Ομιλία του Γ. Καρανικόλα στο λαϊκό συλλαλητήριο 25-08-2023 στο Σύνταγμα

Δημοσιεύτηκε στις

Ομιλία του Γιάννη Καρανικόλα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών (ΟΕΚΙΔΕ)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η ΟΕΚΙΔΕ μαζί με τις Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα, καταδικάζουμε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που στη λογική του κόστους θυσιάζει την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού, του περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου της χώρας.

Ζω στο Μενίδι, στις βόρειες συνοικίες, ανάμεσα σε Αγ. Ιωάννη Ρώσο και Αγ. Παρασκευή που δοκιμάστηκαν περισσότερο από την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας και την επιλεκτική γύμνια του κρατικού μηχανισμού και των τοπικών διοικήσεων.

Αν κάτι έλαμψε για άλλη μια φόρα μέσα στη μαυρίλα της στάχτης τις ώρες της πυρκαγιάς, ήταν η αλληλεγγύη των λαϊκών ανθρώπων που τρέξαμε να σώσουμε το βιός του διπλανού, που παλέψαμε δίπλα – δίπλα για να σώσουμε τους κόπους μιας ζωής, δίπλα και μαζί με τους λιγοστούς αποκαμωμένους πυροσβέστες που έδιναν και δίνουν τη μάχη για να σώσουν ζωές και περιουσίες.

Το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει το λαό» επιβεβαιώθηκε ξανά όπως σε κάθε πυρκαγιά, σε κάθε φυσική καταστροφή. Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι απέναντι σε ένα κράτος που δεν μπορεί και δεν θέλει να προστατεύσει τη ζωή, την περιουσία του λαού, το περιβάλλον, η λαϊκή πρωτοβουλία την ώρα της ανάγκης είναι αυτή που τελικά σώζει, ότι μπορεί να σωθεί.

Κόντρα στα μηνύματα 112 να εκκενώσουμε την περιοχή χωρίς κανέναν σχεδιασμό, με ένα και μοναδικό δρόμο διαφυγής τόσο στενό που ίσα – ίσα επέτρεπε να κινηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα, δώσαμε τη μάχη με τους πυροσβέστες και σώσαμε τα περισσότερα σπίτια με ότι μέσα διαθέταμε.

Είχαμε απώλειες με ολοσχερή καταστροφή τουλάχιστον 20 σπιτιών και δεκάδων με σοβαρές ζημιές, αλλά η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη αν ακολουθούσαμε τη λογική του «τρεχάτε να σωθείτε», που δεν απέτρεψε τους 27 νεκρούς για φέτος και να έχουν γίνει όλα στάχτη και μπούρμπερι.

Μέσα στους 27 νεκρούς συνανθρώπους μας είναι 18 μετανάστες που τους οδήγησαν στο δάσος της Δαδιάς δουλεμπορικά κυκλώματα, με αποτέλεσμα να βρουν οδυνηρό θάνατο. Όλα τα σωματεία να καταδικάσουμε τον επίσημα τροφοδοτούμενο ρατσισμό που βρίσκει βήμα και από την κρατική τηλεόραση, όλες αυτές τις φασιστο-ομάδες στη Θράκη και αλλού που στοχοποιούν τους μετανάστες ως υπεύθυνους για τις φωτιές, για να ξεπλύνουν το αστικό κράτος και την κυβέρνηση, που έχουν αφήσει το λαό απροστάτευτο στις φυσικές καταστροφές.

Συναδέλφισσες –συνάδελφοι,

Η Πάρνηθα καπνίζει ακόμα, ο Έβρος καίγεται για 7η μέρα, στη Βοιωτία οι καταστροφές είναι τεράστιες. Σε άλλες περιοχές που δοκιμάστηκαν τον προηγούμενο μήνα από τη φωτιά και προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να σταθούν ξανά στα πόδια τους, γεννάει οργή η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις ευθύνες της και να τα φορτώσει όλα στην «κλιματική αλλαγή», στην ανθρώπινη αμέλεια.

Τώρα είναι η ώρα αυτή η οργή και η αγανάκτηση όλων μας να γίνει δύναμη αγώνα για 100% αποζημίωση όλων των πληγέντων, γιατί το ίδιο το κράτος μας αφήνει απροστάτευτους σε σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές, δεν μας εξασφαλίζει ούτε τα στοιχειώδη μετά τις τραγωδίες και σε αυτό υπάρχει πλούσια πείρα. Ακόμα και γι’ αυτά χρειάζεται οργάνωση, αγώνας, διεκδίκηση.

Γι’ αυτό διεκδικούμε:

➢    Να παρθούν τώρα από την κυβέρνηση, όλα τα αναγκαία μέτρα για να σβήσουν οι φωτιές.

➢    Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.

➢    Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση.

➢    Να στελεχωθούν τα Δασαρχεία Λαυρίου, Πεντέλης, Πάρνηθας, όλα τα δασαρχεία της Αττικής με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.

➢    Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονος εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.

➢    Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γης, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.

➢    Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης των πυρόπληκτων περιοχών καθώς οι καταστροφικές πυρκαγιές αυξάνουν τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων.

➢    Να μη λειτουργήσουν τα εργοστάσια, οι βιοτεχνίες, τα εργοτάξια και οι άλλοι χώροι δουλειάς που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι όροι υγιεινής και ασφάλειας.

➢    Να υπάρξει απαγόρευση εργασίας σε εξωτερικούς χώρους για όλους τους εργαζόμενους.

➢    Να καταβληθούν κανονικά οι μισθοί των εργαζομένων χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στη δουλειά τους.

Καλή δύναμη σε όλους για κλιμάκωση των αγώνων σε όλα τα μέτωπα που έχουμε μπροστά μας.

Περισσότερα

Ομιλία του Γιάννη Τασιούλα, Προέδρου Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλους Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην απεργιακή Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Η 1η Μάη είναι ημέρα δική μας. Των εργαζομένων όλου του κόσμου...

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...