Ομιλία του Δ. Καραγκούνη στο λαϊκό συλλαλητήριο 25-08-2023 στο Σύνταγμα

Δημοσιεύτηκε στις

Ομιλία του Δημήτρη Καραγκούνη μέλους του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες, εργαζόμενοι της Αθήνας.

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους!

Όπως παραθέτει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών στη χώρα μας μέχρι σήμερα έχουν καταστραφεί περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα γης.  Τρεις περίπου φορές περισσότερα από όσα καίγονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στη χώρα μας (2006-2022).

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα δεκάδες ανθρώπους απανθρακωμένους και τεράστιες καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες, σπίτια, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και δάση.Συνολικά καταστράφηκαν ολόκληρες περιοχές.

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «πλήρους ετοιμότητας», «εκπόνησης δράσεων και σχεδίων» και «κοσμογονία στην πολιτική προστασία» στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, μόνο αγανάκτηση προκαλούν.

Ο επικίνδυνος αποπροσανατολισμός που επιδιώκει η κυβέρνηση μπροστά σε αυτή την τραγωδία δεν  μπορεί να κρύψει την αποκλειστική ευθύνη που έχει.

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος και δεκάδες σωματεία εργαζομένων και επαγγελματιών, πολύ πριν την αντιπυρική περίοδο είχαν αναδείξει τις τεράστιες ελλείψεις, απαιτώντας από την κυβέρνηση να καλύψει όλα τα κενά σε προσωπικό και τεχνικά μέσα των δασικών υπηρεσιών και της πυροσβεστικής σε όλη τη χώρα.

Ειδικά φέτος, από τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές οι διαχρονικές ευθύνες δεν μπορούν πια να κρύβονται πίσω απ’ τις δικαιολογίες για τα “ακραία καιρικά φαινόμενα” και τη “κλιματική κρίση” που εξελίσσονται σε ένα βολικό άλλοθι για την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της διαχείρισης δασών με επίκεντρο την πρόληψη, που σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση της γης, έχει οδηγήσει σε μεικτές ζώνες – οικιστικές και δασικές – λειτουργώντας ως εύφλεκτη ύλη.

Από το 1998, που η ευθύνη των δασικών πυρκαγιών πέρασε στην Πυροσβεστική, στη χώρα υιοθετήθηκε ένα μοντέλο δασοπυρόσβεσης που βασίστηκε κατεξοχήν στην καταστολή. Οι δασικές υπηρεσίες εντάχθηκαν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και παραμένουν επί χρόνια υποστελεχωμένες. Την τελευταία 20ετία το προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας μειώνεται κάθε χρόνο με αποτέλεσμα σχεδόν σε όλα τα δασαρχεία της χώρας να μην υπάρχουν δασεργάτες!

Το αποτέλεσμα είναι δάση χωρίς καθαρισμούς – αραιώσεις, δασικοί δρόμοι που είναι ασυντήρητοι ή δεν υπάρχουν, πυροσβεστικοί κρουνοί χωρίς νερό, ανύπαρκτες αντιπυρικές ζώνες. Αντί για μόνιμο εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών σε τεχνικά μέσα πυρόσβεσης η κυβέρνηση επιλέγει να γεμίζει με πακτωλό χρημάτων από τις τσέπες τους λαού ιδιωτικές εταιρείες για την καταστολή των πυρκαγιών μέσωτης ενοικίασης ελικοπτέρων, αεροσκαφών και άλλων μέσων, συνεχίζοντας την απαξίωση του γερασμένου εθνικού στόλου για τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή που από το Πυροσβεστικό Σώμα λείπουν περίπου 4500 πυροσβέστες, μηχανολογικός εξοπλισμός και ατομικά εφόδια, είναι απαράδεκτο να στέλνει η κυβέρνηση πυροσβέστες σε πλειστηριασμούς λαϊκών νοικοκυριών.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν και φέτος ότι η εγκληματική πολιτική του κόστους – οφέλους συνεχίζεται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.

Η γη, τα δασικά οικοσυστήματα, οι υποδομές, αντιμετωπίζονται διαχρονικά ως εμπόρευμα για την ενίσχυση των κάθε φορά επενδυτικών επιδιώξεων και της κερδοφορίας των κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι ως κοινωνικό αγαθό.

Την ίδια στιγμή οι πυροσβέστες αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμο υλικό κι όχι ως εξειδικευμένοι επαγγελματίες και άνθρωποι, γι΄ αυτό το πρώτο μέτρο που εφαρμόζεται είναι το τέντωμα του εργασιακού τους χρόνου με τις επιφυλακές, για να καλυφθεί η τεράστια έλλειψη προσωπικού με 24ωρες βάρδιες στα πύρινα μέτωπα και συνεχόμενες βάρδιες σε αστικές πυρκαγιές. Η συνέπεια αυτής εντατικοποίησης είναι να έχουμε μόνο τις τελευταίες μέρες περισσότερους από 60 πυροσβέστες να έχουν τραυματιστεί ή να έχουν παρουσιάσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Απαιτείται κεντρικός και ολοκληρωμένος αντιπυρικός σχεδιασμός, με κύριο βάρος στη διαχείριση και προστασία των δασών και στην πρόληψη, που να περιλαμβάνει εκτός των άλλων την απόκτηση και διασπορά μέσων και προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες.

Εργαζόμενοι και συνάδελφοι συνταξιούχοι.

Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να παλεύουμε ενάντια στην πολιτική που θεωρεί “κόστος” τα μέτρα προστασίας ανθρώπινων ζωών, περιουσιών και φυσικού πλούτου, επειδή δεν αποφέρουν κέρδη για τις επιχειρήσεις.

Συμπορευόμαστε με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό και να ανατρέψει αυτήν την καταστροφική πολιτική.

Περισσότερα

Ομιλία του Γιάννη Τασιούλα, Προέδρου Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλους Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην απεργιακή Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Η 1η Μάη είναι ημέρα δική μας. Των εργαζομένων όλου του κόσμου...

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...