Ομιλία του Γ. Στεφανάκη, Συνδικάτο Επισιτισμού μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ στο συλλαλητήριο ενάντια στη σφαγή στη Παλαιστίνη

Δημοσιεύτηκε στις

Ομιλία στο συλλαλητήριο ενάντια στη σφαγή στη Παλαιστίνη 5/11/23

Συνάδελφοι συναδέλφισσες, όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο σύνταγμα, είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε διαλέξει τη σωστή πλευρά, γιατί δεν υπάρχουν δύο σωστές πλευρές μπροστά στην ανελέητη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Παρά τη προσπάθεια που κάνουν , η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και τα κόμματα που στηρίζουν το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, εμείς οι εργαζόμενοι, όλοι άνθρωποι του μεροκάματου, σηκώνουμε τείχος αλληλεγγύης και δράσης . ότι και να κάνουν, όσο και να κρύψουν τις τεράστιες διαδηλώσεις μας σε όλη τη χώρα, δε θα καταφέρουν να μας σταματήσουν.

Γιατί εμείς δε δεχόμαστε να κάνουμε  καταμέτρηση των νεκρών παιδιών , γιατί εμείς δε πιστεύουμε στο  συμφέρον των εκμεταλλευτών μας ,που σήμερα το ονομάζουν «εθνικό συμφέρον». Γιατί η αλήθεια είναι ότι η συμμετοχή και η εμπλοκή καθορίζεται από τις οικονομικές συμφωνίες αυτών που υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή με βάση τα κέρδη τους. Εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε καμία δουλειά με αυτά τα συμφέροντα .Είναι απολύτως αντίθετα από τα συμφέροντα της τάξης μας . Εμείς πιστεύουμε  στο δικαίωμα του κάθε λαού να αφεντεύει το τόπο του και το πλούτο που παράγει , να έχει τη πατρίδα του . Πιστεύουμε στο δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να υπερασπιστεί τα σύνορα του όπως είχαν καθοριστεί το 1967, πιστεύουμε στην αντίσταση ενάντια στη κατοχή του Ισραήλ .

Η ελληνική κυβέρνηση , έχει βάλει τη χώρας μας σε θέση μάχης , δίπλα στο δολοφονικό κράτος του Ισραήλ και το ΝΑΤΟ, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των Ελλήνων βιομηχάνων, των εφοπλιστών , συνολικά του ελληνικού κεφαλαίου, αυτών δηλαδή που καθημερινά μας πίνουν το αίμα μέσα στους χώρους δουλειάς. Αυτών που ευθύνονται για τα καθημερινά θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα μέσα στα Ναυπηγεία , τα πλοία , στα λιμάνια , στις οικοδομές , στην άσφαλτο . Η συμμετοχή της χώρας, η εμπλοκή σε αυτή τη σφαγή γίνεται πράξη με πολύ χρήμα που εκταμιεύεται από τα κρατικά ταμεία , με εκατομμύρια ευρώ, Λεφτά που θα έπρεπε και θα μπορούσαν να δίνονται σήμερα για μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής , για να φτιαχτούν τα νοσοκομεία , τα σχολειά μας . Για να γίνονται έργα αντιπλημμυρικά και να μην πνιγόμαστε όποτε βρέχει , για να προσληφθούν πυροσβέστες , δασοφύλακες, για να γίνονται έργα πρόληψης για τις καταστροφικές φωτιές . Όλα αυτά τα εκατομμύρια που δίνουν και που μετατρέπουν τη πατρίδα μας σε ορμητήριο πολέμου, είναι ο ιδρώτας μας , βγήκαν και αυτά με αίμα , μέσα από τη σκληρή εκμετάλλευση που ζούμε στους χώρους δουλειάς . Ξέρουμε επίσης καλά ότι ένας από τους λόγους που δεν μας φτάνει ο μισθός μέχρι τις 15 του μήνα , που δε μπορούμε πλέον να αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ ούτε τα βασικά , είναι και όλες αυτές οι εστίες πολέμου , οι εστίες θανάτου, στην Ουκρανία , στη Συρία , στην Υεμένη . Οι πολεμικές συγκρούσεις που γίνονται για το ποιος από τους εκμεταλλευτές μας θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο του πλούτου που παράγεται μέσα από την υπεραξία της δουλειά μας , από τη καταλήστευση του φυσικού πλούτου. Θέλουν να ελέγχουν τα πετρέλαια και την ενέργεια για να έρχονται μετά να μας τη πουλάνε λες και είναι χρυσάφι , εμείς να μην έχουμε τα βασικά για να ζήσουμε, ενώ αυτοί να θησαυρίζουν και να έχουν και την απαίτηση μέχρι και να πολεμάμε για δ’ αύτους . Η βάση της Σούδας έχει μπουκώσει με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη που υποστηρίζουν την σφαγή στη Γάζα. Ελληνικές φρεγάτες, Έλληνες αξιωματικοί και πληρώματα συνοδεύουν τα αεροπλανοφόρα και ετοιμάζονται ταυτόχρονα και οι υπόλοιπες στρατιωτικές βάσεις , όπως η πτέρυγα μάχης στην Ελευσίνα. Ήδη δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση όπως και οι κυβερνήσεις των χωρών τις ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν βάψει τα χέρια τους με το αίμα χιλιάδων παιδιών και αμάχων . Ξέρουμε βέβαια ότι και η κυβέρνηση Νετανιάχου ,το κράτος του Ισραήλ καταληστεύει το Ισραηλινούς εργαζόμενους, τους καταργεί εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα , από τη δουλειά της εργατικής τάξης του Ισραήλ, χρηματοδοτείτε ο αυτή η κτηνωδία.

