Τρίτη, 26 Μαΐου

ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ: ΤΩΡΑ μέτρα για τους εγκλωβισμένους στα νησιά του Αιγαίου πρόσφυγες και μετανάστες!

image_pdfimage_print

ΤΩΡΑ μέτρα για τους εγκλωβισμένους στα νησιά του Αιγαίου πρόσφυγες και μετανάστες!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα hot spots των νησιών του Αιγαίου. Οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγιεινής, μπορούν να επιταχύνουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση και είναι εντελώς ανεπαρκή. Αφήνουν στον αέρα τους πρόσφυγες, τους μετανάστες καθώς και τους κατοίκους των νησιών. Όλοι τους είναι ανυπεράσπιστοι, αφού η περιορισμένη περίθαλψη στα hot spots και η υποστελέχωση στα τοπικά Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες. Κι ενώ αυτά είναι τα δεδομένα, με την πανδημία να κορυφώνεται, η κυβέρνηση προχωρά με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) την επίταξη ακινήτων, ώστε να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα, μετατρέποντας τα νησιά σε φυλακές της ΕΕ.

Αυτά επιφέρει ο διπλός εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, που είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου. Είναι πρόκληση ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση να επιμένουν στην εφαρμογή των απαράδεκτων συμφωνιών και, μάλιστα, να «κουνούν το δάχτυλο» στην Τουρκία για παραβίασή της. Το ίδιο προκλητική είναι η συζήτηση για μεταφορά μόνο των πιο ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα λόγω του κορονοϊού.

Επιμένουμε πάγια στον αγώνα ενάντια στη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και ενάντια στον Κανονισμό του Δουβλίνου: Εδώ και τώρα να κλείσουν τα hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο, ούτε κλειστό – ούτε ανοιχτό, να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και να αναχωρήσουν για τον τόπο που επιθυμούν. Επίσης η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία, για απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους, με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ διεκδικεί την υλοποίηση των παρακάτω, επειγόντων, αιτημάτων, με ευθύνη του κράτους και χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ:

  • Να γίνει, άμεσα, οργανωμένος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά, αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.
  • Να δημιουργηθούν ιατρεία, εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσα στα hot spots και να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης.
  • Να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ για τον κορονοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Να εξοπλιστούν με όλα τα απαραίτητα μέσα και να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία των νησιών.

Comments are closed.