Ομιλία Κ.Δράκου για συγκέντρωση στα Προπύλαια 6.2.2020 για το ασφαλιστικό

image_pdfimage_print

Καλησπέρα Συναγωνιστές

Όλοι εδώ, από την σημερινή μας συγκέντρωση στα Προπύλαια, από τις συγκεντρώσεις που γίνονται ταυτόχρονα σε 6 ακόμα περιοχές της Αττικής, από τις συγκεντρώσεις που γίνονται ταυτόχρονα σε άλλες 16 μεγάλες πόλεις της χώρας ενώνουμε τις φωνές μας.

Ενώνουμε τις γροθιές μας, τις ελπίδες μας και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας.

Καταδικάζουμε το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔπου ιδιωτικοποιεί την ασφάλιση. Παλεύουμε για Δωρεάν και Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Για υψηλές παροχές υγείας-πρόνοιας.

Τα σημερινά συλλαλητήρια είναι ακόμα ένας κρίκος στον αγώνα της τελευταίαςπεριόδου. Αγώνας που μέσα από συγκεντρώσεις, ενημερώσεις σε χώρους δουλειάς, Γενικές Συνελεύσεις σωματείων σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα αποφασίζουμε ότι πρέπει να πάει ένα βήμα παραπέρα. Για αυτό κλιμακώνουμε με απεργία στις 18 Φλεβάρη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Αν κάποιος ανοίξει την τηλεόραση, μπει στο ίντερνετ θα πέσει πάνω σε πάρα πολλά δημοσιεύματα που λένε πόσο θα κερδίσουμε από τον νέο νόμο. Μιλάνε για αυξήσεις. Για διόρθωση αδικιών. Για αλλαγή του τοπίου εδώ και 10 χρόνια. Προσπαθούν να πλάσουν ένα παράλληλο σύμπαν, έναν τεχνητό ενθουσιασμό.

Ταυτόχρονα θάβονται εντελώς οι δραστηριότητες των σωματείων, οι παρεμβάσεις των εργαζόμενων, των συνταξιούχων. Λες και όλη η πλάση χαίρεται με αυτό τον νόμο. Έχει θαφτεί εντελώς ο μεγάλος απεργιακός αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι της Γαλλίας για το ίδιο ακριβώς θέμα. Σήμερα στην Γαλλία υπάρχει νέα 24ωρη απεργία. Απόδειξη ότι η επίθεση αυτή είναι συντονισμένη από τα αφεντικά απανταχού. Ότι είναι κοινή στρατηγική της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων.

Ξεπερνώντας τα μεγάλα λόγια διάφορων υπουργών, βουλευτών και «ειδικών» επί του ασφαλιστικού και κοιτώντας στα συγκεκριμένα στοιχεία, πέφτουν οι ψεύτικοι μανδύες και μένει πεισματάρα η αλήθεια.

Η ΝΔ δεν φέρνει νέο νόμο. Εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλουαφού η αρχιτεκτονική του παραμένει απαράλλακτη. Απλά κάνει κάποιες προσθήκες για να τον θωρακίσει και για να ξεπεράσει τα νομικά κενά. Αυτός ο νόμος αποτέλεσε ως και σήμερα την κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Δικαίως ονομάζεται λοιπόν από τους εργαζόμενους νόμος Βρούτση-Κατρούγκαλου

Τι λέει λοιπόν αυτός ο νέος νόμος;

  • Ανοίγει το δρόμο σε νέα επιδρομή με τους τρεις πυλώνες του συστήματος Πινοσέτ, όπου η ανταποδοτική σύνταξη θα βασίζεται στο ρίσκο και στον χρηματιστηριακό τζόγο.Οι συντάξεις θα ονοματίζονται πλέον χρηματιστηριακά προϊόντα και θα επενδύονται με όρους χαμηλού – μεσαίου και υψηλού ρίσκου. Το κράτος θα εγγυάται μονάχα την εθνική κατώτερη σύνταξη που παραμένει στα άθλια επίπεδα των 384 ευρώ για 20 χρόνια και στα 340 ευρώ με 15 χρόνια εργασίας. Ο εργαζόμενος δηλαδή θα πληρώνει τις εισφορές του. Το τι θα λάβει όμως θα κριθεί από το αποτέλεσμα της επένδυσης. Αν πάει καλά η επένδυση θα πάρει κάποια σύνταξη, αν όχι…κρίμα χάσατε!
  • Θεωρεί τα πάνω από 140δις που κλάπηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία -από τους εργοδότες και το κράτος- ως αγύριστα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους σημερινούς εργαζόμενους στην ποιότητα των παροχών υγείας, νοσηλείας, μητρότητας.
  • Παραμένουν σε ισχύ οι τεράστιες περικοπές από το 2010, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στις αναπηρικές, στις συντάξεις χηρείας και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων.Ενταφιάζονται οριστικά η 13η και η 14η σύνταξη, μαζί και το ΕΚΑΣ.
  • Επισφραγίζει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, για άνδρες και γυναίκες, που έθεσε ο Νόμος Κατρούγκαλου, με προοπτική αύξησης ανάλογα με το «προσδόκιμο ζωής».
  • Πετάει εκτός του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος μεγάλες κατηγορίες νέων εργαζομένων. Ποιος εργαζόμενος σήμερα θα έχει 30 και 40 χρόνια συνεχούς ασφαλισμένης εργασίας; Πόσοι εργαζόμενοι περιπλανιούνται από ολιγόμηνα προγράμματα σε ανεργία και πάει λέγοντας. Πόσοι είναι αυτοί που δουλεύουν μαύρα, που δουλεύουν 4ωρα, μερικές μέρες το μήνα. Πώς θα μαζέψουν τα ένσημα; Απάντηση δεν θα τα μαζέψουν.
  • Η ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ ανοίγει το δρόμο στην παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αρχίζοντας από τις επικουρικές. Βάζουν στο χέρι και τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ, περίπου 8 δισ. ευρώ.

