Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η Σύνοδος του Προεδρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για το 2020. Η σύνοδος έκλεισε με την επικύρωση των αιτήσεων εγγραφής στην ΠΣΟ νέων συνδικάτων. Πλέον η ΠΣΟ αριθμεί 105 εκατομμύρια μέλη, από όλες τις Ηπείρους.
Στο πλαίσιο της συνόδου, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, τοποθετήθηκε ο Γιώργος Πέρρος που ενημέρωσε για την κατάσταση και τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τις πρωτοβουλίες και την δράση των ταξικών συνδικάτων. (Στο τέλος μπορείτε να διαβάσετε την τοποθέτηση του ΠΑΜΕ)
Την σύνοδο του Προεδρικού Συμβουλίου παρακολούθησαν επίσης συνδικαλιστές Ομοσπονδιών και συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από τους κλάδους των Τροφίμων, των Τηλεπικοινωνιών, του Ιματισμού, των Μεταφορών, του Φαρμάκου, του Τουρισμού και των Μουσικών.
Το Προεδρικό Συμβούλιο της ΠΣΟ αποφάσισε, μεταξύ άλλων, ανάληψη πρωτοβουλιών έκφρασης αλληλεγγύης προς τους Υγειονομικούς και τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία και η ανάπτυξη δράσεων για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στήριξη της καμπάνιας για απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Ταξιαρχία υγειονομικών HENRY REEVES της Κούβας, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, της Βενεζουέλας, στους αγωνιζομένους αγρότες της Ινδίας κα. Ενώ η ΠΣΟ καλεί τα συνδικάτα να αφιερώσουν τον Μάρτη στον αγώνα των εργαζόμενων γυναικών και τονΑπρίλη στην εργαζόμενη νεολαία.
ΦΩΤΟ https://flic.kr/s/aHsmSTi3xY
Τοποθέτηση Προεδρικό Συμβούλιο ΠΣΟ Δεκέμβρης 2020
ΠΑΜΕ, Γιώργος Πέρρος, Αντιπρόεδρος ΠΣΟ
Αγαπητοί σύντροφοι,
Εκ μέρους του ΠΑΜΕ σας στέλνουμε αγωνιστικούς, συντροφικούς χαιρετισμούς. Ευχές για δύναμη και υγεία σε όλους. Ευχόμαστε νέα δύναμη και νέους αγώνες στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία που φέτος συμπλήρωσε 75 χρόνια αγώνων, 75 χρόνια δράσης για την παγκόσμια εργατική τάξη.Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Παλαιστίνης, της Κούβας, της Συρίας, σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό.
Από εδώ θα θέλαμε να εκφράσουμε την θλίψη μας για τα θύματα της πανδημίας, τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς της τάξης μας. Και κύρια τους αγωνιστές υγειονομικούς, τους εργαζόμενους στο εμπόριο, της μεταφορές και όλους τους κλάδους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Εκ μέρους των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας εκφράζουμε την θλίψη μας στην CTC και την ΠΣΟ για τον θάνατο του συντρόφου Καρδόνα, όλους τους συντρόφους που χάσαμε.
Χαιρετίζουμε την ηρωική προσφορά της σοσιαλιστικής Κούβας, της CTC και των διεθνιστών γιατρών, νοσοκόμων της Ταξιαρχίας HENRYREEVES. Την ώρα που οι ιμπεριαλιστές και οι πολυεθνικές προχώρησαν σε νέους, εμπορικούς πολέμους, για τα εμβόλια, τα φάρμακα, και μετέτρεψαν την υγεία σε εμπόρευμα, η Κούβα της εξουσίας των εργατών απέδειξε πόσα έχει να προσφέρει στην ανθρωπότητα ένα σύστημα που η εργατική τάξη θα είναι κυρίαρχη του πλούτου που παράγει.
Αγαπητοί σύντροφοι, την ώρα που μιλάμε η ανθρωπότητα βρίσκεται ήδη σε μια νέα καπιταλιστική κρίση. Μια κρίση που η πανδημία επέσπευσε. Μια κρίση που φέρνει μαζί της τόσο μια νέα άγρια επίθεση στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα της εργατικής τάξης, όσο και μια τρομακτική επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Ανάμεσα στα δυο κύματα της πανδημίας, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, δεν έκανε προσλήψεις γιατρών και προσωπικού, δεν άνοιξε νέα νοσοκομεία, δεν ενίσχυσε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν επίταξε τις ιδιωτικές μονάδες υγείας.
Αντίθετα νομοθέτησε απαγόρευση των διαδηλώσεων. Νομοθέτησε απλήρωτη. Νομοθέτησε την κατάργηση του 8ωρου με την επιβολή 10ωρης εργάσιμης μέρας. Νομοθετεί την απαγόρευση της απεργιακής μάχης, και την κατάργηση των Γενικών Συνελεύσεων των εργαζομένων. Επιτέθηκε ξανά και ξανά σε εργατικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Συνέλαβε δεκάδες συνδικαλιστικά στελέχη. Ενώ με διώξεις οδηγεί συνδικάτα και συνδικαλιστές σε οικονομική εξόντωση, μέσω επιβολής τεράστιων προστίμων.Όλα αυτά έγιναν για την διασφάλιση της εξουσίας και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση το ΠΑΜΕ πήρε σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Παρά τις αδυναμίες, καθυστερήσεις ή λάθη που μπορεί να κάναμε σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της πανδημίας δώσαμε το σύνθημα ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ, Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή!
Παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, αγωνιστήκαμε για την λειτουργία των συνδικάτων, την παρουσία και παρέμβαση τους στους χώρους δουλειάς. Την προστασία των εργαζομένων τόσο από την πανδημία, όσο και από την εργοδοτική-κυβερνητική επίθεση. Στις 19 Μάρτη στην Αθήνα, εν μέσω καραντίνας πραγματοποιείται η πρώτη κινητοποίηση υγειονομικών απαιτώντας άμεσα μέτρα στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων. Η συγκέντρωση σπάει την απαγόρευση συγκεντρώσεων που είχε επιβάλει η Κυβέρνηση. Το επόμενο διάστημα πραγματοποιούνται δράσειςσε Υγεία, Εμπόριο. Παίρνονται πρωτοβουλίες για τους εργαζόμενους που πλήττονται από τα μέτρα. Σε συνεργασία την ΠΣΟ δεκάδες συνδικάτα της Ευρώπης συνυπογράφουμε κοινή διακήρυξη για την προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους από την πανδημία.Την 1η Μάη, οι σημαίες της ΠΣΟ και του ΠΑΜΕ κυματίζουν σε μια μεγάλη συγκέντρωση μπροστά στην Βουλή με «οργανωμένη απειθαρχία» ενάντια στις απαγορεύσεις της Κυβέρνησης που ήθελε να σβήσει φέτος την εργατική πρωτομαγιά.
Το καλοκαίρι συμμετείχαμε στην μεγάλη πρωτοβουλία της ΠΣΟ ενάντια στις ρατσιστικές δολοφονίες στις ΗΠΑ αλλά και στηρίξαμε διεθνείς πρωτοβουλίες συνδικάτων του Τουρισμού και της Διεθνούς Δημοσίου στην Ευρώπη για τον συντονισμό της δράσης των υγειονομικών της Ευρώπης. Πριν τη νέα καραντίνα, οργανώσαμε μαζικά συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις. Επίσης οργανώσαμε εκδηλώσεις σε διάφορους κλάδους και με τη νεολαία για τα 75χρονα της ΠΣΟ, και για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Δώσαμε αποφασιστική απάντηση στον φασισμό και τον ρατσισμό με την καταδίκη της ναζιστικής-εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και την φυλάκιση των ηγετών της.
Οργανώσαμε κινητοποιήσεις που έσπαγαν την σιγή και Κυβέρνηση της Ελλάδας τους επιτέθηκε με βία αλλά και λάσπη, αντικομμουνισμό. Απέτυχε. Η φωνή των εργατών ακούστηκε. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα.
Κάνοντας όμως την αυτοκριτική μας, αγαπητοί συνάδελφοι, θα πούμε ότι δεν μπορέσαμε σε αυτές τις συνθήκες να συμβάλλουμε πιο αποφασιστικά στην συσπείρωση νέων δυνάμεων με την ΠΣΟ στην Ευρώπη. Ο βρώμικος ρόλος της ΣΕΣ, η καλλιέργεια απογοήτευσης, ηττοπάθειας σε αυτές ειδικά τις συνθήκες ήταν παράγοντες που κυριάρχησαν στο εργατικό κίνημα της Ευρώπης. Όλη αυτή τη περίοδο ο ρόλος αυτών των δυνάμεων ήταν να συνδιαμορφώσουν και να συνυπογράψουν μαζί με Εργοδότες-ΕΕ και Κυβερνήσεις τα νέα αντεργατικά μέτρα που υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των πολυεθνικών. Όπως έκανε και στην χώρα μας η ΓΣΕΕ
Από την άλλη όμως, το τελευταίο διάστημα φάνηκαν ακόμη πιο καθαρά οι δυο γραμμές στη χώρα μας αλλά και στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα. Μια σειρά αγωνιστικά συνδικάτα της Ευρώπης, κόντρα σε απαγορεύσεις ήταν σταθερά στους χώρους δουλειάς, δίπλα στους εργαζόμενους, οργάνωσαν αγώνες και κινητοποιήσεις. Έχουμε λοιπόν το καθήκον και σαν ΠΑΜΕ, να έρθουμε σε επαφή με αυτά τα συνδικάτα, να τα στηρίξουμε, να τους εκφράσουμε την αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων και να συζητήσουμε μαζί τους, για το ταξικό κίνημα και την προοπτική που μπορεί να δώσει νέα, αγωνιστική πνοή στους αγώνες των εργατών.
Από την άλλη μια σειρά αγωνιστικά συνδικάτα της Ευρώπης, κόντρα σε απαγορεύσεις ήταν σταθερά στους χώρους δουλειάς, δίπλα στους εργαζόμενους, οργάνωσαν αγώνες και κινητοποιήσεις. Έχουμε λοιπόν το καθήκον και σαν ΠΑΜΕ, να έρθουμε σε επαφή με αυτά τα συνδικάτα, να τα στηρίξουμε, να τους εκφράσουμε την αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων και να συζητήσουμε μαζί τους, για το ταξικό κίνημα και την προοπτική που μπορεί να δώσει νέα, αγωνιστική πνοή στους αγώνες των εργατών.
Για να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στον κοινό μας αντίπαλο. Την καπιταλιστική εκμετάλλευση που εξαθλιώνει την εργατική τάξη. Τον ιμπεριαλισμό, που κλιμακώνει τις επεμβάσεις, πολέμους, εμπάργκο, κυρώσεις, που επιβάλλονται σε μια σειρά χώρες από ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ισραήλ.
Για να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των λαών που βρίσκονται αντιμέτωποι με την πανδημία και την αντεργατική επίθεση. Για να επιταχθεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας υγείας, που κερδοσκοπεί ενώ χάνονται ανθρώπινες ζωές. Για αποκλειστικά Δημόσια-Δωρεάν Υγεία για όλους.
Σε αυτή την κατεύθυνση συμφωνούμε με το σχέδιο δράσης που προτείνεται από την εισήγηση και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την υλοποίηση του