Για τα δικά τους λοιπόν συμφέροντα ,Κάθε μέρα μας λένε ένα σωρό  ψέματα , βαφτίζουν τα θύματα ως θύτες και μας λένε ότι η σφαγή και η κτηνωδία είναι αυτοάμυνα, έχει σημασία να θυμίζουμε πως η ιστορία δεν ξεκίνησε πριν ένα μήνα.Η καθημερινότητα του Παλαιστινιακού λαού όλα αυτά τα χρόνια είναι να σκοτώνεται από ελεύθερους σκοπευτές, να βομβαρδίζεται μέχρι τα θεμέλια και όποιος καταφέρνει να επιβιώνει, να ζει σε καθεστώς τρομοκρατίας, ελέγχου, ανεργίας, ανέχειας και φτώχειας.

Γιατί δε λένε όλοι αυτοί που μιλάνε για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα ότι πριν μερικούς μήνες  το Ισραήλ έσφαζε στη Τζενίν δολοφονώντας 10 Παλαιστινίους και τραυματίζοντας 103. Γιατί δε λένε ότι μόνο το 2023 και μέχρι τον Αύγουστο, πάνω από 170 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά με καταμετρήσεις του ΟΗΕ και ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Είναι βέβαιο για όλους τους λαούς που ταυτόχρονα με εμάς , διαδηλώνουν σε όλες τις μεγάλες χώρες του κόσμου στις ΗΠΑ, στο Λονδίνο, στο ίδιο το Τελ Αβίβ και αλλού, ότι στη Γάζα οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ξεπερνούν τους 8000, όταν η περιοχή έχει γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο με 6 παιδιά να χάνουν τη ζωή τους ανά ώρα, όταν οι τραυματίες ξεπερνούν τις 15.000, τότε η αλληλεγγύη γίνεται καθήκον!

Η φανέρωση της ύπαρξης ισραηλινού σχεδίου για βίαιο εκτοπισμό των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά και σε άλλες χώρες, ανάμεσα τους και ηχώρα μας, μαζί με την αποχή της ελληνικής κυβέρνησης από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός, έχουν αιματογραφτεί ήδη στην Ιστορία.

Το εργατικό κίνημα στη χώρα μας  έχει πλούσια αγωνιστική παράδοση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Είναι τόσο έντονη και βαθιά που δε μπορεί να σταματήσει να υπάρχει από τα εξοργιστικά  ψέματα της ισραηλινής και ΑμερικανοΝΑΤΟικής προπαγάνδας, από την προπαγάνδα των δολοφόνων.

Η στήριξη της κυβέρνησης στο κράτος-δολοφόνο, που έχει μετατρέψει ένα μικρό κομμάτι γης στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου και σε νεκροταφείο αμάχων και μικρών παιδιών, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα της αλληλεγγύης και της στήριξης στο δίκιο του Παλαιστινιακού λαού, που εκφράζεται με συγκλονιστικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στις κερκίδες όλων των γηπέδων όπου ξεπηδούν παντού Παλαιστινιακές σημαίες.

Απευθυνόμαστε σε όλα τα αδέλφια μας τους Παλαιστίνιους και τους λέμε και από αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο

 ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ είμαστε μαζί σας μέχρι τη Λευτεριά!

Μαζικά και αγωνιστικά

Συνεχίζουμε να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και απαιτούμε

Να σταματήσει κάθε υποστήριξη στην Κυβέρνηση Νετανιάχου και στο κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ.

Καμία διευκόλυνση με βάσεις και άλλες υποδομές να μη δώσει η χώρα μας σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ. Να ξεκουμπιστούν τώρα τα γεράκια του πολέμου από τη Σούδα και την Ελευσίνα. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα “Ψαρά”.

Να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ.

Να μην προχωρήσει η ελληνική εμπλοκή στο ισραηλινό σχέδιο που προβλέπει την απορρόφηση εκτοπισμένων Παλαιστινίων και από την Ελλάδα.

Τώρα αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Συνεχίζουμε , δε το βάζουμε κάτω , η σφαγή θα σταματήσει μόνο με κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων μέσα σε κάθε χώρα ενάντια στη καπιταλιστική βαρβαρότητα , τους πολέμους τη φτώχεια και τη προσφυγιά!

Περισσότερα

Ομιλία του Γιάννη Τασιούλα, Προέδρου Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλους Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην απεργιακή Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Η 1η Μάη είναι ημέρα δική μας. Των εργαζομένων όλου του κόσμου...

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...