 Λένε ψέματα για αυξήσεις στις συντάξεις.Άλλωστε ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει μικρότερη δαπάνη κατά 250εκατ € για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Οι συντελεστές αναπλήρωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή για όσους έχουν από 4.500 έως 9.000 ένσημα (δηλαδή 15 με 30 χρόνια δουλειάς), παραμένουν οι ίδιοι που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Σε συνδυασμό με τη μείωση του συντάξιμου μισθού (που πλέον υπολογίζεται ως ο μέσος όρος αποδοχών σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο και όχι στα 5 καλύτερα χρόνια) οδηγούν σε συντάξεις πείνας.

Οι όποιες αυξήσεις θα δοθούν αφορούν ελάχιστους συνταξιούχους, και οι περισσότερες από αυτές είναι λογιστικές και όχι πραγματικές, θα μειώσουν δηλαδή την προσωπική διαφορά. Ακόμα και αυτές οι μικρές αυξήσεις για εργαζόμενους με πάνω από 35 έτη θα δοθούν μετά το 2022 και η ονομαστική τους αύξηση δεν θα ξεπερνά τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (επίσημο πληθωρισμό) και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Τι θα πει αυτό το τελευταίο; Ότι θέλουν να συνδέσουν και την δυνατότητα αυξήσεων με το αν πάει καλά τα η οικονομία, τα κέρδη των εργοδοτών.

Είναι το ίδιο βιολί που κάνουν και στον κατώτατο μισθό. Θυμίζουμε: με τον Νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου επέβαλαν οι κατώτατος μισθός να ορίζεται από υπουργική απόφαση βάση της αντοχής της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Η ΝΔ είχε δεσμευτεί ότι η αύξηση του κατώτατου θα είναι η διπλάσια της αύξησης του ΑΕΠ. Δηλαδή αφού είχαμε αύξηση περίπου 2% θα έπρεπε ο κατώτατος να αυξηθεί κατά 4%. Τι έγινε τελικά;

Βιάστηκαν άρον-άρον και εν κρυπτώ η πλειψηφία της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση να υπογράψει πριν λίγες μέρες την διατήρηση της αθλιότητας του 650€ μικτά πριν καν ανοίξει η κουβέντα ακόμα και γι αυτή την ελάχιστη αύξηση. Σήμερα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ορκίζονται στο όνομα της αύξησης στα 751€ αλλά για…αργότερα. Η μεν ΝΔ λέει ότι ο μισθός θα πάει στα 703€ στα επόμενα 3 χρόνια. Ο δε ΣΥΡΙΖΑλέει να φτάσουμε στα 751€ το 2022. Θυμίζουμε βέβαια τι έλεγε το 2015 πουπροεκλογικά έταζε άμεση νομοθέτηση του κατωτάτου στα 751€, όντας κυβέρνηση 5,5 χρόνια διατήρησε την αθλιότητα του 586 και 511, καταψήφισε τις προτάσεις των σωματείων, τις προτάσεις που μόνο το ΚΚΕ έφερε στην Βουλή για 751€, εφάρμοσε τον ν.Βρούτση για ορισμό του μισθού από τον υπουργό. Πόσο θράσος πια!

Η κατάσταση λοιπόν για τους εργαζόμενους χειροτερεύει. Αυτός ο νόμος την χειροτερεύει ακόμα περισσότερο.

