Οι ζωές των εργατών μετράνε – Τραγικός θάνατος 18χρονου πρακτικάριου στην Ιταλία

Δημοσιεύτηκε στις

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του 18χρονου Lorenzo Parelli που έχασε την ζωή του σε εργοστάσιο μεταλλουργίας στο Udine  που έκανε την πρακτική του, την Παρασκευή 21 Γενάρη.

Το συνδικάτο USB Ιταλίας καταγγέλλει ότι ο 18χρονος, καταπλακώθηκε από σιδηρόβεργα στην τελευταία μέρα της πρακτικής του, αντί να είναι στην σχολή του. Και σημειώνει το πόσο επικίνδυνο είναι νέα παιδιά, αντί να είναι  στο σχολείο στέλνονται για πρακτική σε διάφορες εταιρείες. Οι εργοδότες, με το πρόσχημα της πρακτικής, στην ουσία εκμεταλλεύονται τα νέα παιδιά ως τζάμπα εργαζόμενους, ενώ τα εκθέτουν σε επικίνδυνες συνθήκες και κινδύνους με τραγικά αποτελέσματα. Η μητέρα του αδικοχαμένου νεαρού εργαζόμενου δήλωσε «Ο γιος μου έφυγε για το σχολείο, αλλά δε γύρισε ποτέ». Ταυτόχρονα το συνδικάτο USB καταγγέλλει ότι η εντατικοποίηση και η πίεση στους χώρους δουλειάς, με την κατάργηση βασικών μέτρων ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς οδήγησε σε επιπλέον 7 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα μέσα στο σαββατοκύριακο στην Ιταλία.

Και στην Ελλάδα οι εργοδότες εκμεταλλεύονται το νομικό πλαίσιο και να μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε κάτεργα, ειδικά για τους νέους εργαζόμενους και τους πρακτικάριους. Μια κατάσταση που έρχονται να χειροτερέψουν οι διατάξεις του  νόμου-εκτρώματος Χατζηδάκη. Απέναντι στην μετατροπή των χώρων δουλειάς σε γαλέρες οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα πρέπει να απαντήσουμε με δυνάμωμα της οργάνωσης και διεκδίκησης μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Τα συνδικάτα να δυναμώσουν τις παρεμβάσεις τους μαζί με τους συλλόγους σπουδαστών ΙΕΚ ώστε να εξασφαλιστεί η πρακτική άσκηση για όλους τους σπουδαστές με αμοιβή κάθε μήνα με βάση την ΕΓΣΣΕ ή τις κλαδικές συμβάσεις όπου υπάρχουν. Με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ένσημα συντάξιμα. Ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο Παιδείας.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια, στους συμμαθητές και στους συναδέλφους του 18χρονου Lorenzo Parelli

Περισσότερα

Αλληλεγγύη στις απεργιακές κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

Βίντεο από τις κινητοποιήσεις και την χθεσινή κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Το ΠΑΜΕ στηρίζει τις συνεχιζόμενες...

Αλληλεγγύη στη Απεργία των Εργαζομένων της Ιταλίας στις 2 Δεκέμβρη

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Ιταλίας και το Συνδικάτο USB...

Η Κυβέρνηση Μπάιντεν επιτίθεται στους αγώνες των εργαζομένων των ΗΠΑ

 Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους των ΗΠΑ που αγωνίζονται για αυξήσεις...