Μήνυμα για τον Θάνατο του Έρικ «Σταλιν» Μτσάλι

Δημοσιεύτηκε στις

Με λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του συντρόφου Έρικ «Στάλιν» Μτσαλι, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή, 12 Οκτώβρη, μετά από μακρά ασθένεια, σε ηλικία 87 ετών.

Ο σύντροφος Μτσαλι αναδείχτηκε ως ηγέτης του αγώνα των εργαζομένων της Νοτίου Αφρικής ενάντια στο ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ αλλά και του εργατικού κινήματος της Αφρικής συνολικότερα.

Ο Μτσάλι μπήκε στον αγώνα, το 1951, όπου αναδείχθηκε για τις οργανωτικές και ηγετικές του ικανότητες, στο κλάδο των λιμενεργατών του Ντέρμπαν όπου εργαζόταν ο ίδιος στις αποβάθρες. Η δράση του ενάντια στο απαρτχάιντ θα τον οδηγήσει στην εξορία. Θα βρει καταφύγιο στην Πράγα της Τσεχίας, στα τότε κεντρικά γραφεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, όπου θα εκπροσωπεί το ταξικό κίνημα της Νοτίου Αφρικής. Ως στέλεχος της ΠΣΟ συνέβαλε στην οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος της Αφρικής, με χαρακτηριστικό τον ρόλο του στην δημιουργία των πρώτων συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Αιθιοπία και σε άλλες χώρες. Ενώ σε πολύ δύσκολες συνθήκες θα είναι από τους ιδρυτές της ιστορικής συνδικαλιστικής οργάνωσης SACTU (Ένωση Νοτιοαφρικάνικών Συνδικάτων) η οποία θα αποτελέσει βασικό εκφραστή της πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στο απαρτχάιντ.

Ο σύντροφος Μτσάλι παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του πιστός, σεμνός αγωνιστής της εργατικής τάξης με βασικό χαρακτηριστικό του τον διεθνισμό και την αφοσίωση στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Σε προχωρημένη ηλικία συνέχισε να υπηρετεί και να στηρίζει τη δράση του διεθνούς ταξικού κινήματος, ενώ βραβεύτηκε για την προσφορά του από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.

Στο 17ο Συνέδριο της ΠΣΟ στη Νότιο Αφρική, το 2016, στην χώρα του που αγωνίστηκε να την δει ελεύθερη από τον ρατσισμό και την εκμετάλλευση ήταν αυτός που ύψωσε την σημαία της ΠΣΟ δίνοντας το σύνθημα για το πρώτο Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο που έλαβε χώρα στην Αφρικάνική Ήπειρο.

Το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συντρόφους του.

Περισσότερα

Μήνυμα αλληλεγγύης της ΠΕΟ στην απεργία που πραγματοποιείται στις 17 Απριλίου από το ΠΑΜΕ

Η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΠΕΟ) εκφράζει την ταξική αλληλεγγύη της στο ΠΑΜΕ και...

Μήνυμα ΠΕΟ με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την ίδρυση του ΠΑΜΕ

Προς Γραμματεία ΠΑΜΕ Αγαπητοί σύντροφοι Εκ μέρους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ μεταφέρω προς όλα τα...

Ψήφισμα ενάντια στη δίωξη του Γ.Γ. του Εργατικού Κέντρου Nord CGT, Γαλλίας

 Να παύσει η δίωξη κατά του Γενικού Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Nord CGT, Γαλλίας  Αγωνιζόμαστε για ειρήνη...