Συχνά στις κουβέντες μας με συναδέλφους ακούμε: «τι με νοιάζει το ασφαλιστικό, εγώ δεν θα πάρω σύνταξη ποτέ» ή «από το να πληρώνω εισφορές κα να μην έχω σοβαρό σύστημα υγείας, ας τα δίνω σε μια ιδιωτική ασφάλιση».

Απαντάμε: Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη. Είναι η υγεία, είναι η πρόνοια, είναι η νοσηλεία σε νοσοκομείο, τα φάρμακα, η προστασία της μητρότητας, τα εμβόλια.

Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε αυτό το μπάχαλο στην υγεία που υπάρχει σήμερα με ευθύνη των ίδιων των κυβερνήσεων που δήθεν έρχονται σήμερα ως σωτήρες του ασφαλιστικού. Απαιτούμε επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων που πήγαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και κάθε είδους ενισχύσεις των μονοπωλιακών ομίλων, αύξηση του προϋπολογισμού για υγεία-πρόνοια, υψηλής ποιότητας παροχές υγείας, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν είναι φιλανθρωπικοί οργανισμοί, λειτουργούν για το κέρδος. Η υγεία μας θα μπαίνει στην λογική του αν το όφελος υπερτερεί το κόστος. Για να έχεις αυτές τις καλύψεις σε μια ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να πληρώνεις επί 4, επί 5 για να ασφαλίσεις και την οικογένεια σου. Άλλωστε όσο μειώνονται οι καλύψεις της δημόσιας ασφάλισης, αντίστοιχα και περισσότερο θα μειώνονται και από τους ασφάλισικές εταιρίες.

Δείτε το παράδειγμα της Αμερικής που η ασφάλιση είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένη. Αν δεν έχεις χρήμα στην καλύτερη παίρνεις δάνεια για να νοσηλευτείς στην χειρότερη δεν νοσηλεύεσαι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πολλά είναι τα παραδείγματα των κανονιών που βάρεσανασφαλιστικές εταιρίες που θεωρούνταν έμπιστεςόπως Ενρον ή και Ασπίς με πολύ κόσμο να βρίσκεται χωρίς ασφάλιση και με χαμένα τα χρήματά του.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι και τα επαγγελματικά ταμεία. Στον κλάδο των ελεγκτικών εταιριών υπάρχει τέτοιο ταμείο που μάλιστα παρουσιάζεται και ως ένα από τα καλύτερα. Οι καλύψεις ακολουθούν αυτές του ΕΦΚΑ αλλά προπληρώνεις όλα τα ιατρικά έξοδα και τα παίρνεις μετά από μερικούς μήνες, με αποτέλεσμα αν κάνεις κάποια εγχείρηση ή νοσηλεία να χρειάζεται να βγάλεις από την τσέπη 2-3χιλ μπορεί και παραπάνω, μέχρι να στα δώσουν. Το ταμείο δεν προβλέπει καν την 6μηνη άδεια για την μητρότητα με αποτέλεσμα οι μητέρες να γυρνούν στην δουλειά στους 2 μήνες από την γέννηση. Στην διεκδίκηση του σωματείου μας ώστε να δίνεται άδεια, η διοίκηση του ταμείου μας απάντησε ότι πρέπει να κάνουν έρευνα για να δουν πιο είναι το κόστος ώστε να υπολογίσουν αν μπορούν να το επιτρέψουν.

Μαντέψτε πως απαντάει σε αυτή την κατάσταση η διορισμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ!

Ενώ τόσο καιρό δεν έχει βγάλει άχνα για το ασφαλιστικό, η διορισμένη ηγεσία εξέδωσε χθες μια ανακοίνωση μνημείο απεργοσπασίας. Η ανακοίνωση λέει ότι «γίνεται πολύ κακό για τίποτα», μιλάει για «ελαφρές βελτιώσεις» σε όσα ισχύουν σήμερα χωρίς να βγάζουν άχνα για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων.

Στο διά ταύτα της επιχείρησης χτυπήματος της απεργίας, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ καταλήγει ότι «δεν πρόκειται να εντάξει την αντίδρασή της στις προωθούμενες ασφαλιστικές ρυθμίσεις, σε κανέναν κομματικό σχεδιασμό καμίας παράταξης.Διατηρώντας την αυτονομία της επιδιώκει εξαντλητικό, σοβαρό και υπεύθυνο διάλογογια τη διασφάλιση ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα εγγυάται τις παρούσες και τις επόμενες γενιές…»!

