειά την γυναίκα τάχα «ως ίσο δικαίωμα» αλλά και τα ανήλικα παιδιά, ως την πιο αισχρή εκμετάλλευση. Ας αναλογιστούμε και σήμερα το ίδιο δεν γίνεται? Μπορεί να δουλεύουν ο πατέρας, η μάνα, το παιδί σε μια οικογένεια και να μην φτάνει ο μισθός τους να πληρώσουν τις βασικές υποχρεώσεις τους, εδώ μας έχουν φτάσει και τώρα θέλουν περισσότερη δουλειά, από περισσότερους.

Τελικά ο χρόνος είναι χρήμα!

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες είναι βέβαιο ότι θα θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς εργάτες, θα τσακιστούν κορμιά, θα αρρωστήσουν από την εξάντληση και τις επαγγελματικές ασθένειες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Γι΄αυτή την άθλια κατάσταση ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα καθώς όλες τους έχουν διατηρήσει στο ακέραιο όλους τους αντεργατικούς νόμους και φυσικά τους  έχουν επεκτείνει.

Άλλωστε όλα  τα αστικά κόμματα ιδιαίτερα της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, μιλάνε για συνέχεια του κράτους, αλλά όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των εργαζομένων αυτή η συνέχεια σπάει, πάει στις καλένδες!

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες

Χρέος όλων των ταξικών συνδικάτων, των τίμιων συνδικαλιστών είναι να ενημερώσουμε όλους τους εργαζόμενους για το τι μας ετοιμάζουν σε εμάς και τις οικογένειες μας.

Γι΄αυτό καλούμε άμεσα να συνεδριάσουν όλα τα σωματεία να πάρουν νέες αποφάσεις καταδίκης για αυτή την αισχρή εγκύκλιο, να γίνουν ΓΣ με αποφάσεις κινητοποιήσεων αν τολμήσει η εργοδοσία να υλοποιήσει αυτό το αίσχος.

Το καλύτερο αγωνιστικό παράδειγμα είναι αυτό των εργαζόμενων στα Μεταλλεία Χαλκιδικής που με τον σπουδαίο αγώνα τους έχουν στριμώξει την εργοδοσία που θέλει να επιβάλλει 12ωρα – 6ημερα. Με τον αγώνα τους έχουν κουρελιάσει  τον Νόμο Χατζηδάκη – Γεωργιάδη στην πράξη.

Με τον αγώνα τους παλεύουν για ΣΣΕ με αυξήσεις και κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Τώρα να σημάνει εργατικός ξεσηκωμός!

Προετοιμαζόμαστε για «ολομέτωπη σύγκρουση»!

Περνάμε στην αντεπίθεση και οργανώνουμε όλα τα εργοστάσια, όλους τους χώρους δουλειάς!

Απαντάμε με πόλεμο στο πόλεμο που μας έχουν κηρύξει!

Οι μεγάλοι αγώνες για να υπερασπίσουμε τις ζωές μας είναι μπροστά.

Για να δούμε καλύτερες μέρες εμείς και οι οικογένειες μας, χρειάζεται να ανατραπεί αυτή η πολιτική, να ανατραπούν οι εκμεταλλευτές μας.

Τους λέμε! Να πάνε στα τσακίδια, τα κέρδη τους!

Εμείς διαλέγουμε τις ζωές μας!

Περισσότερα

Ομιλία του Γιάννη Τασιούλα, Προέδρου Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλους Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην απεργιακή Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Η 1η Μάη είναι ημέρα δική μας. Των εργαζομένων όλου του κόσμου...

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...