Απεργοσπασία και «διάλογος μέχρι τελικής πτώσης», με τους εργατοπατέρες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να μην κρατούν πια ούτε τα προσχήματα…

Αποτελούν τον λαγό στον αντιασφαλιστικό σχεδιασμό, ζητάνε την δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, έχουν ανοιχτά πάρε – δώσε και ανταλλάγματα. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, εμφανίζονται όχι απλά ως ένας βαθύς απεργοσπαστικός μηχανισμός, αλλά ως μια σφραγίδα που τάχα εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και επιδιώκει να περάσει γύψο στις εργατικές διεκδικήσεις, να κυριαρχήσει η αφωνία στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, να συμβάλει πλάι στην κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της, στη σιγή νεκροταφείου.

Οι εργαζόμενοι ήδη έχουν ξεπεράσει τη γραφειοκρατική ομάδα της ΓΣΕΕ. Παρά τις απειλές και την υπονομευτική προσπάθεια που κάνει, τα μεγαλύτερα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα αλλά και η ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει Απεργία για τις 18 Φλεβάρη και θα διαδηλώνουν έξω από τα υπουργεία, τη Βουλή και τις εργοδοτικές ενώσεις, για να αποσυρθεί ο κατάπτυστος νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση που παραδίδει την Ασφάλιση στις ασφαλιστικές εταιρείες και στους επιχειρηματίες της Υγείας, που μετατρέπει την Ασφάλιση από κοινωνικό δικαίωμα σε τζόγο και ατομικό ρίσκο

 Συνάδελφοι, το ΣΚ στις 9πμ στο ΣΕΦ πραγματοποιήται το 31ο Συνέδριο του ΕΚΑ. Αφορά όλη την εργατική τάξη της πόλης αλλά και της χώρας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου. Οι δυνάμεις της ΔΑΣ θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνει ένα γνήσιο εργατικό συνέδριο που θα ασχοληθεί με τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζόμενων. Θα ασχοληθεί με την ενίσχυση των συνδικάτων αντιπαλεύοντας την παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους.

Στη χθεσινή, τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑ, αποκαλύφθηκε ο σχεδιασμός των παρατάξεων της ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ), της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ για το τι Συνέδριο επιδιώκουν να κάνουν. Με διαδικασίες fast-track δε θέλουν να αφήσουν χώρο για συζήτηση και αποφάσεις.Προσπάθησαν να κόψουν γνήσιους αντιπροσώπους που εκπροσωπούν μετανάστες που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες με όρους σύγχρονης σκλαβιάς ενώ ψήφισαν να πάρουν μέρος στο συνέδριο εργοδοτικοί μηχανισμοί και σωματεία σφραγίδες όπως του «πανελλήνιου συλλόγου ιδιωτικών υπαλλήλων» και του «κλαδικού σωματείου στα Σούπερ Μάρκετ» που δεν έχουν καμία σχέση με τους εργαζόμενους, που δεν έχουν βγάλει μια ανακοίνωση για τα προβλήματά τους, που στελέχη τους είναι διάφοροι «συνεργάτες» του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων όπως η διευθύντρια στο MYMARKET που έλεγε στους υπαλλήλους της να «χαμογελούν για 300 ευρώ». Προσπάθησαν μάταια να δώσουν κάρτες αντιπρόσωπων ακόμα και στο «σωματείο στις ασφαλιστικές εταιρείες» με δυο μέλη στη διοίκηση Τράπεζας, με μέλος τον πρόεδρο της εργοδοτικής ένωσης μεσιτών, με μέλος τον Πρόεδρο του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου και με καμιά 100στή ακόμα εργοδότες. 

Καλούμε όλους τους αντιπροσώπους που προβληματίζονται, ΅που αγωνιούν για τα προβλήματά της εργατικής τάξης και για την απάντηση που πρέπει να δώσει το συνδικαλιστικό κίνημα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, να απορρίψουν αυτούς τους σχεδιασμούς. Να μην επιτρέψουν την ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας στο Συνέδριο του ΕΚΑ. Να γυρίσουν την πλάτη στις παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ακόμα και αν δεν συμφωνούν σε όλα να στηρίξουν τη ΔΑΣ που παλεύει για την αναζωογόνηση και την ισχυροποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Για συνδικάτα εργατών κι όχι των εργοδοτών. 

Τις επόμενες 11 μέρες μέχρι την Απεργία πρέπει να απευθυνθούμε στους συναδέλφους μας. Να τους ενημερώσουμε τι λέει αυτό το νομοσχέδιο. Να μην αφήσουμε χώρο δουλειάς που δεν θα μπει η ανακοίνωση των σωματείων. Με Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, συζητήσεις να φτάσει το κάλεσμα του αγώνα παντού.

Όλα κερδίζονται στον δρόμο του αγώνα!

Με το κεφάλι ψηλά, με το δίκιο στο πλευρό μας, οργανώνουμε τον αγώνα για Δημόσια και Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση!

Στις 18/2 Απεργούμε

Comments are closed.